El ayak ağız hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

El ayak ağız hastalığı, el ayak ağız hastalığı nedir, el ayak ağız hastalığı nedenleri, el ayak ağız hastalığı belirtileri

Google Haberlere Abone ol
El ayak ağız hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

El, ayak, ağız hastalığı genel olarak bebeklerde ve 5 yaş altındaki çocuklarda görülen fakat bazen yetişkinlerde de rastlanabilen yaygın bir viral hastalıktır. El , ayak ve ağız hastalığının nedeni enterovirüs cinsi virüslerdir. Hastalığın belirli bir kuluçka süresi vardır. Bu süre aralığı 3 -6 gündür. Hastalık ise 1 hafta sürebilmektedir. El , ayak ve ağız hastalığı geçiren çocuklarda genellikle hafif ateş görülür. Ateş görüldükten sonra sonra ardından 1 -2 gün ağzında ağrılı yaralar meydana gelir. Çocuğun avuç içlerinde ayak tabanında ve kalçasında isilik olabilir. Bu sorun kol , bacak ve yüz kısmında da olabilir. Boğazda şişkinlik ve yutkunmada zorluk çekme gibi sorunlar yaşanabilir.

El , ayak ve ağız hastalığı bulaşıcı mıdır?

El , ayak hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan virüs boğaz ve burun salgısından geçer. Bir başka buluşma yolu ise ciltte meydana gelen kabacıklardaki sıvıdan ya da katı dışkıdan da buluşabilir.

El , ayak ve ağız hastalığının bakımı nasıl olmalıdır?

Çocuğunuzda hastalık belirtileri henüz hafif ise vücut sıcaklığını takip edebilirsiniz ve beslenmesine özen göstermelisiniz. Yeterli miktarda katı ve sıvı alımını sağlamak önemlidir.

Çocukta hastalık ilerlemiş ise görünümü korkutucu olabilir. Belirtileri arasında boğazda acı yapabilmesi olduğundan katı gıdalar almasından kaçınılmalıdır. Bu tür gıdalar çocuğun ağzını acıtabilir. Yumuşak gıdalar ile beslenilmelidir.

Dondurma ve soğuk içecekler ağrılara iyi gelebilir. Ancak bebeğinize kesinlikle aspirin vermeyin. Bu reye sendromuna sebep olabilir. Reye sendromu nadiren olmasa da ölümcül bir sonuç yaratabilir.

 

Yorumlar