Türkiye'nin yüreği yanarken İyi Parti'nin derdine bakın

Silahsız ve savunmasız 13 rehinenin mağarada katledilmesi bütün Türkiye'nin yüreğini dağlarken; İyi Parti katledilenlere "sivil" denilmesinden rahatsız olmuş. Zira katledilenlerin sivil oluşu en çok PKK'yı uluslararası alanda zor durumda bırakacak. İyi Parti'nin neden rahatsız oldu, anlaşılmadı

Google Haberlere Abone ol
Katledilenlere neden sivil deniliyormuş

Sivil vatandaş gibi seyahat ederken veya evine dönerken terör örgütü tarafından kaçırılan ve akabinde silahsız, savunmasız oldukları halde katledilen 13 rehinenin ölümü Türkiye'nin yüreğini dağlarken; HDP ile yerel seçimlerde birçok ilçede gizli ittifak kurdukları bilinen İyi Parti'nin rahatsızlığı duyanları hayretler içerisinde bıraktı. İyi Partili Aytun Çıray, silahsız ve savunmasız masum rehinelerin katledilmesiyle ilgili açıklamasında, "Neden sivil" denildiğinden şikayet etti. Çıray'ın bu açıklaması, terör örgütünün de en çok istediği bir açıklama oldu; zira katledilenlere "sivil" denilmesi en çok PKK'yı rahatsız ediyordu.

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Aytun Çıray, Gara'ya yapılan askeri harekat ve PKK tarafından kaçırıldığı belirtilen 13 asker ve polisin yaşamını yitirmesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a “Mağarada bulduğunuz asker ve memur şehitlerimiz için neden 'sivil vatandaşlar' ifadesini kullandınız? Operasyonu yöneten olarak başarısızlığınızı gizlemek için miydi?” sorusunu yöneltti.

Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı Akar tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, 10 Şubat'ta PKK'ya yönelik başaltılan “Pence Kartal-2” harekatıyla ilgili bakanlık ve AKP yetkililerinin açıklamlarını anımsatarak, “Kamu vicdanının tartıştığı bazı soruların cevap bulması şarttır” görüşüne yer verdi.

Çıray'ın Bakan Akar'a yönelttiği sorular şöyle:

"Gara harekâtının bir amacının da 'teröristler tarafından kaçırılan vatandaşlarımız ile ilgili istihbaratı teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak' olduğunu açıkladınız. Harekâtı tam teyit sağlamadan mı başlattınız?

"Mağarada bulduğunuz asker ve memur şehitlerimiz için neden 'sivil vatandaşlar' ifadesini kullandınız? Böyle bir açıklama yapmanız, kaçırılan asker ve devlet memurları hakkında yaptığınız operasyonu yöneten olarak başarısızlığınızı gizlemek için miydi?

"Şu an PKK'nın elinde 'zorla alıkonan' vatandaşlarımız var mı? Varsa ne zaman kaçırıldılar ve kaç kişiler?

"Gara'da PKK tarafından infaz edilen asker şehitlerimiz ile ilgili açıklamayı neden siz veya Genelkurmay Başkanı değil de Malatya Valisi yaptı?"

TERÖR ÖRGÜTÜNE HİZMET ANLAMINA GELİR

Terör örgütü tarafından alıkonulan insanları içni, "askeri rehine" ifadesini kullanmak, terör örgütünün uluslararası meşruluğuna ve amaçlarına hizmet etmek anlamına gelir. Zira, terör örgütlerinin amacı bu tür durumlarda rehineleri, "Takas" için kullanarak devlet nezdinde muhatap olarak kabul edilmektir. Devletin böyle bir adım atması halinde terör örgütü "bir devletmiş gibi" muhatap seviyesine çıkarılmış olur.

Konuyla ilgili Twitter'da değerlendirmelerde bulunan Yazar Merve Şebnem Oruç, "Aytun Çıray herhalde şu bilgiye sahip değil: Savaşacak halde olmayan, elinde silah vs. bulunmayan rehineler, asker veya sivil olsun, artık “sivil” olarak nitelenir. Kendisine esir/rehine (hostage) ve savaş tutuklusu (prisoner of war [POW] ) arasındaki farkı incelemesini öneririm." dedi. 

Oruç, değerlendirmesinde şunları söyledi: 

Muhalefet "Şehitlerimiz sivil mi asker mi" konusunu daha çok dillendirirse, HDP'nin "esir takası" anlamına gelen müzakere vb. argümanlarını güçlendirecek. Terör örgütlerinin tuttuğu rehineler, sivil-asker farketmez sivildir ve "askeri tutuklu/savaş esiri" olarak nitelendirilmez.

"Savaş esiri/tutsak asker" tanımları normal bir savaşta esir düşen askerler için kullanılır ve "terörle mücadele/teröre karşı verilen savaş" iki ülke, blok vs arasındaki savaş gibi değildir. Lütfen PKK'ya savaş halindeki meşru bir örgüt muamelesi yapmayalım.

Örnek: ABD, terör örgütü olarak tanımlamadığı Taliban'ın rehin aldığı askerler için savaş esiri (prisoner of war (POW) diyebilir ve müzakere edebilir (etti de). Ama terörist olarak tanımladığı Haqqani Network'ünün kaçırdığı askerler için sivil rehine/esir der ve müzakere etmez.

 

Yorumlar

Cemil Kankalarını müdafa etmesinlermi
magari kör olmuş gözlerin haınlıkten.beraber ortak oldugun teröristlerce şehit oldular sen neyin peşindesin satılmişlar.