Arınç: Bakan Ala'ya hangi bankayı kastettiği sorulmalı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, isim vermeden bir banka hakkında 2 milyar dolar kazanç elde ettiği iddialarında bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya bu konuda soru sorulması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Arınç: Bakan Ala'ya hangi bankayı kastettiği sorulmalı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, isim vermeden bir banka hakkında 2 milyar dolar kazanç elde ettiği iddialarında bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya bu konuda soru sorulması gerektiğini söyledi. Arınç, "Siz İçişleri Bakanı'mızın ağzından çıkan bu sözleri kendisine sürekli sorarak, yaptığının ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Arınç'a "İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala, geçtiğimiz günlerde bir bankanın, 17 Aralık operasyonu öncesinde döviz alımı yaparak 2 milyar dolarlık kazanç elde ettiğini, bu konuda elinde belgeler olduğunu açıkladı. Ancak merkez bankası ne söz konusu bankanın ne de başka bankanın bu tür bir gelir elde etmediğini duyurdu. Sayın Ala elindeki belgeleri henüz açıklamadığı gibi, bazı kamu kurumlarının da bu bankadan yüksek miktarda mevduatlarını geri çektikleri ortaya çıktı. Bu da kamuoyunda bankaya karşı bir operasyon yapıldığı algısı oluşturdu. Siz bankaya karşı olduğu gözüken bu girişimleri nasıl değerlendirirsiniz?" şeklinde bir soru yöneltildi.

"BAKAN ALA'YA HANGİ BANKAYI KASTETDİĞİNİ SORUN"

Bülent Arınç, "Bahsettiğiniz katılım bankasının ismini vermeyeceğim. Ama benim de geçmişten bu yana elimde küçük bir birikimim olsa oraya yatırdığımı herkes bilir. Sayın Başbakan da bu konuda herhangi bir şey söylemedi. Efkan Ala bakanlığa geldikten sonra bir TV programında böyle bir söz söylemiş olabilir. O da isim vermedi. Burada enteresan olan şey şudur. İsim vermeden yapılan bazı açıklamalara birilerinin cevap vermesi. Bu takdirde bu yanlış anlaşılabilir, yani bu denir ki 'bu seni nereden ilgilendiriyor?' kardeşim. Yoksa 'sen bu musun' diyenler olabilir. Bu sebeple bu sorunuzu, madem ki bir ajanssınız gazeteler de var, her gün birinci sayfadan kimi kastettiniz, elinizdeki bilgiler belgeler nedir diye sormanız lazım. Cevabını ondan alacaksınız." ifadelerini kullandı.

"HSYK TEKLİFİNİN GERİ ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Başbakan Yardımcısı, HSYK Kanun Teklifi ile ilgili soruları da cevapladı. Teklifin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını belirten Arınç, “Anayasa aykırılık konusu ağızlarda sakız olmaktan çıkmalıdır. Getirilen tasarı ve teklifler önce anayasaya aykırılık noktasından incelenir. Kaldı ki kanunlar yargısal denetimlere de tabi. Cumhurbaşkanı inceler, onun da onaylaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gider.” hatırlatması yaptı.

Adalet Komisyonu'ndaki kavgalar için de yorum yapan Arınç şöyle konuştu: “Bu görüntüler TBMM'de ilk defa da sergilenmiyor. Bazıları uçan tekme atıyor. Bazıları ellerindeki atıyor. Ağızlarından çıkanı kulakları duymuyor. Bir kavga bir curcuna gidiyor. Bu TBMM'ye yakışmıyor. Bir Tayvan Parlamentosu'ndan Ukrayna Parlamentosu'na kadar benzer şeyleri görüyoruz ama biz TBMM'yiz, örnek olmaz zorundayız. Zeyit Aslan'ı örnek göstermeyi kalkarsanız öbürü Kamer Genç'i gösterir. Al birini vur ötekine, birbirinden farkınız kalmaz.”

“Siz bir hukukçu olarak bu teklifin kanunlaşması halinde kuvvetler ayrılığı açısından yeni HSYK'nın daha demokratik olacağına inanıyor musunuz?” sorusunu cevaplarken, “Yeni bir şey getirmiyoruz. Adalet Bakanı şu yetkileri alsa kötü mü olur? Tartışılır. Yürütmenin yargıya müdahalede bulunamaması lazım. Temel prensip budur. Ama bu üç erkin birbirine üstünlüğü yoktur. Ama kurulun zaten başkanı olan bir adalet bakanının iş bölümünü de ben yapacağım demesinin anayasaya aykırı neresi var? Müsterih olun arkadaşlar, siz yargı üzerine titriyorsunuz, biz de sizin kadar titreyelim. Türkiye'nin bağımsız yargıya ihtiyacı var ama en az onun kadar da tarafsız yargıya ihtiyacı var.” diye konuştu.

Yargıtay'ın üye yapısında da değişiklik yapılacağı yönündeki iddialar için, “Saçmalıklara inanmayın. Bunlar üzerinde durulmaya değmez şeyler. Birileri uyduruyor.” tepkisini gösterdi.

AB, HSYK TEKLİFİ KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPAMAZ

Bülent Arınç'a, HSYK teklifi konusunda AB yetkililerinden gelen eleştiriler de soruldu. “AB'nin Türkiye parlamentosunda görüşülen bir kanun teklifi üzerinde herhangi bir söz beyan etmesi, eleştiride bulunması doğru bir şey değil. Biz AB ile müzakere halinde olan bir ülkeyiz. Henüz tam üye değiliz. Önce muhatabına sorması ve Türkiye'de ne yapıldığı konusunda bilgi sahibi olduktan sonra bir şey söyleyecekse söylemesi lazım.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “İçişleri Bakanlığı olağanüstü hal çalışması yapıyor” açıklamasına da cevap vererek, “Bu kadar asparagas, tabiri caizse bir zarf atma hali kesinlikle doğru değil. Durup dururken nereden aklına geldi, Allah selamet versin.” ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARILI OLMAZSA YENİ ULUDERELER YAŞANABİLİR"

Arınç, Uludere ile ilgili soruyu ise şöyle cevapladı: "Uludere'de askeri yargı soruşturmasını tamamlamış ve herhangi bir dava açılmasına yargılama yaılmasına gerek görmemiş. Bu olay çok acı trajik bir olaydır. 34 tane insan bombalanma neticesinde hayatını kaybetmiştir. Bu konu üzerine onlarca defa konuştuk belki. Önce bundan sonra konuşulması gereken, terörle mücadelede 30 senede yaşadığımız acı olaylardan birisi olarak hatırlamamız lazım. Yani bunu terörle mücadele kapsamında düşünebilirseniz olan biteni çok daha iyi anlayacaksınız.

Bir yerde bir hareketlilik var, sınırın dışında. Daha önce buradan giriş çıkışlar olmuş eylemler yapılmış. İnsansız hava araçları ile bilgiler toplanmış bir yere nakledilmiş. Ve onun neticesinde bu olay meydana gelmiş. Uçaklar uçamasaydı bombalar atılmasaydı o insanlar hayatta olacaktı. Ama bu işte görevli olan kişilerin de ben görevimi yapmak zorundayım demesini acı bir olay olarak hatırlayalım ve hep beraber çözüm sürecine destek verelim. Çözüm süreci başarıya ulaşmazsa daha çok Uludere'ler yaşanabilir. Asıl acı olan da budur." CİHAN

Yorumlar