"Üstad'ın torunundan Necip Fazıl Hatırasına"

"Üstad'ın torunundan Necip Fazıl Hatırasına" başlıklı çevrim içi konferans düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
"Üstad'ın torunundan Necip Fazıl Hatırasına"

Birlik Vakfı İstanbul Şubesi "Üstad'ın torunundan Necip Fazıl Hatırasına" başlıklı çevrim içi konferans gerçekleştirdi.

Vakfın YouTube kanalında yayınlanan etkinlikte Necip Fazıl Kısakürek'in torunu Emrah Kısakürek, dedesinin vefatından sonra yapılan çalışmaları ve hatıralarını anlattı.

Büyük Doğu Yayınları Genel Koordinatörü Emrah Kısakürek, dedesinin eserlerinin Türkçenin yanı sıra İngilizce ve İspanyolcanın da arasında bulunduğu çeşitli dillere tercüme edildiğini söyledi.

Eserleri ve düşünceleriyle okurlarda derin izler bırakan şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek'in vefatından sonra yapılan çalışmalara değinen Kısakürek, 2015'te kurulan Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı'na (NFKKAV) ilişkin bilgiler verdi.

Dedesine ait çalışma masası, el yazıları, fotoğraflar, kıyafetler ve plaklar gibi çok sayıda özel eşyasının da kurulan müzede sergilendiğini anımsatan Kısakürek, "Üstad"a dair araştırma yapmak isteyenlerin hazırlanan kütüphane ve müzede aradıkları bilgi ve belgelere rahatça ulaşabilmelerini arzu ettiklerini ifade etti.

Kısakürek, "Çok şükür üstadın vasiyeti olarak Büyük Doğu'nun gayretleriyle bu vakfa ulaşabildik. Öncelikle bir araştırma merkezi oluşturduk ve bu merkezde aileye ait ne kadar arşiv, doküman, eşya varsa hepsini bir araya haline getirdik ve bunları bir kütüphanede, üstatla ilgili araştırma yapmak isteyenlerin önüne hazırladık." şeklinde konuştu.

"Dijitalde 22 bin sayfalık katalog hazırlandı"

Basılı olarak sunmalarının yanı sıra bir araya getirilen el yazısı, mektup, fotoğraf ve belgeleri dijitalleştirerek de araştırmacıların istifadesine sunduklarını anlatan Kısakürek, sözlerine şöyle devam etti:

"Gelenler rahatlıkla bunlara ulaşabilsin diye de 22 bin sayfalık bir kataloğa dönüştürdük. Bu araştırma merkezinde 300'den fazla Necip Fazıl hakkında yazılmış, hatta içinde bazen bir cümle bile olan kitaplar var. Bine yakın dergi var, haber merkezlerinden çeşitli zamanlarda gelmiş çok fazla gazete var. Hala da bir basın takip şirketiyle anlaşmamız gereği üstatla alakalı ne haber yayınlanıyorsa bunlar ulaşıyor buraya. Bunun haricinde tabii bizim böyle bir çaba içinde olduğumuzu bildiği için çeşitli sahaf dostlarımız bize bazen Necip Fazıl'la alakalı özel evraklar buldukları zaman bunları gönderiyorlar.

Yani Necip Fazıl konusunda bir araştırma yapmak isteyenin, herhangi bir yerlere gidip katalog taramak zorunda kalmadan kaynak için kitapçıya da gitmeden her türlü yazıya ulaşabileceği bir yer haline getirdik. Bugüne kadar 6 senede herhalde çok fazla öğrenci ve öğretmene, hatta doktorasını yapanlara mümkün olduğu kadar buradan gerekirse online gerekirse posta yoluyla aradıkları makaleleri, bilgileri göndermeye devam ettik ve hala da gönderiyoruz."

"Üstadın pek çok kişisel eşyası sergileniyor"

Kısakürek, vakıf bünyesindeki müzede Necip Fazıl'ın pek çok kişisel eşyasının sergilendiğini, son röportajı olarak bilinen görüşmede oturduğu koltuğun, elindeki bastonun ve önündeki sehpanın da burada görülebildiğini söyledi.

Üstadın İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan gelişmeleri dinlediği radyosunun da burada yer aldığını kaydeden Kısakürek, şunları ekledi:

"İnşallah nasip olur da gelip görürsünüz; benim için de aynı zamanda bizim evdeki bütün çocuklar için de birer hatırası var. Benim için de şöyleydi, Erenköy'de oturduğumuz evin ikinci katındaydı ve bu ikinci kata çok sık ziyarete gelenler olurdu ve bayram günlerinde babaannem gelecek olan misafirler için oraya özel bayram şekeri hazırlardı. Fakat benim boyum onun üzerine uzanamadığı için ben oradaki şekerlerden çok zor yerdim. Misafir geldiği zaman özellikle gidip oradan şeker yemeye çalışırdım."

Muhsin Öztürk'ün yönettiği programa katılan Mehmet Tekelioğlu, Erman Tuncer, Şakir Diclehan, Kerim Buladı ve Hüseyin Öztürk de Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili duygu, düşünce ve hatıralarını anlattı.

Yorumlar