Bosna Hersek'te CEI Dışişleri Bakanları Toplantısı

- Banja Luka şehrindeki toplantıya Bosna Hersek, Makedonya, Belarus, İtalya, Bulgaristan, Macaristan, Avusturya, Sırbistan ve Hırvatistan dışişleri bakanları ile AB Komiseri Hahn katıldı

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek'te CEI Dışişleri Bakanları Toplantısı

BANJA LUKA (AA) - Merkezi Avrupa Girişimi (CEI) Dışişleri Bakanları Toplantısı, Bosna Hersek'in Banja Luka şehrinde yapıldı.

Banski Dvor Kültür Merkezi'ndeki toplantıya ev sahibi Bosna Hersek'in yanı sıra, Makedonya, Belarus, İtalya, Bulgaristan, Macaristan, Avusturya, Sırbistan ve Hırvatistan dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği'nin (AB) Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn katıldı.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, düzenlenen basın toplantısında, AB'ye üyelik sürecinin Bosna Hersek için "dönüm noktası" olduğunu belirterek, şubat ayında yaptıkları AB'ye üyelik başvurusunun temmuz ayında kabul edilmesi temennisinde bulundu.

Crnadak, toplantıya katılan CEI üyesi ülkelerin Bosna Hersek'i desteklediğini ifade ederek, toplantı kapsamında başta bölgesel işbirliği olmak üzere sığınmacı krizi, terörle mücadele gibi konuların ele alındığını ifade etti.

- "Avrupa ailesinin parçası olmak istiyoruz"

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki de bölge ülkelerinin ortak hedef doğrultusunda hareket ettiğini dile getirerek, "Hepimiz, Avrupa ailesinin bir parçası olmak istiyoruz. Görüşmelerde altyapının geliştirilmesinden ikili ilişkilere kadar yaşam koşullarını iyileştirecek konuları ele aldık." dedi.

Sığınmacı krizi noktasında AB üyesi ülkeler ile AB üyesi olmayan ülkelerin ortak çıkarları olduğuna işaret eden Poposki, en önemli olan iki noktanın sığınmacılara insani yardım sağlamak ve güvenlik olduğunu vurguladı.

Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, toplantının gelecek yıl ülkesinde yapılmasına karar verildiğini aktararak, Belarus'un ilk kez bölgesel bir toplantıya ev sahipliği yapacağına dikkati çekti.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de CEI üyesi 18 ülkenin barışı sağlamak, terörle mücadele etmek ve sığınmacı krizine çözüme ulaşmak konularında son derece önemli rol üstlendiğine işaret ederek, "AB zor günlerden geçiyor ancak birliğin geleceğine her zaman inanmalıyız. AB'nin genişleme politikası, hem Batı Balkan hem de AB ülkeleri için önemlidir." ifadelerini kullandı.

Bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Yugoslavya, İtalya, Avusturya ve Macaristan'ın öncülüğünde 1989 yılında Budapeşte'de kurulan CEI'nin günümüzde 18 üyesi bulunuyor. Yugoslavya'nın dağılmasıyla bağımsızlıklarını kazanan Bosna Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya'nın yanı sıra Slovakya, Ukrayna, Arnavutluk, Avusturya, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya, Moldova, Polonya ve Romanya CEI'ye üye diğer ülkeler.

Yorumlar