Ermenistan 2014’de Rus Gümrük Birliği’ne giriyor

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 2014’de Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kazakistan ve Belarus’un dahil olduğu Gümrük Birliği’ne gireceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ermenistan 2014’de Rus Gümrük Birliği’ne giriyor

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 2014’de Rusya’nın öncülüğünde kurulan Kazakistan ve Belarus’un dahil olduğu Gümrük Birliği’ne gireceklerini açıkladı. Küresel ekonomide yaşanan sorunlara rağmen birlik içindeki ülkeler son 3 yılda toplam ticaret hacimlerini 3 kat artırarak 60 milyar dolara ulaştı.

Yeni yıl mesajında değerlendirmede bulunan Sarkisyan, “Bu yıl Gümrük Birliği’nin tam üyesi olacağımızdan eminim. Ermenistan böylelikle yeni bir çevre edinecek. Bu çok daha fazla güven sağlayacak ve ülkemizi rekabetçi hale getirecek…” dedi.

Ermenistan Eylül ayında Gümrük Birliği’ne girme kararı almış ve 24 Aralık’ta alınan kararla da yol haritası belirlenmişti. Ermenistan’da oluşturulan 22 ayrı alanla ilgili komisyonlar tam üyelik için çalışmaları sürdürüyor. Ermenistan’ın üyeliği için 3 ülkenin parlamentolarının ve Ermenistan parlamentosunun onay vermesi gerekiyor. Ermenistan’ın tam üyeliğinin Haziran 2014’e kadar tamamlanması planlanıyor.
Kazakistan, Yukarı Karabağ sorunu nedeni ile Ermenistan’ın Gümrük Birliği üyeliğine temkinli yaklaşıyor.

Kırgızistan’ın üyeliği de 2014’de netleşecek. İsrail, Venezüella, bir kısım Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye de Gümrük Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yöndeki talebine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin siyasi cevap vermişti. CİHAN

Yorumlar