Agadir Anlaşması'nın sınırları genişliyor

Akdeniz'deki serbest ticaret bölgesi anlaşması Lübnan ve Filistin'in de katılması ile daha da genişledi.

Google Haberlere Abone ol
Agadir Anlaşması'nın sınırları genişliyor

Akdeniz'de serbest ticaret bölgesi oluşturmayı hedefleyen Agadir Anlaşması'na taraf olan ülkelerin ticaret bakanlarının, Lübnan ve Filistin'in de anlaşmaya dahil edilmesine onay verdiği bildirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Tarık Kabil başkanlığında, Agadir Anlaşması'na taraf ülkeler 3. ticaret bakanları komisyon toplantısı yapıldı.

Tunus, Fas ve Ürdün ticaret bakanları ile büyükelçilerinin yanı sıra AB Mısır Temsilcisi Büyükelçi James Moran ve Agadir Anlaşması Teknik Departmanı Müdürü El-Iyd Mahsusi'nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Lübnan ve Filistin'in de anlaşmaya taraf olması kabul edildi.

Toplantıda Mısır, Tunus, Ürdün ve Fas ticaret bakanları, dampingle mücadele, rekabet ve sınai mülkiyetin korunması alanlarında 4 işbirliği anlaşması imzaladı.

AB Mısır Temsilcisi Büyükelçi Moran toplantı kapsamında yaptığı açıklamada, AB'nin, Avrupa-Akdeniz ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen bu anlaşmaya destek verdiğini söyledi.

Fas'ın Agadir kentinde 2004'te imzalanan anlaşma, hem üye ülkeler hem de bu ülkelerle AB arasındaki karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini ve 4 ülke arasında özellikle sanayi alanında ekonomik entegrasyon sağlanmasını öngörüyor. Üye ülkeler son olarak 2010'da Fas'ın başkenti Rabat'ta toplantı gerçekleştirmişti.

Yorumlar