"Türkiye Suriyeliler için güvenli üçüncü ülke"

- Yunanistan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Katrougalos: - "(Suriyelilerin Türkiye'ye iadesi) Bu kararla Türkiye güvenli üçüncü ülke olarak nitelendirildi. Aksi halde Türkiye-AB göçmen mutabakatı havada kalacaktı" - "Türkiye'nin Avrupa yönelimi hem Türkiye'nin hem de Yunanistan'ın çıkarına"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye Suriyeliler için güvenli üçüncü ülke"

ATİNA (AA) - Yunanistan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos, Yunan yargısının Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye iadesine onay vermesine ilişkin, "Bu kararla Türkiye güvenli üçüncü ülke olarak nitelendirildi. Aksi halde Türkiye-AB göçmen mutabakatı havada kalacaktı." dedi.

Katrougalos, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesine Yunanistan'ın destek verdiğini vurgulayan Katrougalos, "Türkiye'nin Avrupa yönelimi hem Türkiye'nin hem de Yunanistan'ın çıkarına." diye konuştu.

Katrougalos ayrıca Estonya'nın başkenti Tallinn'de düzenlenecek AB zirvesinde Türkiye konusunun masada olacağını belirtti.

İki Suriyeli sığınmacının Türkiye'ye iadelerine itirazını reddeden Yunan Danıştayının kararını "çok önemli" olarak nitelyeyen Katrougalos, "Bu kararla Türkiye güvenilir üçüncü ülke olarak nitelendirildi. Aksi halde Türkiye-AB göçmen mutabakatı havada kalacaktı." ifadesini kullandı.

Yunanistan'da Danıştay, Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatı kapsamında Türkiye'ye iadesi kararlaştırılan iki Suriyeli sığınmacının yaptığı itirazı reddetmişti. Böylece, mutabakat kapsamında adalarda tutulan Suriyeli sığınmacıların da iadesinin önü açılmıştı.

Mart 2016'dan bu yana Yunan adalarına giden sığınmacılar, iltica başvurularının reddedilmesi halinde Türkiye'ye iade edilebiliyor. Bu kapsamda AB, Türkiye'ye iade edilen Suriyeli sığınmacı sayısı kadar sığınmacıyı Türkiye'den almayı kabul etmişti.

Yorumlar