Anket şirketlerine göre HDP barajı aşabilir mi?

7 Haziran sonrası yeni Meclis 3 mü, yoksa 4 partili olacak? HDP yüzde 10 barajını aşabilecek mi? İşte araştırma şirketlerinin görüşleri:

Google Haberlere Abone ol
Anket şirketlerine göre HDP barajı aşabilir mi?

Habertürk'ün haberine göre Meclis aritmetiğinde iri değişim yaratabilecek bu soruyu tetkik şirketlerini yanıtladı:

Konsensüs Araştırma Murat Sarı:

Mevcut halde HDP’nin barajı aşmak için sınırda olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda kati şekilde olarak aştığını ve ya altında kaldığını anlatmak olası değil. Son çalışmalarımızda oyun yüzde 7-10 içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin aldığı oy, iyi bir gösterge değil. Son seçimlerde yüzde 6,2 almıştı.

Bir tetkik neticesine dayalı şekilde değil lakin uzun yıllardır bu işi oluşturan bir tanesi şekilde hissettiğim HDP’nin barajı geçemeyeceği yönünde. HDP’nin bilhassa Batı’dan yani CHP’den oy alabileceği söyleniyor. Ben bunu görmüyorum. Ancak memleket dışı oyların çoğunluğunu kullandırabilirse, buradaki kitleyi harekete geçirebilirse geçme ihtimali olabilir.

Konsensüs'ün son tetkik sonuçları:

AK Parti %45-48

CHP %25-28

MHP %14-17

HDP %7-10

Anar Araştırma şirketi İbrahim Uslu: Barajı aşamayacak
 
Her ay tertipli şekilde tetkik yaptıklarını ve AK Parti’nin oyunu yüzde 50 bandında bulduklarını anlatım eden İbrahim Uslu'ya göre AK Parti yine iktidara geliyor.

Uslu da HDP’nin barajı aşamayacağını üstünü basa basa dile getirdi.

Anar'ın anketinde partilerin son oy oranları şöyle:
 
AK Parti: Yüzde 47-49
CHP: Yüzde 23-25
MHP: Yüzde 13-15
HDP: Yüzde 7-8

MetroPoll Araştırma Özer Sencar:

"HDP’nin hali tam şekilde sınırda. Yani hem geçebilir hem de geçemeyebilir. Son iki ayda yaptığımız araştırmalarımız kararsızlar dağıtıldıktan sonra HDP’nin oylarının yüzde 9,3-9,8 içerisinde olduğunu gösteriyor. Araştırmamızda henüz barajı geçtiğini görmedik. Yüzde 10’nun üstünde oy aldığını izlemeden kati bir şey anlatmak zor.

Ancak ben barajı geçeceği kanaatindeyim. İktidardan hoşnut olmayan ve muhalefetten de umduğunu bulamayan kesimlerden HDP’ye ciddi heves var."

MetroPoll’ün son tetkik sonuçları:

AK Parti %43

CHP %27

MHP %16,5

HDP %9,8

Konda Araştırma Bekir Ağırdır:

Bir tetkik neticesine bağlı olmaksızın HDP’nin barajı geçme şansı olduğunu düşünüyorum. 3 aydır tüm meclislerde HDP konuşuluyor, devamlı gündemde. Bu dahi HDP’nin lehine çalışıyor.

Bir Kürt partisi bulunduğu anlamında algıyı yıkarsa, Türkiye’nin arka kalanından oy alabilir. Kategorik şekilde “HDP’ye oy vermem” diyenlerde dahi son devirde bir sempatinin olduğunu görüyoruz. mesela son güvenlik yasasının öyle ve ya böyle arka çekilmesinde HDP’nin oynadığı rol mühim tesir yarattı. Ancak ülkenin arka kalanındakilerin zihinlerinde HDP’nin bir Kürt partisi olup bulunmadığı yönündeki düşüncesi çözülmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için de 20 gün içerisinde başlayacak kampanyalar tesirli olacak. Bu kampanyalar neticesinde vaziyet netleşecek.

Kararsızlar dağıtılmadan HDP’nin yüzde 10’u geçtiği görülmeli. Araştırmalarda yüzde 2-2,5 yanlış payı bulunduğu düşünüldüğünde seçim sonucu, barajın hem altına hem üzerine doğru evrilebilir.

ORC araştırmanın anketinde durum:

ORC'nin yaptığı son incelemede da, "7 Haziran 2015 genel seçiminde oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir?" sorusu da yöneltildi.

Ankete gelenların verdiği cevaplar AK Parti'nin oy oranı yüzde 49.8 şekilde gerçekleşti. Ankete gelenların yüzde 23.2'si CHP, yüzde 13.5'i MHP'ye oy vereceğini söyledi.

ORC ANKETİNDE DE HDP BARAJ ALTINDA

ORC'nin son araştırmasına göre de, HDP seçimlerde yüzde 10'luk seçim barajını aşamadı. Ankette katılımcıların yüzde 8.4'ü HDP'ye oy vereceğini söyledi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar