Kirli havuzlar ve denizler çocukları tehdit ediyor

Sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin ilk adresi genellikle havuzlar ve plajlardır. Ancak birçok kişinin ortak kullanım alanı olan havuzlar ve kimi zaman atıkların karıştığı denizler özellikle çocuk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor....

Google Haberlere Abone ol
Kirli havuzlar ve denizler çocukları tehdit ediyor

Sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin ilk adresi genellikle havuzlar ve plajlardır. Ancak birçok kişinin ortak kullanım alanı olan havuzlar ve kimi zaman atıkların karıştığı denizler özellikle çocuk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, suları kirli havuz ve denizlerin özellikle çocuk sağlığı için büyük tehdit oluşturduğunu belirterek hastalıklara karşı uyardı.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman. Dr. Dicle İnanç, kirli havuz ve denizlerle ilgili uyarılarda bulundu. İnanç, "Hava sıcaklığını iyiden iyiye kendini hissettirdiği bir dönemde girilen havuzlar ve denizlerin kirli olması özellikle çocuk sağlığı için büyük bir tehdit." dedi.

'GÜNEŞ YANIKLARI CİLT KANSERİNE NEDEN OLUYOR'

Tekrarlayan güneş yanıklarının cilt kanserine yol açtığına dikkat çeken İnanç, “Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık yani birinci derece yanık oluşur. Cilt üzerindeki su dolu kabarcıklar ise ikinci derece yanıkları işaret etmektedir. Güneş yanıklarına karşı günde 3-4 defa, 10-15 dakika kadar soğuk musluk suyuyla kompres yapılması gerekmektedir. Ayrıca çocuklar için özel olarak üretilmiş güneş yanığı kremleri kullanılması, 3-4 saat ara ile bunun tekrar edilmesi gerekmektedir. Tekrarlayan güneş yanıklarının cilt kanserine yol açtığı unutulmamalıdır.” dedi.

'GÖLGE YETERLİ DEĞİL'

Güneş ışınlarında korunmak için gölgenin yetersiz kaldığını hatırlatan Dr. İnanç, “Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında çocukların güneşe çıkarılmaması gerekmektedir. Şemsiye altında veya gölgede bulunmak bile güneş ışınlarından korunmak için yeterli değildir. Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz yönde etkilemektedir.” ifadelerini kullandı.

'AÇIK RENKLİ KIYAFETLER GİYİLMELİ'

Çocukların yaz aylarında giydiği kıyafetlerinde olabilecek rahatsızlıklarda etkili olduğuna işaret eden İnanç. “Öncelikle açık renk, pamuklu kumaştan bol giysiler giydirilmesi, başına siperlikli şapka takılması ve kaliteli güneş gözlüğü kullanılması gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dr. İnancın bir diğer uyarısı ise kız çocuklarının deniz kenarında kuma oturarak oynamasıyla ilgili oldu. İnanç, şunları ifade etti: “Islak mayo, kirli deniz ve kumsalda yere oturarak oynamak, mikropların vücuda girişini kolaylaştırmaktadır. Özellikle kız çocuklarında genital hijyeni olumsuz yönde etkilemekte, idrar yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Tanı koymak için tam idrar tahlili ve kültürü yapılması gerekmektedir. Ardından çocukluk çağına uygun antibiyotik tedavisi, bol sıvı tüketilmesi ve sık iç çamaşırı değiştirilmesi önerilmektedir.”

Havuz suyundaki klor kulak iltihabı ve sinüs problemlerine yol açabileceğini de dile getiren Dr. İnanç, “Havuz veya deniz suyunun kulağa kaçması ile çocuklarda dış kulak yolu enfeksiyonları veya kulak zarı iltihabı görülebilmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, işitme kaybı görülebilir. Havuz suyundaki klor, özellikle alerjik çocuklarda burun tıkanıklığı ve sinüs problemlerine yol açabilmektedir.” dedi.

'KİRLİ HAVUZLAR İSHALE NEDEN OLUYOR'

Dr. İnanç, günlük olarak suyun değiştirilmediği ve gerekli analizlerin yapılmadığı havuzların ise yaz ishallerine davetiye çıkardığını aktardı. Dr. İnanç, “Genellikle 0-5 yaş grubunda görülen hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılmaktadır. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilmektedir. Öğün aralarında ise su verilmesi önerilir. Ağır ishal vakalarında hasta hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar