Yalnızlık Korkusu

Yalnızlık korkusu, diğer adıyla eremofobi tek başına kalmaktan korkmak, böyle bir durumda endişeye kapılıp, panik yapmak olarak tanımlanabilir.

Google Haberlere Abone ol
Yalnızlık Korkusu

Yalnızlık korkusu, diğer adıyla eremofobi tek başına kalmaktan korkmak, böyle bir durumda endişeye kapılıp, panik yapmak olarak tanımlanabilir. Bazı kişiler nerede olursa olsun yslnız kalmaktan korkup, kaçarken, bazıları alıştıkları bir çevre varsa eğer bu bölge dışında yalnız kalmamaya çalışırlar. Küçük yaşlarda daha sık görülen bu durum önlem alınmaz ve ya kendiliğinden geçmezse yetişkinlik dönemjnde de devam eder fakat kişi sadece yalnız kaldığında korkusu ortaya çıktığından, bu rahatsızlığı hiç farkedilmeden dahi yaşayabilir. 

 Yalnızlık korkusu farklı rahatsızlıklardan bağımsız olarak gelişebileceği gibi panik atak ve ya çeşitli anksiyete bozukluklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kişinin bu rahatsızlığının neye bağlı olarak ortaya çıktığını anlayabilmesi pek de mümkün ve doğru olmayacağından sağlıklı teşhis ve tedavi için bir uzmandan yardım alması gerekecektir. Daha çok terapi ve bilinç akışının değiştirilmesi yöntemleriyle giderilmeye çalışılan bu durum, kişiye yalnız kaldığında korkulacak bir şey olmadığının aşılanması ile ve panik durumu oluşuyorsa bunu hafifletici ilaçlarla tedavi süreci devam edebilir.  Yalnızlık korkusu belirtileri: Tek başına kalındığında endişelenme hali, istemsizce kuruntu yaparak başına kötü bir şeyler gelebileceğini düşünmek, paniğe kapılmak daha da ileriki safhalarda terleme ve titreme olarak sıralanabilir.  Yalnızlık korkusu nedenleri: Çocukluktan itibaren kişi yalnız kalmamışsa ve tek başına kalmaya alışık değilse bilmediği bir durum olduğundan küçük yaşlardan itibaren yalnız kalmaya karşı bir önyargı, korku geliştirecektir. Bununla birlikte eğer tek başınayken kötü, travmatik bir olay yaşamışsa bundan dolayı da yalnızlıktan kaçabilir. Farklı bir anksiyete bozukluğuna ve ya panik atağa bağlı olarak da ortaya çıkabilmektesir.  Yalnız kalma korkusu tedavisinde kişinin durumuna göre farklı yollar izlenebilmektedir. Örneğin; hastalığın çocukluktan itibaren kendiliğinden oluştuğu düşünülüyorsa oluşan bu önyargıyı yıkmak için terapilerden yararlanılabilir ya da yaşanan travmatik bir olay eremofobiyi tetiklediyse hipnoz yöntemiyle bu olay çözülmeye çalışılabilir. Eğer farklı anksiyete bozukluklarından dolayı ortaya çıkmışsa öncelikle bu korkuya sebep olan psikolojik rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. 

Yorumlar