Fransa büyükelçisi Ruanda'da 'istenmeyen adam' ilan edildi

Fransa ile Ruanda arasında soykırım gerginliği büyüyor. Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame'nin Fransa'yı Ruanda'daki soykırımda doğrudan rol oynadığı gerekçesiyle sorumlu tutmasından sonra gerilen ilişkiler, Ruanda'nın soykırım anma törenlerinde Fransa'yı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa büyükelçisi Ruanda'da 'istenmeyen adam' ilan edildi

Fransa ile Ruanda arasında soykırım gerginliği büyüyor. Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame'nin Fransa'yı Ruanda'daki soykırımda doğrudan rol oynadığı gerekçesiyle sorumlu tutmasından sonra gerilen ilişkiler, Ruanda'nın soykırım anma törenlerinde Fransa'yı temsil edecek büyükelçinin akreditasyonunu iptal etmesiyle yeni bir boyuta taşındı.

Daha önce Fransa'nın bugün başlayan soykırımı anma törenlerinde Adalet Bakanı Christiane Taubira tarafından temsil edileceği açıklanmıştı. Kagame'nin Fransa'yı suçlayan açıklamaları sonra ise Taubira'nın gidişi iptal edilmiş, Fransa'nın Büyükelçi Michel Flesch tarafından temsil edilmesi kararlaştırılmıştı. Flesch, dün akşam saatlerinde Ruanda Dışişleri Bakanı'nın kendisini aradığını belirterek, "Soykırımı anma törenleri için giriş iznimin artık olmadığını söyledi." ifadelerini kullandı. Fransız basını da Fransa Büyükelçisi'nin Ruanda'da Persona non grata (İstenmeyen adam) ilan edildiğini duyurdu.

Ruanda Dışişleri Bakanı Louise Mushikiwabo ise Fransa'nın soykırımdaki rolüyle ilgili, 'Fransa önündeki gerçeğe bakmalı' diye konuştu. Mushikiwabo, Ruanda'nın Fransa ile ikili ilişkilerindeki geleceği için tarihini unutması gibi bir durumun söz konusu olamayacağının altını çizdi.

Ruanda'da, 1994'te Hutuların Tutsilere uyguladığı soykırımda 800 binden fazla kişi ölmüştü. CİHAN

Yorumlar