'Türkiye TTIP’e dahil olmazsa Gümrük Birliği’ni devam ettirmek zor'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olmadan Avrupa Birliği ve ABD arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) imzalanırsa Gümrük Birliği’ni devam ettirmek çok zor hale gelir.” dedi.Bir dizi temaslar için...

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye TTIP’e dahil olmazsa Gümrük Birliği’ni devam ettirmek zor'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olmadan Avrupa Birliği ve ABD arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) imzalanırsa Gümrük Birliği’ni devam ettirmek çok zor hale gelir.” dedi.

Bir dizi temaslar için Brüksel’e gelen Ticaret Bakanı Nihat Zeybekci, AB Ticaret Komiseri Karel De Gucht ve Belçika Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Johan Vande Lanotte ile Türkiye’nin, Avrupa Birliği ve ABD arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasına dahil edilmesini görüştü. Zeybekci basına yaptığı açıklamada 1995 yılında Türkiye ve AB arasında imzalan Gümrük Birliği anlaşmasının rahatsız edici bir çok yönü olduğunu söyledi. Gümrük Birliği’nin en hatalı ve egemen bir devletin imzalamaması gereken bölümün “3’üncü ülkeler ile serbest ticaret anlaşmalar” olduğunu söyleyen Zeybekci, “Avrupa Birliği'nin üçüncü ülkeler ile yaptığı serbest ticaret anlaşmaları ve benzeri anlaşmalarda, Türkiye’nin, imzalanan anlaşmada 3’üncü ülkeden AB’nin elde ettiği hakları elde etmeden, 3’üncü ülkenin, Türkiye’den bu hakları otomatik olarak elde etme hakkıdır. Bu kabul edebilir bir şey değildir.” diyerek bu haksızlığın bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçen sene AB ile ABD arasında başlayan TTIP müzakereleri 2015 yılında bitmesi bekleniyor. Bakan Zeybekci, anlaşma tamamlanmadan Türkiye’yi de TTIP’e dahil ederek bu haksızlığı gidermek istiyor. Türkiye’nin dahil olmadığı bir serbest ticaret anlaşmasından ülkemizin çok zara göreceğini ifade eden Ekonomi Bakanı, “AB ve ABD dünyanın bu bölgesinde yeni bir ekonomik ve siyasi bir harita çiziyor. Türkiye olarak bu duruma biz son derece duyarlıyız. Çünkü bu anlaşmada ABD’ye, AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız kapsamında olan alanlarda otomatik olarak Türkiye’ye girme hakkı doğacak, fakat Türkiye ABD’ye aynı şekilde giriş hakkını elde edemiyor.” dedi.

Zeybekci, Türkiye’nin yeni çizilen bu ekonomik haritanın dışında kalması kabul edilebilir olmadığının altını çizerek, “AB, Türkiye olmadan ABD ile TTIP anlaşmasını bitirir ve uygulamaya başlarsa, Türkiye için artık Gümrük Birliği’ni devam ettirmek çok zor hale gelebilir.” ifadelerini kullandı.

AB Komiseri Karel De Gucht ve diğer muhatapları ile görüşmelerinin sonucunun olumlu olduğunu belirten Bakan Zeybekci, Türkiye’nin bu konuda haklı olduğu ve düzeltilmesi gereken bir durum konusunda bir mutabakata varıldığını da aktardı. Bu durumun nasıl düzletilmesi gerektiği konusunda görüşmelerin devam ettiğini ve bir formül arandığını söyleyen Zeybekci, Türkiye’nin ne istediği konusunda ise iki seçenek olduğunu belirtti. Türkiye’nin, AB’nin 3’üncü ülkelerle sürdüğü veya sürdüreceği görüşmelerde tam muhatap olarak masada oturması veya tüm üçüncü ülkeler ile anlaşmalarda Türkiye'nin otomatik olarak anlaşmanın içine dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, bunun dışında Türkiye için bir alternatif olmadığını belirtti. CİHAN

Yorumlar