Türkiye-Belarus İş Konseyi Toplantısı

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Ülkelerimizin kalkınmasını ilerletmek için dinamik olmalı, birbirimize güvenmeli ve iş adamlarımıza başta bürokratik engellerin aşılması olmak üzere her konuda yardımcı olmalıyız"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Belarus İş Konseyi Toplantısı

MİNSK (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye ve Belarus'un kalkınmasını ilerletmek için dinamik olunması gerektiğini belirterek, "Birbirimize güvenmeli ve iş adamlarımıza başta bürokratik engellerin aşılması olmak üzere her konuda yardımcı olmalıyız." dedi.

Türkiye-Belarus İş Konseyi ortak toplantısı, Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlendi. President otelde düzenlenen toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ve Türkiye-Belarus Karma Ekonomik Komisyon eş başkanları ile ilgili yetkililer katıldı.

Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Belarus ile karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek istediklerine dikkati çekerek, "Ülkelerimizin kalkınmasını ilerletmek için dinamik olmalı, birbirimize güvenmeli ve iş adamlarımıza başta bürokratik engellerin aşılması olmak üzere her konuda yardımcı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Belarus’un sahip olduğu stratejik konum ve mevcut ekonomik potansiyeliyle Doğu Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Karşılıklı saygı ve güven temelinde gelişen ilişkilerimizde, Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz yıl kasım ayında gerçekleştirdiği ziyaret ile yepyeni bir yol açılmıştır. Bu ziyarette, cumhurbaşkanlarımızın katılımıyla geniş kapsamlı bir iş forumu gerçekleştirdik. Kısa bir süre sonra tekrar iş forumu düzenlememiz, ticari-ekonomik ilişkilerimizi ilerletmek adına ortaya koyduğumuz iradeyi gösteriyor."

- 1 milyar dolar hedefi

Eroğlu, iki ülkenin mevcut ticaret hacminin sahip olunan potansiyelin altında olduğuna vurgu yaparak, "Ancak iş forumu gibi organizasyonlarla daha sıkı bir iş birliğine girerek, ticaret hacmimizi kısa süre içinde çok daha yukarılara çıkarmamız hiç de zor olmayacaktır. Bu kapsamda cumhurbaşkanlarımızın koymuş olduğu 1 milyar dolar hedefine kısa sürede sizlerin de gayretleriyle ulaşacağımızı düşünüyorum." dedi.

Belarus’ta önümüzdeki dönemde yapılacak projelerden Türk firmalarının daha fazla pay almasını arzu ettiklerini dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Firmalarımız bunun için hazırdır. Bu amaçla yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının günümüz şartlarına göre güncellenmesi için ziyaretimiz kapsamında son müzakereleri yaptık ve anlaşma nihai hale getirildi. İnşallah en kısa sürede bir üst düzey ziyaret zemini olacak ve anlaşma imzalanacaktır."

- "Yaşasın Türkiye-Belarus dostluğu"

Eroğlu, Türkiye için Belarus'un ayrı bir yeri olduğuna dikkati çekerek, "Burada şunu gördük ki, Belaruslu dostlarımız da gerçekten Türkiye'yi seviyor. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Neticede sözlerime son verirken yaşasın Türkiye-Belarus dostluğu diyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Belarus İş Konseyi ortak toplantısı açılış konuşmalarının ardından çeşitli oturumlar ve ikili görüşmelerle devam etti. Toplantıya aralarında Belarus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vladimir Ulahoviç'in de bulunduğu iki ülkeden çok sayıda yetkili ve iş adamı katıldı.

Yorumlar