Almanya'da faturayı ödeyemeyen 322 bin abonenin elektriği kesildi

Almanya’da artan enerji fiyatları en çok sosyal yardım alanları vuruyor. 2005 yılından bu yana elektrik ve doğalgaz fiyatları yüzde 44 artarken, sosyal yardımlardaki artış bunun gerisinde kalıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da faturayı ödeyemeyen 322 bin abonenin elektriği kesildi

Almanya’da artan enerji fiyatları en çok sosyal yardım alanları vuruyor. 2005 yılından bu yana elektrik ve doğalgaz fiyatları yüzde 44 artarken, sosyal yardımlardaki artış bunun gerisinde kalıyor. 2012 yılında faturalarını ödeyemeyen 322 bin hanenin elektriği de kesildi. Mali sorunlar yaşayan bu evlere söz konusu gecikme zamları ortalama aylık 114 Euro olarak yansıdı.

Enerji fiyatları karşılaştırma platformu Verivox tarafından yapılan araştırmaya göre, ülke genelinde enerji dağıtım hizmeti veren bin 100 şirketin üçte biri 2014’te fiyatlara zam yapmaya hazırlanıyor.

Bu artışlardan en fazla ise sosyal yardımla geçinen 3,3 milyonluk kesim etkilenecek.

Hesaplamalara göre, bir evin elektrik ve doğal gaz gideri yıllık ortalama 473 Euro olacak. Sosyal yardım ödeneklerine ise 391 Euro’da kalıyor.

Aylık bazda ise, Hartz 4 sosyal yardımıyla geçinen bir kişiye halihazırda 32,69 Euro elektrik gideri düşerken, bu miktar gelecek yıl 39,42 Euro’ya çıkacak.

Ancak sosyal yardımlardaki aylık artış bu rakamın altında kaldığı için enerji fiyatlarına yapılacak zam en çok fakirleri etkileyecek.

Verivox’tan Jan Lengerke, Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada sosyal yardım ile geçinenlerin yüzde 21 oranında daha fazla enerji harcaması yapacağına dikkat çekti.

Der Paritaetische Wohlfahrtsverband adlı sosyal dayanışma kurumundan Ulrich Schneider ise 2005 yılından bu yana elektrik ve ısınma giderlerinde yüzde 44 artış yaşandığını belirtti. Schneider, “Artık enerji fiyatlarındaki zam ciddi bir fakirlik riski getirmeye başladı.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar