Anketler üzerinden sandığa algı operasyonu

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, seçimlere sayılı günler kala anketler üzerinden algı operasyonu yapıldığını söyledi ve uyardı:

Google Haberlere Abone ol
Anketler üzerinden sandığa algı operasyonu

Türkiye’de 7 Haziran 2015 umumi seçimlerine sayılı günler kala, hem Paralel medya hem de onunla iş birliği halindeki başka yayın organları “MHP’ye kocaman oy kayışı var”, “HDP yüzde 10 barajını aşıyor” verileriyle donatılmış anket sonuçlu manşetler atmaya başladı.

Son şekilde da “AK Parti tek başına iktidar olamıyor” iddialı anketleri yayınlanmaya başladı.

Seçim tahminleri gerçeğe en yakın oranda çıkan şirketlerden bir tanesi bulunan GENAR’ın Başkanı İhsan Aktaş, “Nasıl ki 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybedenler, ‘Bizi anketlerde az gösterip seçmeni sandığa götürmediler’ dediyse bugün de tıpkı şeyi 7 Haziran seçimi için AK Parti tabanına ‘MHP’ye oylar kayıyor’ diyerek algı operasyonu peşindeler. Bunu diyen kuruluşlar ciddi araştırmacılar değil. AK Parti yüzde 48-50 bandında. MHP’ye de oy kayışı yok. CHP ise tıpkı yerde sayıyor” dedi.

YENİLGİYE MAZERET YAPTILAR

Seçimler yaklaştıkça, seçmenin nabzını tutan inceleme şirketlerinin verileri de ciddiyet kazanıyor. Ama Türkiye’de inceleme neticeleri süre vakit algı operasyonuna dönüştürülüyor.

Bundan en kocaman şikayet, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “çatı adaya”ı MHP ile müşterek işaret eden CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelrmişti.

Kılıçdaroğlu ve muhalefet, yüzde 38.44 çıkan çatı namzet oyunun sebebini anket şirketlerine havale edip, anket şirketlerinin, ‘Erdoğan kazanacak’ neticeleri sebebi ile CHP’li ve MHP’li seçmenin sandığa gitmediğini söylemişti. Oysa ki aslında CHP’li seçmenin mühim kısmı çatı adayın kimliği ve MHP ile iş birliğinden keyifsiz olup oylarını HDP’ye kaydırmıştı. Dün Cumhurbaşkanlığı seçimiyle anketler üzerinden aranan mağduriyet mazereti bugün 7 Haziran seçimleri öncesinde ise Paralel Yapı ve muhalefetin materyali oldu. 

Seçimlere sayılı günler kala anketler üzerinden algı operasyonu yapıldığını belirten GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, “MHP’ye kocaman kayış var; oy patlaması yapacak”, “HDP yüzde 12 oy alacak” diyen anketçilere, “2 puanlık oynama için 1.5 milyon oy gerekiyor. Bunu nereden buluyorsunuz” diye sorarak, “Anket manüplasyonu yapılıyor. AK Parti yüzde 48-50 bandında. MHP’ye de oy kayışı yok. CHP ise tıpkı yerde sayıyor” dedi.

TARAF’I BELLİ!

Taraf, dün Sonar Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı ile röportajını sür manşete taşıdı. “AKP 2 koldan eriyor” başlıklı haberde Bayrakçı’ya kıyasla AK Parti oyları yüzde 40. Giden oylar MHP ve HDP’ye kayıyor. AK Parti de tek başına iktidar olamıyor. Hatta Türkiye 7 Haziran’dan sonra hükümet olmaması nedeniyle erken seçime gidiyor.”

Bayrakçı, 19 Mart’ta da ‘AK Parti yüzde 39.3 oy alarak tek başına iktidar olamıyor’ demişti.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar