AB Bakanı: İKUK toplantıları Türkiye’nin değişiminde önemli rol oynadı

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İş Koordinasyon ve Uyum Komitesi’nin (İKUK) Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecindeki en önemli ortak akıl platformu olduğunu kaydetti. Bakan, “İKUK toplantıları pek çok...

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı: İKUK toplantıları Türkiye’nin değişiminde önemli rol oynadı

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İş Koordinasyon ve Uyum Komitesi’nin (İKUK) Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecindeki en önemli ortak akıl platformu olduğunu kaydetti. Bakan, “İKUK toplantıları pek çok reforma öncelik etmiş, Türkiye’nin değişiminde önemli rol oynamıştır.” dedi.

AB Bakanlığı’nda gerçekleştirilen ‘İş Koordinasyon ve Uyum Komitesi’ toplantısına katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu toplantı başlangıcında konuşma yaptı. 27 Mayıs 1961 tarihinde yapılan darbe ile 17 Eylül’de idam edilen Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’a dikkat çekerek konuşmasına başlayan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde hayatını kaybeden kahramanlarını ve şehitlerini rahmetle ve saygıyla anıyorum.” şeklinde konuştu.

‘İş Koordinasyon ve Uyum Komitesi’ Türkiye’nin AB sürecindeki en önemli ortak akıl platformudur olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “İKUK toplantıları pek çok reforma öncelik etmiş, Türkiye’nin değişiminde önemli rol oynamıştır.” dedi. Bakan Çavuşoğlu, demokratikleşme paketinin herkesimden insanın temel hak ve özgürlüklerden en geniş şekilde yararlanması açısından Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı reform paketi olduğunu belirterek, “5. Yargı Ceza Reformu'nda ise ceza mevzuatında ceza hak ve özgürlükleri genişletici nitelikte önemli değişiklikler yapılmıştır.” ifadesini kullandı.

"GERÇEK GÜNDEM DEMOKRASİ, ADALETT VE KALKINMA"

AB sürecinin Türkiye için gerçek gündeminin demokrasi, adalet ve kalkınma olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle dedi: “Müzakere sürecinin kolay olmadığı, kendine özgü zorlukları olan özellikle Türkiye’nin bu süreçte çeşitli haksızlıklara uğradığı hepimizin malumudur. Ancak Türkiye’nin AB’ye üyeliği Türkiye’nin en önemli stratejik hedeflerinden biridir ve müzakere sürecine sağduyu hakim oldukça tüm sorunlar zamanla aşılacaktır.”

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin, tarihin ve coğrafyanın önemli bir gereği olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şunları ekledi: “Hem tarihin hem coğrafyanın gereği olduğunu özellikle vurgulamak isteriz. Ukrayna’daki gelişmelerde Türkiye’nin AB için anahtar bir ülke olduğunu bir kere daha kanıtlamıştır. AB süreciyle Türkiye etkileşim ve dönüşüm sürecinden geçmektedir. Yaşadığımız acı tecrübeler sürecin bizim için ne kadar önemli olduğunu ve her alanda standartlarımızı AB seviyesine çıkarmanın önemini bize bir kere daha bize göstermektedir.”

Son dönemde hep siyasal reformlar üzerinde durduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin demokratikleşmesi için yapılan çalışmaları konuştuk. Ancak AB sürecinde sadece siyasi alanda değil, diğer alanlarda da pek adım atılmakta ve Türkiye’nin çehresi değişmektedir. Sadece AB’ye uyum için 16 birincil, 195 ikincil düzenleme yayınlandı.” ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar