‘Artık devlet memurluğu yerine girişimcilik tercih ediliyor’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Başkanı Ender Yorgancılar, üniversiteli gençlere ‘girişimcilik çağrısında bulundu. Eskiden ‘parası garanti’ diyerek devlet memurluğu ve askerliğin geçerli meslekler olduğunu belirten Yorgancılar,...

Google Haberlere Abone ol
‘Artık devlet memurluğu yerine girişimcilik tercih ediliyor’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Başkanı Ender Yorgancılar, üniversiteli gençlere ‘girişimcilik çağrısında bulundu. Eskiden ‘parası garanti’ diyerek devlet memurluğu ve askerliğin geçerli meslekler olduğunu belirten Yorgancılar, “Oysa şimdi devlet memurluğu, askerlik sizin deyiminizle out, girişimcilik in. Ülkemizin büyümesi ve refahı için girişimci gençlerin artması gerek.” dedi.

    Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İzmir Meslek Yüksek Okulu'nun (İMYO) düzenlediği Kariyer Günleri açılışında konuşan Ender Yorgancılar, meslek sahibi olmanın önemine değindi. Yorgancılar, “EBSO olarak Mesleksizlik kaderimiz olmayın diye çok önemli bir proje olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi’nin İzmir ayağının koordinasyonunu yürütüyoruz. Çünkü, ara eleman ihtiyacının giderilmesinde en büyük engel, mesleki eğitimdeki yetersizliğimiz.” dedi.

    Gençlerin ‘ne olursa olsun bir üniversiteden mezun olayım’ düşüncesine karşı İMYO’nun sanayinin ara eleman ihtiyacının çözümüne yönelik başarılı program ve eğitimleriyle çok önemli bir iş gördüğünü vurgulayan Yorgancılar, ABD’nin AB ile önce pasifik, ardından Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Yorgancılar, şunları kaydetti: “Bu anlaşma hayata geçirildiği takdirde dünya ticaretinin yüzde 70’i tek bir blokla yönetilir olacak. Üretilen ürünler gümrüksüz olarak sınırlarımızdan girerken, biz üretittiğimiz ürünleri gümrük vergisine tabi olarak satabileceğiz. Bu her yıl iş gücüne katılan 700 bin gencine iş bulmak zorunda olan ülkemiz için yeni sıkıntılar, genç işsizliğinin yüzde 20’ler seviyesine çıkması demek. Bu anlaşma sizlerin, ülkemizin geleceği açısından imzalanmamalı.”

    ‘DEVLET MEMURLUĞU OUT, GİRİŞİMCİLİK İN’

    Geçmişte devlet memurluğu ve askerliğin garanti para nedeniyle cazip olduğunu, ancak günümüzde tercihlerin değiştiğini anlatan Yorgancılar, “Devlet memurluğu, askerlik siz gençlerin tabiriyle out, girişimcilik in. Ben yapamam, başarısız olurum, reddedilirim korkusu ile hareket etmeyin. Başarı ancak ona inanırsanız gerçekleşir.” diye konuştu. 17 yaşında iş hayatına atıldığını ve 40 yıldır aralıksız iş hayatının içinde olduğunu aktaran Yorgancılar, “Hayatta başarılı olmanın anahtarı kendinize olan inancınızdır.” dedi.

    ‘YAPTIĞINIZ İŞTEN UTANMAYIN, ALINTERİNİZE İNANIN’

    Gençliğinde basketbol takımının kaptanı olarak babasından Converse ayakkabı istediğini, aldığı yanıtın ‘çalış, al’ olduğunu kaydeden Yorgancılar, “1971’de Akdeniz Oyunları için yapılan Atatürk Stadı’nın inşaatı bitirilip oyunlara hazırlanması aşamasında tuvaletlerdeki inşaat artıklarını temizledim, lisan bilgim sayesinde oyunlar sırasında teşrifatçılık yaptım. Sonuçta bir değil, 2 Converse alacak para kazandım. Yaptığınız işten hiçbir zaman utanmayın. Alınterinizle kazandığınız helal kazanca inanın.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar