TESK: Esnaf ve sanatkâr krediye ulaşmakta zorlanıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, teknolojik gelişmeleri takip edip kendini geliştirmek isteyen esnafın krediye ulaşamadığını belirterek, “Esnafın desteklenmesi şart.

Google Haberlere Abone ol
TESK: Esnaf ve sanatkâr krediye ulaşmakta zorlanıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, teknolojik gelişmeleri takip edip kendini geliştirmek isteyen esnafın krediye ulaşamadığını belirterek, “Esnafın desteklenmesi şart. Ar-Ge ve inovasyon uygulamaları için mali destek gerekiyor. Ama esnafın krediye ulaşmada büyük sıkıntıları var” dedi.
Ankara ve ilçelerinde esnaf odaları ile çeşitli meslek gruplarından esnaf ve sanatkârları ziyareti sırasında sorunlarını dinleyen Bendevi Palandöken, “Tezgâhını büyütmek, AR-GE yaptırmak için esnafın sermayesi yeterli değil. Fakat krediye ulaşmada sıkıntı yaşamaktadır. Eskiden esnaf kefil aranırken şimdi kabul edilmiyor. Memur kefil bulmakta kredi bulmaktan zordur. Krediye kolaylık getirilmeli.” diye konuştu.

“SİCİLE YENİDEN YAPILANDIRMA ŞART”

2003 ve 2009 yıllarında sicillerin düzeltilmesiyle ilgili çıkarılan iki ayrı Kanunun da bankalarca uygulanmasından ısrarla kaçınılması esnafı mağdur ettiğini aktaran Palandöken, “Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde kurulan Risk Merkezi'ne devredilen kara liste silinmedi. Borcumuz bitse de listede gözüküyoruz. Bankalar borcu biteni kara listeden bilerek silmiyor. Sicilden silmek bir ay sürer biz size kredi veririz diyerek yüksek faizden kredi vermeye çalışıyorlar. Sicil affı uygulanmadığı için ticaret yapılamıyor. Bankacılıkta kara liste olarak adlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve sicili yeniden yapılandıracak etkin bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi şart.” dedi.
CİHAN

Yorumlar