‘Türkiye ambalaj ve kağıtta Avrupa ile yarışacak durumda’

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Alican Duran, Türkiye’nin hem ambalaj hem kağıtta Avrupa ile yarışacak durumda olduğunu vurguladı.Duran, ihracatın katma değerli olduğunu dile getirirken,...

Google Haberlere Abone ol
‘Türkiye ambalaj ve kağıtta Avrupa ile yarışacak durumda’

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Alican Duran, Türkiye’nin hem ambalaj hem kağıtta Avrupa ile yarışacak durumda olduğunu vurguladı.

Duran, ihracatın katma değerli olduğunu dile getirirken, “Tek uygun fiyat bir şey ifade etmez. Rekabetçi fiyat ve kalite çok önemli.” dedi.

Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi’ni (UR-GE) ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise “Biz ihracat odaklı büyüyeceğiz. Şu anda 2 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 7 milyar dolar hedefin rasyonel altyapısı var mıdır yok mudur? Bunu tartışmamız gerekiyor. Firmalarımızın bu hedefi yakalayabilmesi gerekiyor. Bizim yapısal sorunlarımız var. Mobilya ile ilgili 17 tane UR-GE projesi var. UR-GE, kâğıt ve ambalaj sektörü için de artılar teşkil ediyor.” ifadelerini kullandı. Mobilya sektörü ile ambalaj sektörünün sorunlarının neredeyse aynı olduğunun vurgulayan Güleç, “Veriler birbiriyle iç içe. Bizler var olmadığımız yerleri çok iyi tahlil etmeliyiz. İhracat bizim için önemliyse güçlerimizi bir araya getirmeliyiz.” önerilerinde bulundu.

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Çolakoğlu da UR-GE’nin önemli ve kapsamlı bir proje olduğuna işaret etti. Çolakoğlu, şöyle devam etti:

“Rekabetçilik kısır döndü içinde olmamalı. Üretim gücümüzü birbirimizle harcamak yerine dışarıdan payımızı almamız gerekiyor. Avrupa çok yakınımızda. Avrupa, ekonomik yavaşlama nedeniyle artık üretim yapamıyor. Dışarıdan üretim arıyorlar. Son 3-4 senedir Avrupalı eski üreticiler artık yakın çevrelerde kendilerine doğru hizmet verebilecek şirketler arıyorlar. UR-GE buna imkan veren bir proje. Ancak rakiplerin birbirlerini çok iyi anlaması ve tahlil etmesi gerekiyor. Bu tahlilden sonra dışarıda doğru yerler doğru pazarlar değerlendirilmeli. UR-GE’ nin temelinde bu var. Milli katılım gerçekleştirilen fuarlarda kendimizi çok daha iyi ifade etmeliyiz. Devlet bize bu konuda inanılmaz destek veriyor. Kısır düşüncelerden kurtulmalıyız. Sektörün UR-GE projesini desteklemesi gerekiyor.”

CİHAN

Yorumlar