Yunanistan, bağımsızlık bayramını coşkuyla kutluyor

Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan ettiği "25 Mart 1821 Ulusal Bağımsızlık Bayramı", başkent Atina'da düzenlenen askeri törenlerle kutlandı.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan, bağımsızlık bayramını coşkuyla kutluyor

Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan ettiği "25 Mart 1821 Ulusal Bağımsızlık Bayramı", başkent Atina'da düzenlenen askeri törenlerle kutlandı. Yunan parlamentosunun bulunduğu Sintagma Meydanı'nda yapılan askeri geçit töreni, yoğun güvenlik önlemi anlatında gerçekleşti. Halkın bu yıl da tören alanına yaklaşmasına izin verilmedi.

Yunanistan’da ‘25 Mart Bağımsızlık Günü’, eski yıllarda olduğu gibi ekonomik kriz sebebiyle halkın hükümet ve siyasilere yönelik protesto gösterilerinde bulunabileceği gerekçesiyle yoğun güvenlik önlemlerinin gölgesinde kutlandı. Tören alanına sadece az sayıda davetli ile akredite basın mensupları alınırken, halkın meydana 300 metre kadar yaklaşmasına izin verildi. 3 bin polisin görev yaptığı törende Sintagma Meydanı, barikatlarla çevrilerek güvenlik tedbiri alındı.

Tören, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın Meçhul Asker anıtına çelenk koymasıyla başladı. Başbakan Antonis Samaras’ın katılmadığı törende hükümeti Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos temsil etti. Bakanlar, siyasi parti temsilcileri, askeri yetkililer ve yabancı ülke büyükelçileri törenlerde hazır bulundu. Kutlamalara Türkiye'yi temsilen Atina Büyükelçisi Kerim Uras katıldı.

3 YILIN ARDINDAN TANKLAR GEÇİT YAPTI

Sintagma Meydanı’nda yapılan askeri geçit törenine, 3 yılın ardından mekanize ve hava kuvvetlerinin ağır kara ve hava askeri araçlarının gösterisi damga vurdu. Silahlarını sergileme fırsatı bulan Yunan ordusu, onlarca tank, füze bataryası, hafif ve ağır silahlarla donatılmış askeri araçlarıyla protokolü selamladı. Savaş uçakları ile helikopterlerin, art arda tören alanı üzerinden gerçekleştirdikleri alçak uçuş gösterisi ilgiyle izlendi. Tasarruf amacıyla 3 yıldır milli bayramlara katılmasına izin verilmiyordu.

Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri mensupları, siyasi ve askeri yetkilileri selamlarken, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bağımsızlık mücadelesini başlatan askerleri temsilen etekli Evzonların geçit töreni, büyük alkış topladı.

Yunanistan'ın Selanik ve diğer şehirlerinde de kutlama törenleri düzenlendi.

AÇIKLAMALAR

Törenin ardından ekonomik krizden çıkış umudunu bir kez daha dile getiren Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, “Halk, ‘alacaklıların hakimiyetini kırmak için’ mücadele ve savaş veriyor. Tarih, bu savaştan da zaferle çıkılacağını garanti ediyor. Başka bir Yunanistan için hep birlikte bu savaşı vermek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Hükümeti temsilen Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos ise “Bugün çok duygusal anlar yaşadık. Yunanistan, bugün, daha zor zamanları geçiriyor. Hep birlikte gelmekte olan daha güzel günler için çalışalım.” dedi.
CİHAN

Yorumlar