ABD ve S. Arabistan'dan Sisi’ye çifte pres

ABD ve Suud Kralı'nın Türkiye ve Müslüman Kardeşler ile uzlaşması için Mısır cuntasına baskı yaptığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve S. Arabistan'dan Sisi’ye çifte pres

Hedef ise yeni bir bölgesel güvenlik sistemi ve fazla fazla uluslu ordu önündeki engelleri kaldırmak.

ABD ve Suudi Arabistan yönetimlerinin Mısır’da cunta önderi Abdulfettah es-Sisi’den Müslüman Kardeşler’e (İhvan) baskı politikasını değiştirmesini istek ettikleri iddia edildi.

Dubai merkezli Middle East Briefing isimli kuruluşun Ortadoğu’daki son gelişmeler konusu için yayınladığı raporda, ABD ve Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin Mısır, Türkiye ve Ürdün’le müşterek yeni bir bölgesel güvenlik sistemi oluşturmayı tasarladığı iddia edildi. Riyad ve Washington’un bu güvenlik sistemi önünde bir mani teşkil eden Sisi’ye, İhvan ve Türkiye ‘ye karşı izlediği saldırgan tutumunu değiştirmesi anlamında baskı uyguladıkları ileri sürüldü. Haberde, C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sisi’nin Suudi Arabistan’ı tıpkı sürede ziyaret etmesinin rastlantı olmadığına da dikkat çekildi.

AMAÇ YENİ BİR ORDU

Raporda, Riyad’ın İran’ın yükselişi karşısında kaygıya kapıldığına vurgu yapılarak yeni Suud Kralı Selman Bin Abdülaziz’in tehdit algısı vefat eden Kral Abdullah’tan ayrıcalıklı bulunduğu için "Kahire’deki cunta yönetiminden yeni bölgesel düzen hesabına tüm stratejisini değiştirmesini istedi” denildi. Kahire’nin ekonomik darboğazları aşmak için Körfez ülkelerinin yardımlarına gereksinim duyduğu kaydedilen değerlendirmede, bölgesel ordu kurulmasını da öngören ABD-Suud bölgesel güvenlik tasarımının yaşama geçmesi için Katar ile Mısır’ın barışması ve Sisi cuntasının Müslüman Kardeşler’i ezme politikasına son vermesinin koşul bulunduğu anlatım edildi.

SİSİ TAZMİNAT TEKLİF ETTİ

Middle East Briefing’in raporunda Katar-Mısır ilişkilerindeki yumuşama ile müşterek birinci maksata ulaşıldığı söylendi. İkinci misyon bulunan İhvan ile uzlaşma çabalarına ise çoktan başlanmış olabildiği iddia edildi. Cunta yönetiminin İhvan’ın politik kanadını temsil eden Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı Saad el Katetni ile hapishanede saklı bir görüşme gerçekleştirdiği kaydedilen raporda, “görüşmede Mısır yönetimi, İhvan’a, Adeviyye Meydanı’nda ölenlerin ailelerine tazminat vermeyi Öneri etti” denildi. Raporda bununla beraber Sisi’nin Suudi Arabistan ziyaretinden öncelikle İhvan’ın kimi üst seviye yöneticileri ile görüştüğü de ileri sürüldü.

Kahire ile yeni dönem

ABD ve Suudi Arabistan Mısır cuntasından Müslüman Kardeşler politikasını değiştirmesini isterken Mısır, Rusya ile askeri işbirliğine gidiyor. Rusya-Mısır Askeri İşbirliği Ortak Komisyonu’nun ilk toplantısı Moskova’da yapıldı. Toplantıya, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Mısır Savunma ve Askeri Sanayi Bakanı Sedki Sobhi Said Ahmed katıldı. Askeri alandaki işbirliğinin 2014 yılı neticeleri ve 2015’e ait perspektiflerinin değerlendirildiği toplantıda, Rusya ile Mısır içerisinde askeri işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninden öncelikle Şoygu, Mısırlı mevkidaşına, eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır’a zamanın SSCB Başkanı Nikita Huruşçev nedeni ile “Lenin” ve “Kızıl Yıldız” madalyalarının verildiğini duyuran haberin yayınlandığı 15 Mayıs 1964 tarihli Pravda gazetesini armağan etti.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar