Sudan’dan, Güney’e petrol sahalarını koruma teklifi

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Güney Sudan’daki iç savaşın petrol bölgelerini tehdit etmesi üzerine eski düşmanı Salva Kiir’e isyancılara karşı beraber mücadele etme teklifi etti.

Google Haberlere Abone ol
Sudan’dan, Güney’e petrol sahalarını koruma teklifi

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Güney Sudan’daki iç savaşın petrol bölgelerini tehdit etmesi üzerine eski düşmanı Salva Kiir’e isyancılara karşı beraber mücadele etme teklifi etti.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Sudan Enformasyon Bakanı Rabie Abdelaty, “ Petrol sektöründeki ortak çıkarlarımızı korumak için güçlerimizi birleştirmemiz lazım” dedi.

Öte yandan Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı, Güney Sudan lideri Kiir’in Kuzey’in teklifine yönelik henüz görüş bildirmediğini belirtti.

Güney Sudan, Nijerya ve Angola’dan sonra Afrika’nın üçüncü büyük petrol üreticisi. 2011’de bağımsız olan Güney Sudan, petrol kaynaklarının yüzde 80’ini elinde bulunduruyor. Güney Sudan yıllık 7 milyar dolar civarında petrol ithal ederken, Sudan gelen boru hattından kira bedeli olarak 2 milyar dolar alıyor.

Öte yandan Sudan, Güney Sudanı sınır bölgelerinde bulunan isyancıları desteklemekle suçlamaya devam ediyor. En son 2011’de Sudan, transit ücretini ödemediği için Güney’in 815 milyon dolarlık ham petrolüne el koymuş, kendi boru hattı olmadığı için Kuzey’e muhtaç olan Cuba ise, günlük 350 bin varil üretimi iki yıldır durdurmuştu. Öte yandan tartışmalı Abyei petrol bölgesinde yapılacak referandumda geçen ay ertelenmişti.

ÇİN RAHATSIZ
Güney Sudan’da petrol bölgeleri olan Unity ve Upper Nile bölgelerindeki çatışmalardan Çin büyük rahatsızlık duyuyor. Geçtiğimiz ay Kiir’in eski yardımcısı Riek Machar’ın darbe girişiminin ardından başlayan iç savaşla birçok firma bölgedeki faaliyetlerini durdurdu ve çalışanlarını geri çekti. Çin firması Greater Nile Petroleum geçen ay, Bentiu şehrindeki üretimini durdurduğunu açıklamıştı.

KOMŞULAR ALARMA GEÇTİ
Güney Sudan’daki iç savaş üzerine Kenya ve Etiyopya liderleri Cuba’yı ziyaret ederken, Güney’le petrol boru hattı projesi olan Uganda isyancıları askeri müdahale ile tehdit etti.

ÇATIŞMALAR İLE BİRLİKTE BARIŞ GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR
Kiir ve Machar’ın temsilcileri Afrika Birliği’nin merkezi Addis Ababa’da barış görüşmelerine devam ederken, ordu sözcüsü Philip Aguer,Bor şehri ve Upper Nile eyaletlerinde çatışmalar bütün hızıyla devam ettiğini söyledi.Ayrıca, Cuba’da da ara ara çatışmalar yaşanıyor.
Güney Sudan’da çatışmaların Kiir’in mensubu olduğu Dinka ile Machar’ın Nuer kabileleri arasında topyekün etnik temizliğe dönmesinde korkulan iç savaşta şu ana kadar en az bin kişi öldü, 200 bin insan göç etti.
CİHAN

Yorumlar