Türk Kızılayı Genel Müdürü Altan:

- "Bu yıl kan toplamada hedef olarak görülen sayı, 2 milyon 350 bin ünitedir. Bu kanı Türkiye'de toplamak zorundayız. Her türlü ihtiyaca karşı hazır bulundurmamız gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Türk Kızılayı Genel Müdürü Altan:

İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan, "Bu yıl kan toplamada hedef olarak görülen sayı, 2 milyon 350 bin ünitedir. Bu kanı Türkiye'de toplamak zorundayız. Her türlü ihtiyaca karşı hazır bulundurmamız gerekiyor" dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen "Türk Kızılayı ve Dünyada İnsani Yardım" konulu konferans, İÜ Rektörlük Doktora Salonu'nda yapıldı.

Konferansta konuşan İbrahim Altan, gençlere "vatana muhabbet, yaralılara yardım" amacıyla 1868 yılında kurulan Hilal-i Ahmer'in logosunu tanıttı.

Türk Kızılayı'nın yurt içinde 348 şubesi olduğunu, 6 ülkede de delegasyonu bulunduğunu kaydeden Altan, delegasyonu olmasa da krizlerin yaşandığı pek çok ülkede de yardım faaliyetleri yürüttüğünün altını çizdi. Altan, Türk Kızılayı'nın afetlerde insani yardım, kalkınma, barınma, beslenme, benzer kuruluşların kapasitelerini geliştirme yardımları, burs, eğitim, sosyal hizmetler, aşevi, huzurevi ve yurt çalışmaları olduğunu anlattı.

Yoksul bireylere yönelik de çalışmaları olduğunu belirten Altan, yeni Türkiye Afet Müdahale Planıyla beslenmenin de kuruluşun ana ödevlerinden biri haline geldiğini bildirdi.

Kan toplama görevinin sadece Türk Kızılayı'na ait olduğunu vurgulayan Altan, şöyle konuştu:

"Bu yıl kan toplamada hedef olarak görülen sayı, 2 milyon 350 bin ünitedir. Bu kanı Türkiye'de toplamak zorundayız. Her türlü ihtiyaca karşı hazır bulundurmamız gerekiyor. Bunu da bugüne kadar alnımızın akıyla yerine getirdik. Sadece kan alanında 2 bin 500 kişi çalışıyor. Toplam Kızılay'ın genelinde, gerek uluslararası gerek yurt içi faaliyetlerinde gerek Suriyelilerle ilgili 6 bin 500 kişi çalışıyor."

- Kızılay'ın gelir getirici faaliyetleri

Türk Kızılayı olarak meyveli soda üretimi yaptıklarını hatırlatan Altan, başka gelir getirici faaliyetleri de olduğunu söyledi. İnsani yardım için para, insan, gönüllüler ve devamlı bir kaynak gerektiğinin altını çizen Altan, "Operasyon anında paraya ihtiyacınız var ama onu sürdürmek için de devamlı bir kaynak gerekiyor. Bu maden suyu ve türevleri bizim için devamlı kaynak niteliğinde. Ayrıca gayrimenkullerimiz var. Bir de çadır üretim tesisimiz var." dedi.

Altan, Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlarına yönelik de çalışmaları olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği'nden alınan fon ile Suriyelilere gıda desteği sağlamak için bir nakit yardımı sözkonusu. Bu bizim üzerimizden veriliyor. Şu ana kadar 1 milyon kişiye kart dağıtıldı. Kişi başına 100 lira veriliyordu, 130 liraya çıkıyor. Bu yılın sonuna kadar inşallah bu rakam biraz daha artacak. 2018 sonuna kadar da bütçesi hazır. AB şayet bütçe vermeye devam ederse biz de o çalışmayı sürdüreceğiz. Ayrıca 240 bin kadar Suriyeli öğrenciye nakit, eğitim desteği veriliyor UNICEF üzerinden."

- Arakan'daki çalışmalar

Bangladeş'te Arakanlılara yönelik de faaliyeti olduğunu kaydeden Altan, orada bir ekiplerinin sıcak yemek, barınma ve hijyen malzemeleri dağıtımına yönelik çalıştığını bildirdi.

Arakanlılara yönelik 20-25 metrekarelik 84 bin barınma ünitesinin 24 bininin yapımını Türkiye'nin üstlendiğini ifade eden Altan, "AFAD, Türk Kızılayı, Türkiye Diyanet Vakfı'nın üzerine bir ödev bu. Onun için para toplamaya çalışıyoruz." dedi.

Arakan'da 610 bin civarında mülteci olduğuna dikkati çeken Altan, bu bölgede siyasi çözümün bulunup, halkın kendi yurduna dönmesini sağlamak gerektiğini söyledi.

- İdlib'deki yetimhaneler

Suriye'nin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Altan, İdlib'de 12 yetimhaneleri olduğunu ve burada yetim çocuklar ve anneleriyle birlikte 9 bin kişinin kaldığını bildirdi. Bir süre önce bu yetimhaneleri ziyaret ettiklerini ve çocukların kendilerine büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Altan, bölgede ciddi sağlık sorunları yaşandığının altını çizdi.

Gençlere gönüllü olmaları ve insani yardımlara katılmaları çağrısında bulunan İbrahim Altan, "Siz 2071 neslisiniz. Bir plan yapın. 50 yılda bir cami, bir okul inşa edebilirsiniz, insanlığa faydası olan işler yapabilirsiniz ama planı şimdiden yaparsanız." dedi.

Altan, bir soru üzerine Türk Kızılayı'nın bu yılki bütçesinin yaklaşık 3 milyar 200 milyon lira olduğunu bildirdi.

Yorumlar