Vaşak

Vaşak, kedigiller sınıfına ait olan Lynx cinsinden orta boy etçil yırtıcı bir hayvandır. Normal kedilerden 5 kat daha fazla büyük olan, kulakları uzun ve tüylü, üreme dönemi dışında yalnız yaşayan bir hayvandır.

Google Haberlere Abone ol
Vaşak

Vaşak, kedigiller sınıfına ait olan Lynx cinsinden orta boy etçil yırtıcı bir hayvandır. Normal kedilerden 5 kat daha fazla büyük olan, kulakları uzun ve tüylü, üreme dönemi dışında yalnız yaşayan bir hayvandır. Kış aylarında bütün vücudu sert tüylerle kaplanır. Gövdelerinin haşmetine göre başları küçük olan hayvanlar, kısa kuyrukları ve geniş patileriyle dikkat çekerler. Kum bejinden, gri ve koyu kahverengiye kadar tüm renklerde görebileceğiniz hayvanlar, insanlardan dolayı genellikle gündüzleri avlanırlar. Hem koşma, hem tırmanma yeteneklerinin yanında, iyi birer yüzücü olarak ta bilinirler.Her türlü ortama uyum sağlayabilen yapıları, sinsi ve çevik bir şekilde yaptığı hareketleriyle tanınırlar. Ülkemizde daha çok Anadolu vaşağı olarak anılmaktadırlar. En çok Erzurum, Bolu,  Artvin, Rize, Sivas, Kars yörelerinde görülmektedir. Ülkemizde bulunan türleri bilinen en iri vaşaklardır. Dişileri erkeklere göre biraz daha küçüktür.

Vaşakların yaşam şekilleri nasıldır?

Hayvanlar çam ormanları, açık araziler, dağlık ve kayalık bölgeler gibi her türlü yaşam alanında kendilerine yer bulabilen yapıya sahiptir. Avlanma yetenekleri gelişmiş olduğu için, kendini hissettirmeden kuş, balık, kemiriciler, tavşan gibi hayvanları rahatlıkla avlayabilir. Yalnız olarak avlanmayı tercih etseler de, bazı durumlarda hem cinsleriyle birlikte hareket edebilirler.

Vaşakların üreme dönemleri nasıldır?

Yalnızlıklarına üreme döneminde son veren hayvanlar, Ocak sonundan ile Mart başına kadar çiftleşme dönemi yaşarlar. 70 gün sürecek hamilelik döneminden sonra, 2-3 yavru doğurabilirler. Yavruların doğumdan sonra 12. günde yavaş yavaş gözleri açılmaya başlar. Doğan ve yaşamayı başaran yavrular, bir sonraki çiftleşme dönemine kadar annelerin yanında kalır. Dişi olan yavrular 21 aylık olduğunda, erkek olanlar ise 33 aylık olduklarında ergenliğe gelirler. Yavruların çoğu bir yaşına gelmeden kaybedilir. Ortalama ömürleri 10-12 yıl olsa da, hayvanat bahçelerinde iyi bakılan türleri daha uzun yaşamaktadır.   

Vaşakların neslinin korunması hakkında

Kürklerinin renkleri ve güzelliği sebebiyle ve av hayvanı olarak avlanan hayvanların nesilleri tehlikeli biçimde azalmaktadır. Dünya Koruma Birliğinin koruma altına aldığı 120 memeli türü arasında olsa da, bulundukları ülkelerde yeterli çaba gösterilmemektedir. Avrupa'da en çok Norveç'te bulunduğu düşünülen hayvanların, av yasağına alınarak korunması gerekmektedir. 

Vaşakların beslenmesi nasıldır?

Beslenme amacıyla orta ve küçük boy toynaklıları, kuşları, leşleri, tavşanları, koyunları avladıkları bilinir. Ren geyiği ve yırtıcı kuşları da avladıkları görülmüştür. İnsanlara zarar görmediği sürece saldırmayan bir yapıları vardır. Çok iyi görme yeteneğine sahip oldukları için, pusuya yatarak avlarını sessizce beklerler.

Yorumlar