Şiddetli fırtına Batı Almanya’yı teslim aldı

Almanya uzun hafta sonu tatilini altı kişinin hayatını kaybetmesine yol açan fırtına ile bitirdi. Ülkenin batısını, özellikle de Kuzey Ren-Vestfalya’yı esir alan şiddetli fırtınada ölümlerin çoğu ağaçların yıkılması sonucu meydana...

Google Haberlere Abone ol
Şiddetli fırtına Batı Almanya’yı teslim aldı

Almanya uzun hafta sonu tatilini altı kişinin hayatını kaybetmesine yol açan fırtına ile bitirdi. Ülkenin batısını, özellikle de Kuzey Ren-Vestfalya’yı esir alan şiddetli fırtınada ölümlerin çoğu ağaçların yıkılması sonucu meydana geldi. Fırtına sebebiyle birçok sokak ve caddede cüsseli ağaçlar kökünden devrildi, evlerin çatısı uçtu, araçlar ağaçların, sokak ve evler su altında kaldı. Birçok yerde yollar trafiğe kapandı.

Almanya’da yaz sıcaklarının başlaması şiddetli fırtınayı beraberinde getirdi. 9 Haziran akşamı ülkenin batısını, özellikle de Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletini vuran fırtına; Köln, Düsseldorf, Essen ve Krefeld kentlerinde altı kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Yetkililer fırtınanın, son yıllarda Batı Almanya’da etkili olan en şiddetli fırtına olduğunu kaydetti. Kısa sürede birçok caddeyi moloz yığınına çeviren fırtınada, şiddetli rüzgar ve düşen yıldırımlar sonucu ağaçlar yayaların, bisikletlilerin ve araçların üzerine yıkıldı. Yer yer saatte 145 kilometre hıza ulaşan fırtına, bazı yerlerde dolu yağışının da eklenmesiyle büyük hasara yol açtı.

Köln polisi, şiddetli fırtınada 20 metre boyunda boyunda bir ağacın, tahminen yıldırım düşmesi nedeniyle yıkılıp bir bisikletlinin üzerine düştüğünün, ağır yara alan adamın olay yerinde hayatını kaybettiğini bildirdi. Fırtına en çok ölüme eyaletin başkenti Düsseldorf’ta sebep oldu. Polis fırtınanın kentte üç kişinin ölümüne sebep olduğunu duyurdu. Bunlardan biri, fırtınadan sığındığı bahçe evinin üstüne ağaç düşmesi sonucu hayatını kaybetti. İki kişinin cesedi ise kurtarma ekipleri tarafından ağır yaralı şekilde moloz yığınları altından çıkarıldı.

Essen kentinde ise caddeyi temizlemeye çalışan bir kişi hayatını kaybetti. Polis ölen kişinin ölüm sebebini araştırıyor. Krefeld polisi de kentte bir bisikletlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bisikletlinin de yıkılan bir ağacın altında kaldığı öğrenildi. 9 Haziran akşamı saat 20:00’de başlayan fırtına tren seferlerini de felç etti. Çok sayıda güzergahta saatlerce sefer yapılamadı, bir çok sefer de gecikti. Köln, Düren, Achen, Bonn, Düsseldorf ve Duisburg seferleri saatlerce gecikti. Uçak seferleri de fırtınadan etkilendi. Düsseldof Havaalanı saat 21:00 ile 22:00 arasında uçuş trafiğine kapatıldı.

Doğal afete hazırlıksız yakalanan vatandaşlar birçok yerde mahsur kalınca kurtarma ekipleri fazla mesai yaptı. İtfaiye sadece Bochum’da afetten zarar gören binin üzerinde mekana müdahale etti. Çok sayıda hasarın tespit edildiği şehirde birçok sokak ve caddede ağaçlar kökünden devrildi, evlerin çatısı uçtu, araçlar ağaçların, sokak ve evler su altında kaldı. Birçok yerde yollar trafiğe kapandı. Bölgede bu derece etkili bir fırtınanın daha önce yaşanmadığını dile getiren vatandaşlar, sadece bir kişinin hafif şekilde yaralanması ise ile teselli buldu.

Bu arada fırtına, NSU’nun Köln’deki Keup caddesini bombalamasının 10. yıl dönümü nedeniyle yapılan üç günlük BİRLİKTE – ZUSAMMENSTEHEN festivalinin son ve en büyük etkinliği olan miting ve konseri de vurdu. Zülfü Livaneli, Sertap Erener gibi Türk sanatçıların da sahne alacağı konser şiddetli fırtınada güvenlik sebebiyle yarıda kesildi. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un açılış konuşmasını yaptığı mitingde konser veren sanatçılar dünyaya açık bir Almanya, barış içinde birlikte yaşam mesajları verdi. CİHAN

Yorumlar