Yıldırım'dan diplomatik misyon şeflerine akşam yemeği

- Başbakan Yıldırım: (3) - "(FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi) O kalmaya devam ettiği müddetçe eminim ki 79 milyon Türk halkının Amerika'ya karşı burukluğu devam edecektir. Bir darbeyi önleyen bu milletin duruşunu Amerika Birleşik Devletleri de herhalde görmezlikten gelemez" - "Hiç kimse ile ilişkilerimizi bozmak gibi bir niyetimiz yok. Hele hele bir teröristbaşı yüzünden Amerika ile ilişkilerimizi zora sokmak gibi bir düşüncede değiliz ama hukuk devleti olarak, büyük bir darbeye muhatap olmuş bir ülke olarak, canı yanan insanlar adına bunu da istemeye hakkımız var" - "Ekonomimizin temelleri sağlamdır. Hiçbir kalıcı tahribat oluşmamıştır. Piyasa dostu ekonomi politikalarını kesintisiz uygulamaya devam edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım'dan diplomatik misyon şeflerine akşam yemeği

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili, "O kalmaya devam ettiği müddetçe eminim ki 79 milyon Türk halkının Amerika'ya karşı burukluğu devam edecektir. Bir darbeyi önleyen bu milletin duruşunu Amerika Birleşik Devletleri de herhalde görmezlikten gelemez." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Türkiye'de mukim diplomatik misyon şefleri onuruna verilen akşam yemeğindeki konuşmasında, Türkiye'nin hukuk devleti anlayışı içinde darbe girişiminin arkasında olan FETÖ'nün elebaşının iadesini istediğini bildirerek, bu konuda ABD ile ikili anlaşmanın olduğunu hatırlattı.

Adli yardım ve suçluların iadesine yönelik anlaşmanın gayet açık hükümleri olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Biz stratejik ortak olduğumuz ABD'den hakkımız olan bir şey istiyoruz. Biz diyoruz ki; Bir terör örgütü var, bu terör örgütü Türkiye'de darbe yaptı ve yüzlerce masum insanın hayatına mal oldu. Binlerce insanın sakat kalmasına sebep oldu. Lütfen gereğini yapın, geçici tutuklayın ve artık bunu ülkenizde barındırmayın. Burada yanlış olan ne? Eminim ki ABD bu konuda gereken adımları atacaktır. Artık 'darbeyi o mu yaptı, arkasında o var mı yok mu' tartışması çok ama çok geride kaldı. Gün ışığı gibi belli bir şeyden bahsediyoruz."

Adli ve kolluk anlamında her türlü bilgiyi ve belgeyi paylaşacaklarını ama bunun karşılığında tek taleplerinin teröristbaşının daha fazla Amerika Birleşik Devletleri'nde kalmaması olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, "O kalmaya devam ettiği müddetçe eminim ki 79 milyon Türk halkının Amerika'ya karşı burukluğu devam edecektir. Bir darbeyi önleyen bu milletin duruşunu Amerika Birleşik Devletleri de herhalde görmezlikten gelemez. Hiç kimse ile ilişkilerimizi bozmak gibi bir niyetimiz yok. Hele hele bir teröristbaşı yüzünden Amerika ile ilişkilerimizi zora sokmak gibi bir düşüncede değiliz ama hukuk devleti olarak, büyük bir darbeye muhatap olmuş bir ülke olarak, canı yanan insanlar adına bunu da istemeye hakkımız var." diye konuştu.

Darbe girişiminden sonra OHAL'in ilan edildiğini anımsatan Yıldırım, bu OHAL'in millete değil, devlete yönelik olarak uygulandığını söyledi.

- "Ekonomi kendi kuralları içerinde çalışmaya devam edecek"

Türkiye'de bir daha kanlı darbe girişimleri yaşamaması için acil yapılması gereken düzenlemeleri hayata geçirmek için OHAL kararının alındığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu darbeye karışanların mutlaka devletten temizlenmesi, yargı sisteminden, Silahlı Kuvvetler içerisinden, bürokrasiden, ticaret hayatından, üniversitelerden. Nerede varsa hepsinden temizlemeyi hedefliyoruz. Ama bu olağanüstü hal bir şeye hiç bir şekilde karışmayacak. Ekonomi kendi kuralları içerinde çalışmaya devam edecek. Piyasalar aynı şekilde çalışmaya devam edecek. İş hayatı aynı şekilde devam edecek kesintiye uğramadan. Bunun da böyle olduğunu herhalde görüyorsunuz. 15 Temmuz gibi bir darbeyi yaşayan ülkede, ekonomik göstergeler günün olağan dalgalanması dışında, hiçbir dalgalanmaya tabi olmadı. Hele hele 24 Kasım Rusya ile uçak krizinden sonra meydana gelen ekonomik göstergelerdeki bozulma kadar bile darbe sırasında bizim ekonomik göstergelerimiz olumsuz etkilenmedi. Bir yandan büyük bir darbeyi geçirmiş bir ülkeyken, bir yandan da Meclisimizin hiç ara vermeden çalışmasını sağladık. Yatırımcılara, ticaret ehline ve bütün ekonomi dünyamıza yönelik teşvikleri, tedbirleri de birer birer hayata geçirdik."

- "Reform programlarımızı tereddüte mahal vermeden uyguluyoruz"

Türkiye ekonomisinin darbelere, risklere ve şoklara ne kadar dayanıklı olduğunun 15 Temmuz sonrasında bir kez daha görüldüğünü ifade eden Binali Yıldırım, buna karşın bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının acele karar vererek, çeşitli olumsuz değerlendirmelerde bulunduğunu anımsattı.

Yıldırım, piyasaların 15 Temmuz öncesindeki seviyesine çoktan döndüğünü, bu seviyenin daha iyi noktalara da gideceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ekonomimizin temelleri sağlamdır. Hiçbir kalıcı tahribat oluşmamıştır. Piyasa dostu ekonomi politikalarını kesintisiz uygulamaya devam edeceğiz. Yaptığımız yeni düzenlemelerle vergi barışı getirdik. Vatandaşın devlete olan borçlarını uzlaşma yoluyla çözmek için ortam sağladık. Yatırım ortamını iyileştiriyoruz. Yabancı yatırımcıların karar süreçlerini hızlandırıyoruz. Yatırımcılara yeni yeni teşvikler getirdik. Tasarrufları artıracak reformları çıkarttık. Reform programlarımızı hiçbir tereddüte mahal vermeden aynen uyguluyoruz."

Geçmiş yıllarda yaşanan birçok olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin yüksek oranda büyüdüğüne dikkati çeken Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında son 5 yılda en fazla büyüyen ülke olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni askıya almadığını vurgulayan Yıldırım, "Sadece 15'inci maddede bir delegasyon istisnası getirmiştir. Yürütülen uygulama belirli hakların uygulanmasına geçici sınırlama koymaktan başka bir şey değildir." şeklinde konuştu.

- Notlar

Program öncesi Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" adlı kısa film gösterildi.

15 Temmuz akşamı yaşanan gelişmelerin yansıtıldığı İngilizce kısa filmde, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki olaylar aktarıldı.

Programa, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ile büyükelçi ve misyon şefleri katıldı.

(Bitti)

Yorumlar