Güney Kore’de yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı

Güney Kore’de yerel seçimler için oy verme işlemi başladı.Güney Kore’de her 4 senede bir yapılan yerel seçimlerde vatandaşlar oy vermeye başladı. 50 milyonluk ülkede yaklaşık 40 milyon seçmen, bölge valilerini, belediye başkanlarını,...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore’de yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı

Güney Kore’de yerel seçimler için oy verme işlemi başladı.

Güney Kore’de her 4 senede bir yapılan yerel seçimlerde vatandaşlar oy vermeye başladı. 50 milyonluk ülkede yaklaşık 40 milyon seçmen, bölge valilerini, belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini ve eğitim ofisi müdürlerini seçecek. Oy verme işlemleri saat 09.00’da başladı ve 18.00'da sona erecek.

Güney Kore, bugün demokratikleşmeden sonra 6. yerel seçimini yapıyor. Güney Kore’de ilk yerel seçim 1995 yılında yapılmıştı.

Son yıllarda seçimlere karşı ilgisizliği artan Kore halkının bu seçimlere de katılım oranı düşük. Uzmanlar bu seçimlere katılım oranının yüzde 60’ı geçmeyeceğini öngörüyor.

4 Haziran seçimlerinin en yaşlı seçmeni Jeju Adası’ndan 115 yaşındaki Oh Yuna oldu. Seçimlerde özellikle yaşlı nüfusun büyük katılım göstermesi dikkat çekti.

Yerel seçimlerde, eğitim ofisi müdürlerinin de seçiliyor olması bazı liseli öğrencilerin tepkisine sebep oldu. Liseli öğrenciler eğitim ofisinin seçiminde kendilerinin de oy hakkının olması gerektiğini savunuyor.

YABANCILARIN DA OY KULLANDIĞI SEÇİM

Güney Kore yasalarına göre, ülkede oturum izni alıp en az 3 yıl yaşamış her yabancı, yerel seçimlerde oy hakkına sahip. Yabancı uyruklu işçilerin yoğun yaşadığı Ansan şehrinde bine yakın yabancı uyruklu seçmenin oy kullandığı ifade edildi.

Güney Kore’deki yerel seçimlere 45 ülkeden bin 200 kadar gözlemci geldi.

CİHAN

Yorumlar