Yıldırım - Rafini ortak basın toplantısı

- Nijer Başbakanı Rafini: - "(Zeytin Dalı Harekatı) Güvenlik konusunda Türkiye bizim için kararlılık, dayanma, güç ve direniş örneğidir" - "Nijer, Sahel bölgesinde çok farklı terör gruplarının tehditleri altında hala ayakta durmaya devam ediyor ve inşallah devam da edecektir"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım - Rafini ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Nijer Başbakanı Brigi Rafini, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili "Güvenlik konusunda Türkiye bizim için kararlılık, dayanma, güç ve direniş örneğidir." dedi.

Rafini, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İstanbul'u daha önce ziyaret ettiğini ancak Ankara'ya ilk kez geldiğini ve bu vesileyle Türkiye'nin çok büyük, sıcak ve misafirperver olduğunu görme fırsatı bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatına yönelik değerlendirmede bulunan Rafini, şunları söyledi:

"Güvenlik konusunda Türkiye bizim için kararlılık, dayanma, güç ve direniş örneğidir ve bu operasyonu bu bağlamda sürdürdüğünüzü biliyorum. Çok uzun zamandan beri sürdürdüğünüz bu çabalar olmasaydı, bu bölgenin nasıl olabileceğini düşünmek bile istemiyorum."

Nijer'in de Türkiye gibi çok merkezi bir coğrafi konumda bulunduğunu kaydeden Rafini, "Kuzey Afrika ve Sahra ülkeleri ile Doğu Afrika ile Batı Afrika'yı birbirine bağlayan bir konumdayız ve eğer biz düşersek bütün bölge terörden muzdarip olacaktır. Mücadele etmek bizim görevimizdir. Mücadele edelim ki ülkemiz ve bölge ayakta durabilsin. Sadece sınırlarımızda değil, bütün Afrika genelinde bir güvenlik ve istikrar oluşturabilelim ve dünyaya da bu imkanı verebilelim. İşte bu bağlamda konumlarımız birbirlerine çok benzer. Gerek bu konudaki kararlılığınızı gerekse güvenlik konusunda bize verdiğiniz desteği çok takdir ediyorum." dedi.

Konuşmasında iki ülke ilişkilerinin tarihi olduğunu vurgulayan konuk başbakan, Nijer ve Türk yetkilileri olarak bu ilişkileri daha da kuvvetlendirmek ve sürdürmekten sorumlu olduklarını belirtti. Ziyaretinin bu bağlamda çok yararlı olduğunun altını çizen Rafini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Nijer'e yaptığı ziyaretin ardından ilişkilerin daha dinamik bir nitelik kazandığını, bu görüşmelerde ise farklı alanlarda iş birliği imkanlarını gözden geçirebildiklerini anlattı.

Türk halkının ve hükümetinin kendilerine projeler yoluyla vermiş olduğu desteğe değinen Rafini, Nijer halkının bu nedenle duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve yürütülen söz konusu projelerin yanı sıra yeni projeler de geliştirmek gerektiğinin altını çizdi. Rafini, bu çerçevede Başbakan Yıldırım ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin çok verimli geçtiğini dile getirdi.

İki ülkenin terörle mücadele konusunu çok yakından bildiğini kaydeden Rafini, bu konudaki mücadelelerini cumhurbaşkanlarının 7 yıl önce göreve gelmesiyle birlikte kararlı bir şekilde yürüttüklerini ve buna devam edeceklerini ifade etti. Rafini, "Nijer, Sahel bölgesinde çok farklı terör gruplarının tehditleri altında hala ayakta durmaya devam ediyor ve inşallah devam da edecektir. Güvenlik kuvvetlerimiz bu kararlılıkla mücadeleyi sürdürme yönünde talimat almış durumdadır ve çok şanslıyız ki yanımızda bize destek veren dost ülkeler de var." diye konuştu.

İki ülke arasında sağlık, eğitim, ekonomi gibi farklı iş birliği alanlarının mevcut olduğuna dikkat çeken Rafini, halklarının yararına olacak şekilde önlerinde bulunan çok önemli fırsatları sonuna kadar ilerletmek gerektiğinin altını çizdi.

Materyal, eğitim, bilgi paylaşımı konularında hayata geçirilecek projeler bulunduğunu söyleyen Rafini, bu konulardaki iş birliğinin önemli olduğunu dile getirdi.

- Sorular

Güvenlik konusunda Türkiye ile ortak projelerinin sorulması üzerine, bu alanda bir anlaşmaya imza attıklarını hatırlatan Rafini, çalışma aşamasında olan yeni projeler olduğunu, Türkiye'nin deneyim ve ekipmanlarından yararlanmak istediklerini kaydetti.

"İstanbul'dan gelenler" anlamına gelen "İstanbulewa yolu" projesine de değinen Rafini, "Bu yol bu bölgedeki halklara kendi ürünlerini sunmak için daha yakın olmalarına fırsat verecek. Yani erişimi zor olan bir alanı daha kolaylaştırmayı amaçlayan bir proje." şeklinde konuştu. Rafini, projede zemin etüdlerinin Türk yetkililer tarafından gerçekleştirildiğini, bu ziyareti vesilesiyle de söz konusu projeyi aşamalı olarak hayata geçirme kararı aldıklarını açıkladı.

Zeytin Dalı Harekatına ilişkin değerlendirmesi sorulan Rafini, her iki ülkenin terörizmle mücadele konusunda benzerliklere sahip olduğunu yineledi. Rafini, Boko Haram terör örgütüne karşı mücadele veren bir ülke olarak Türkiye'nin harekata ilişkin hedefini paylaştıklarını sözlerine ekledi.



Yorumlar