Fen Lisesi'ne sözelci müdür iddiası

Bergama Yusuf Kemalettin Perin Fen Lisesi'ne tarih öğretmeninin müdür olarak atandığı ileri sürüldü. Bu şekilde bir atama yönetmeliklere ve kurallara aykırılık teşkil eder.

Google Haberlere Abone ol
Fen Lisesi'ne sözelci müdür iddiası

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına 2024 yılı yönetici görevlendirmeleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki yeterliliği, kıdemi ya da hizmet puanına bakmadan istediği herhangi bir öğretmeni proje okullarında görevlendirmesi önceki yıllarda da “torpilli” ve “liyakatsiz” atama tartışmalarına neden olmuştu. Söz konusu tartışmaların son adresi ise Bergama oldu.

Gazete Duvar'ın haberine göre Bergama’da bulunan Yusuf Kemalettin Perin Fen Lisesi’nde yönetici görevlendirmesi için fen bilimleri alanında öğretmenlik yapmış üç eğitimci başvuru yaptı. Başvuran üç eğitimci atama yönetmeliğinde bulunan şartların tamamını taşırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise Yusuf Kemalettin Perin Fen Lisesi’ne bir tarih öğretmenini müdür olarak atadığı iddia edildi. Üstelik müdür olarak atanan tarih öğretmeninin Eğitim Bir Sen yöneticisi olduğu belirtildi.  

Öte yandan bu atamanın "2024 Yılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Görevlendirme Yönetmeliği"ne de aykırı olduğu ifade edildi. Yönetmeliğin açık hükümlerinde fen liseleri için yöneticilik yapabilecek branşlar Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji olarak sıralandı. Yönetmeliğin ilgili bölümü ise şöyle:

“Ayrıca müdür olarak görevlendirileceklerde: Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları için atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olmak, Özel eğitim kurumları için Özel Eğitim öğretmeni olmak, Fen liseleri için Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji öğretmeni olmak, Sosyal bilimler liseleri için Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmeni olmak, Güzel sanatlar liseleri için Görsel Sanatlar Resim veya Müzik öğretmeni olmak, Spor liseleri için Beden Eğitimi öğretmeni olmak, şartları aranacaktır.”

‘BAŞVURU YAPAN ÜÇ ARKADAŞIMIZIN ATANMADIĞINI BİLİYORUZ’

İddialara ilişkin Gazete Duvar’a konuşan Eğitim Sen Bergama Temsilcisi Aytaç Ural, uzun süredir Bergama’da bulunan fen lisesinin atıl durumda bırakıldığına dikkat çekti. Ural, “1 Nisan itibariyle proje okulları yönetici atamaları açıklandı. Bergama’da da iki tane proje okulu var. Biri Yusuf Kemalettin Perin Fen Lisesi diğeri ise Bergamalı Kadri İmam Hatip Lisesi. Yıllardır zaten ilçemizdeki fen lisesini atıl durumda bıraktılar. İmtina göstermeden, ödenek ayırmadan ikinci sınıf okul muamelesi yaptılar. Gerekçesi de imam hatip lisesini daha çekici hale getirmeye çalışmaktı” dedi. Atamada yaşanan usulsüzlük iddialarına değinen Ural, “Son atamada sayısal alanda başvuru yapmış üç öğretmen arkadaşımız olmasına rağmen bunun yerine Eğitim Bir Sen’de yönetici olan bir tarih öğretmenini atadılar. Kararnamesi gelmedi ancak sayısal alanda başvuru yapan üç arkadaşımızın atanmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘NEREDEN BAKARSANIZ BAKIN ÇÜRÜMÜŞLÜK’

Başvuru yapan ve atanmayan sayısal branşlı üç öğretmenin Eğitim Sen üyesi olmadığına da dikkat çeken Ural, yaşanan durumun eğitim sisteminde yaşanan çürümenin bir yansıması olduğunu ifade etti. Ural, “Eğitim öğretim sistemini zaten pespaye hale getirdiler. Sürekli yeni adımlar, bir dizi değişiklikler yapılıyor. Çünkü süreci yürütemiyorlar ve yönetemiyorlar. Daha önce proje okulu yaptıkları okulların bir kısmını proje okulu olmaktan çıkardılar. Diğer taraftan toplumsal gericiliği örgütlemek için okullarda her türlü çabayı sarf ediyorlar. Ben şunu bir öğretmen olarak merak ediyorum; liyakatsiz olarak atanan bir öğretmen öğrencilere dürüstlükten mi bahsedecek, ahlaktan yoksa çalışkanlıktan mı? Bunlardan bahsettiğinde hangi öğrenci bu öğretmeni veya idareciyi dikkate alacak? Alanında uzman biri dururken oraya başka branştan birinin atanması ahlaki olarak doğru değil. Aynı zamanda usulsüz. Nereden bakarsanız bakın çürümüşlük. Yandaş kayırmacılığı değil, liyakat istiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar