Cizre'de yaralılar muamması

Cizre'de bir binanın bodrum katında oldukları iddia edilen yaralılara ulaşmaya çalışan güvenlik güçleri ve ambulanslara ateş açıldı. HDP'liler ise güvenlik güçlerini sorumlu tutarak yaralıların alınmasına müsaade edilmediğini ileri sürüyor. İddia edildiği yerde yaralı olup olmadığı ise henüz kesin olarak bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Cizre'de yaralılar muamması

Son Haberler

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 24 Ocak'tan bu yana bir evin bodrum katında oldukları öne sürülen yaralılarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Yaralıların hastaneye kaldırılması çalışmalarında Sağlık Bakanlığının ve güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağmen terör saldırıları nedeniyle sonuç alınamazken; HDP'liler güvenlik güçlerinin ambulanslara engel olduğunu ileri sürdü. Ankara'da açlık grevine başlayan HDP'li vekiller, yaralılardan dün saat 14.00'ten itibaren haber alamadıklarını belirtti. 

BİNADA DAĞ KADROSUNDAN İKİ LİDER VAR İDDİASI

Terör örgütünün üst düzey isimlerinin telefon ve telsiz görüşmelerini çözen güvenlik güçleri binada örgütün dağ kadrosu liderlerinden biri kadın, iki kişinin saklandığı istihbaratını aldı. Buna göre terör örgütü, binada bulunan diğer kişilerin canları tehlikeye de atılsa, bu iki teröristi binadan çıkararak Avrupa'ya kaçırmayı hedefliyor. 

Cizre'de yaralıların mahsur kaldığı iddia edilen binayla ilgili, güvenlik güçlerinin ulaştığı son bilgiler dikkat çekici.

Çünkü bu bilgiler arasında Avrupa'dan Kandil'e, Kandil'den Cizre 'ye ulaşan telefon ve telsiz görüşmeleri var.

Bölgedeki emniyet ve  güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kandil ve Avrupa arasında telefon görüşmesi tespit edildi. Sabri Ok'un Cizre'ye ve o binaya yönelik talimatları çözümlendi.

Bu görüşmelere göre binada örgütün dağ kadrosundan lider seviyesinde iki önemli ismin bulunduğu ortaya çıktı. Kod adları Mamo ve Rozan  olan biri kadın, iki terörist.

SABRİ OK'TAN AVRUPA'YA GÖNDERİN TALİMATI

Güvenlik güçlerinin hazırladığı rapora göre, telefon görüşmesinde Sabri Ok bu iki teröristin binadan mutlaka sağ olarak çıkarılması ve Avrupa'ya gönderilmesi talimatını verdi; "bunun için ne gerekiyorsa yapılsın" dediği de kayıtlara geçti.

KURTARMA ÇALIŞMALARI

İlçenin Cudi Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 30 yaralının bulunduğu iddiasıyla 24 Ocak saat 13.45'te 112 komuta kontrol merkezinden, ambulans talep edilmesi üzerine sağlık ekipleri harekete geçti.

Terör örgütünün saldırıları, olay yerine açılan çukurlar, tuzaklanan patlayıcılar, kurulan barikatlar nedeniyle olay yerine sevk edilen ambulanslar istenilen adrese ulaşamadı.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI

Bunun üzerine 112 komuta merkezi tarafından yaralıların en yakın güvenli nokta olan otogar bölgesine getirilmesi istendi.

Ancak yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamadı.

Terör örgütü üyesi keskin nişancıların da olduğu belirlenen bölgeye 27 Ocak'ta sevk edilen acil vakalar için özel olarak hazırlanmış tam donanımlı ambulans ile bölgeye gönderilen Cizre Belediyesine ait ambulans söz konusu adrese 600 metre kadar yaklaşabildi.

Can güvenlikleri polisler tarafından sağlanan 112 acil ambulansındaki 2 sağlık görevlisi ve bir şoför ile Cizre Belediyesine ait ambulanstaki bir sağlık görevlisi ve şoför, telefonla iletişim kurdukları kişilerden yaralıların ambulansların bulunduğu Nusaybin-İdil yol ayrımındaki güvenli bölgeye getirilmesini istediği halde olumlu bir yanıt alamadılar.

FARKLI ADRESLER VERİLDİ

İlk günden bu yana 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Merkezini arayıp yaralıların bulunduğu binaya ilişkin ihbarı yapan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile diğer kişilerin ise 3 kez farklı adres bildirdiği ortaya çıktı.

Sarıyıldız, yaralıların önce Cudi Mahallesi Caferi Sadık Sokak'taki bir evde, daha sonra da Bostancı Sokak'taki bir evin bodrum katında bulunduğu bilgisini verdi.

VERİLEN ADRESLER YANLIŞ ÇIKTI

Güvenlik güçleri tüm riske rağmen yaralıların olduğu iddia edilen Bostancı Sokak'taki binaya girdi ancak burada kimsenin bulunmadığı görüldü. Ekipler, 29 Ocak'ta ise Ömer Hayyam Sokak'ta bir evde bulunduğu öne sürülen yaralılar için belirtilen adrese gitti ancak hem bu binada hem de yakınlardaki binalarda yapılan aramada yaralılara rastlanamadı.

İddia edilen adresteki yaralılar arasında Demokratik Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEM-GENÇ) üyelerinin de bulunduğu ileri sürülmüştü.

YARALILARI KURTARMA ÇABASINDA 6 ŞEHİT

Sağlık görevlileri ve güvenlik güçlerinin ihbarı yapılan yaralıları hastaneye ulaştırma yönündeki çabaları sürerken söz konusu bölgede teröristlerce yapılan saldırılar sonucu 3 polis ve 3 asker şehit düştü, 28 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Ambulansların 24 Ocak'tan bu yana bölgede bekleyişi sürüyor.

HDP'Lİ VEKİLLERİN İDDİASI

Öte yandan, HDP'li milletekilleri Cizre'de bir apartmanın bodrum katında bulunan yaralılara ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarını paylaştı. HDP heyeti, son görüşmenin Cumartesi günü yapıldığını ve 48 saattir yaralılardan hiçbirinden haber alamadıklarını belirtti. Ses kaydında yaralılardan birinin 'Enkaz altındayız, daha nasıl anlatayım' dediği duyuluyor.

DBP MECLİS ÜYESİ MEHMET YAVUZEL'LE KONUŞMUŞLAR

HDP Grup Başkenvekili İdris Baluken, Meral Danış Beştaş ve Osman Baydemir, HDP Grup Toplantı salonunda yaptıkları basın açıklamasında Cizre'de bir apartmanın bodrum katında bulunan yaralıların hala kurtarılmadığını ve 48 saattir kendilerinden bir haber alamadıklarını söyledi. HDP'li Beştaş, yaralıların tahliyesi sırasında, telefonla görüştükleri belirterek DBP Meclis üyesi Mehmet Yavuzel'e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarını dinletti.

"YARALILARDAN HİÇBİR HABER ALAMADIK" DEYİP SES KAYITLARINI PAYLAŞTI

Yaralıların ambulansa gideceği sırada çatışma ortamı yaratıldığını savunan Beştaş, 16 dakikalık ses kaydının bir bölümünü yayınlamak zorunda kaldığını ve bunun için özür dilediğini aktardı. Beştaş," Bu ses kayıtlarını yayınlamak zorunda kaldığımız için başta yaralılar olmak üzere ailelerinden, halkımızdan özür diliyoruz. 48 saat boyunca Cizre'de vahşet bodrumunda bulunan yaralılardan hiçbir haber alamadık. İletişim kuramadık. Bu ses kayıtlarını sizlerle paylaşmanın sebebi eğer bu yaralılar hala yaşıyorsa umarız aksi olmamıştır; bu ses kaydı vasıtasıyla onların hayatını kurtarmak dışında gayemiz yoktur." diye konuştu.

4 BÖLÜMDEN OLUŞAN SES KAYDINI DİNLETTİ

HDP'li Beştaş daha sonra telefon görüşmesi sırasında kaydedildiğini belirttiği ve 4 ayrı bölümden oluşan ses kayıtlarını dinletti. Beştaş, "Ses kayıtlarını hiçbir yere iletmeyeceğiz. Temel amacımız yaralıların sağ olarak çıkması için yayınladık ancak konuyla ilgili gerekli soruşturma olursa kayıtlarını soruşturma makamlarına teslim ederiz" dedi.

"ENKAZ ALTINDAYIZ"

Kayıtta, HDP'li Beştaş'ın, "Bakanlıkla görüştük, onay verdiler. Biz sizi aradığımızda çıkacaksınız" dediği duyuluyor. İki gün önce yapılan telefonkonuşmasından hemen sonra şiddetli bir patlama sesi ve ardından da çığlıklar duyuluyor ve telefon kesiliyor. Ses kaydında yaralılardan birinin 'Enkaz altındayız' dediği duyuluyor.

"TAMAMINI YAYINLARSAK BÜYÜK İNFİAL OLUR"

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ise tek gayelerinin bodrum katında olan yaralıların hastaneye naklinin sağlanması olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Tarihimiz en kirli ve en karanlık vahşetiyle karşı karşıyayız. Bütün savaşlar yıkım ve gözyaşıdır. Ama tarihimizdeki en çirkiniyle karşı karşıyayız. Nakil çalışması tam gerçekleşeceği anda neden binaya silahlı saldırı düzenlendi. En geç Cumartesi günü saat 12.31'e kadar hayatta olan bu insanların akıbeti nedir? Şu anda yaşıyorlar mı? Başka bir şey mi oldu? Derhal yanıt bekliyoruz. Cizre'de yürütülen bu operasyon hangi merkez tarafından yönetilmektedir. 16 dakikalık ses kaydının tümünü yayınlarsak büyük bir infial olur."

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de açlık grevinin dönüşümlü olarak devam edeceğini belirtti.

Yorumlar