Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı

- Tasarı komisyonda kabul edildi (1) -Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: -"Türkiye partisi iddiasıyla çıkan bir partinin ürettiği siyaset, Kandil'in icazetinden geçip bölgeyi hendeklere, çukur siyasetine mahkum ediyorsa, vatandaşın evlerini terk etmesine neden oluyorsa o siyasetçilerin bir kez daha düşünmesi gerekir" -"Siyasetçinin mutlak gücünü halktan alması lazım. Siyasetçinin 'sırtımı şu terör örgütüne, bu terör örgütüne, şuraya buraya dayadım' diye gezmemezi lazım" -AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dilipak: -"PKK'ya bir kez dahi ima yoluyla da olsa terör örgütü vasfını koymayan insanların Meclis çatısı altında saygıyı hak etmediklerini düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı

TBMM (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, "Türkiye partisi iddiasıyla çıkan bir partinin ürettiği siyaset, Kandil'in icazetinden geçip bölgeyi hendeklere, çukur siyasetine mahkum ediyorsa, vatandaşın evlerini terk etmesine neden oluyorsa o siyasetçilerin bir kez daha düşünmesi gerekir." dedi.

Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi.

Tasarının geneli üzerindeki görüşmelerde konuşan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, özgürlüklerin kısıtlandığını, Kürtlerin baskı altına alındığını öne sürdü.

-"PKK'ya terör örgütü diyemeyenler şerefsizdir"

Toğrul'un sözleri üzerine, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, "PKK'ya terör örgütü diyemeyenler şerefsizdir. Van'daki, Elazığ'daki saldırının hesabını verin, 'PKK yaptı' deyin." ifadesini kullandı.

HDP'li Toğrul da Dilipak'a tepki göstererek, "Bu ifadeyi kullanan şerefsizdir. Benim ne diyeceğime siz karar veremezsiniz. Burası TBMM, 6 milyonun iradesiyle buradayım. Bugüne kadar baskıya boyun eğmedik, burada da sizin sözlerinize boyun eğmeyeceğiz." karşılığını verdi.

AK Partili Dilipak ve Toğrul arasındaki gerginlik Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız'ın müdahalesiyle sona erdi.

Toğrul, toplantıyı bir süre takip ettikten sonra komisyon salonundan ayrıldı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, terörle mücadelede muhalefet olarak iktidarın yapacaklarının arkasında olduklarını belirterek, Dilipak'tan sinirlerine hakim olmasını ve ifadelerinde dikkatli olmasını istedi. Tarhan, "Terörle mücadele konusunda bütün siyasi partiler, siyasetçiler elini taşın altına koymalı. Terör hepimizin sorunu. Terörle ilgili alacağınız bütün kararların arkasında oluruz." diye konuştu.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici de AK Parti'li Dilipak'ın ifadesini eleştirerek, görüşmelerin bu şekilde sağlıklı yürüyemeyeceğini bildirdi.

Dilipak, daha sonra tekrar söz alarak, "Az önceki konuşmadan dolayı özür dilerim, bu konuşmayı duymak istemeyen arkadaşlarımız da var. Dün ve bugün PKK terör örgütünün yaptığı bombalı saldırılardan dolayı milletimizin vicdanı huzursuz olduğu gibi bizim de vicdanımız huzursuz oldu. Bu konuda sanki hiçbir şey olmamış gibi, PKK'yı, suya sabuna dokundurmadan hamasi ve yanlış tutumundan dolayı uyarma hissiyatı hissettim." ifadesini kullandı.

TBMM'nin PKK terör örgütünü kınamayanlara yakışmayacağını belirten Dilipak, şöyle devam etti:

"Bu insanlar, iki yüzlülüklerinden dolayı şerefsiz, namussuz, karaktersiz insanlardır. Özrüm ayrılan milletvekili zata ve partisine değildir. PKK'ya bir kez dahi ima yoluyla da olsa terör örgütü vasfını koymayan insanların Meclis çatısı altında saygıyı hak etmediklerini düşünüyorum. Bu saygıya layık olmadıkları için gereken cevabı millet adına vermek zorundayız, onun için böyle bir üslup kullandım, bundan sonra da kullanmaya devam edeceğim."

-"Zeytin, kayısı gibi ürünler teminat olarak kabul edilecek"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, komisyon üyelerinin değerlendirmelerinin ardından tekrar söz alarak, tasarıyı hazırlarken esnaf kuruluşları, odalar, borsalar ve bizzat sahadaki esnafların beklentilerini, taleplerini aldıklarını, Bankalar Birliği başta olmak üzere birçok bankanın genel müdürleriyle görüştüklerini söyledi.

Ziraat Bankası ile yapılan görüşmede, yetkililerin yıllarca ürün veren ağaçların teminat kabul edilebileceğini söylediğini aktaran Tüfenkci, zeytin, kayısı gibi ürünlerin finansal kaynaklarda teminat olarak kabul edileceğini vurguladı. Bankaların stoktaki ürünü ve ham maddeyi de ekspertiz raporu doğrultusunda teminat kabul edebileceğine değinen Tüfenkci, küçük işletmelerin finansal ihtiyaçlarının en doğru şekilde karşılanmasını amaçladıklarını belirtti.

Bakan Tüfenkci, yatırım ortamının iyileştirilmesinde ülke güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, şu görüşlere yer verdi:

"Siyasetin alanını açalım derken, siyasilerin de terörle arasına mesafe koyması gerekiyor. Türkiye partisi iddiasıyla çıkan bir partinin ürettiği siyaset, Kandil'in icazetinden geçip bölgeyi hendeklere, çukur siyasetine mahkum ediyorsa, vatandaşın evlerini terk etmesine neden oluyorsa, esnafı kepenklerini açamaz hale getiriyorsa ürettikleri siyasetin o bölgenin halkı karşısında hiçbir şey ifade etmediği görülüyorsa, desteklerini kaybediyorsa elbette ki o siyasetçilerin bir kez daha düşünmesi gerekir.

Biz hükümet olarak siyasete alan açmak istiyoruz. Siyasetçinin mutlak gücünü halktan alması lazım. Siyasetçinin 'sırtımı şu terör örgütüne, bu terör örgütüne, şuraya buraya dayadım' diye gezmemezi lazım. Bir parti gücünü halktan alıyor, meşru siyasette yer aldığını iddia ediyorsa, terörle arasına mesafe koymalı. Söz konusu parti ülkenin bölünmesinden, kaosa girmesinden medet umuyorsa bu noktada tavrımızı bir kez daha gözden geçirmemiz lazım."

Teminata konu taşınmazların değerinin belirlenmesi konusundaki ekspertiz tavan ücretlerinin de Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirleneceğini ifade eden Tüfenkci, işletmelere fazla yük getirmemesi için bu konuda da hassas olacaklarını, teminat sözleşmelerinin harca ve damga vergisine tabi olmayacağını vurguladı.

Bakan Tüfenkci, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığında 152 personelin görevine son verildiğini, 182 personelin açığa alındığını ve 227 personel hakkında da inceleme ve soruşturma açıldığını söyledi. Tüfenkci, bu kişilerin yerine personel alımının KPSS yoluyla, sınavla ehliyet ve liyakat dikkate alınarak yapılacağını kaydetti.

(Sürecek)

Yorumlar