TÜPRAŞ temettü ödemesi ne zaman? Kâr payı dağıtımı

TÜPRAŞ hisse senedi ortaklarına temettü dağıtımı yapıyor. Yatırımcıların merakla bekledikleri temettü ödemelerinin ne zaman yapılacağı heyecanla soruluyor. İşte TÜPRAŞ temettü ödemes ile ilgili merak edilenlerden bazıları...

Google Haberlere Abone ol
TÜPRAŞ temettü ödemesi ne zaman? Kâr payı dağıtımı

BOTAŞ temettü ödemesi yapacağını açıklayınca yatırımcıları büyük heyecan sardı. Yıllık kar payından yatırımcı ortaklarına ödeme yapmaya hazırlanan TÜPRAŞ hisse başına ödeme yapacak. 

TÜPRAŞ TEMETTÜ ÖDEMESİ NE ZAMAN?

Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde ilk sırayı bir kez daha alan TÜPRAŞ, 28 Eylül seans sonuna kadar portföyünde TUPRS hissesi bulunduran tüm yatırımcılarına pay başı net 6,77 TL temettü ödeyecek.

Temettü ödemesi kullanıcı hesaplarına “alım gücü” olarak, dağıtımın gerçekleştiği gün (29 Eylül 2023) geçecek.

Yatırımcılar dilerse nakit bakiyeyi beklemeden hisse alabilecek. Nakit bakiye ise T+2 iş gününde hesaplara yansıtılacak.

KAR PAYI NE KADAR?

Bu yıl 2. kez yatırımcılarına temettü ödemesi yapacak olan Tüpraş, şirket pay başına brüt 7,53 TL, net 6,77 TL peşin kâr payı ödeyecek.

TÜPRAŞ TEMETTÜ ÖDEMESİ TARİHLERİ 

TÜPRAŞ temettü ödemeleri tarihleri şöyle:

Temettü Hak Ediş için Son Tarih: 28 Eylül 2023

Temettü Dağıtım Tarihi: 29 Eylül 2023

Temettü Ödeme Tarihi: 3 Ekim 2023

TÜPRAŞ HAKKINDA 

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), 1983 yılında Türkiye'deki dört devlete ait petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle kurulan bir anonim şirkettir. Bu dört rafineri Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'de bulunmaktadır. Şirket, çeşitli petrol türevlerini üretir, bu türevler arasında akaryakıt ürünleri, bitüm, fuel oil, jet yakıtı, gaz yağı, LPG ve motor yağı gibi ürünler bulunmaktadır.

TÜPRAŞ'ın tarihçesi, 1983 yılında Türkiye Petrol Kurumu (PETKUR) ile birlikte kurulduğu döneme dayanır. PETKUR'un yerini daha sonra Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) aldı ve TÜPRAŞ bu dönemde TPAO'nun bağlı ortaklığı olarak faaliyet gösterdi. Daha sonra şirket özelleştirme sürecine girdi ve 2006 yılında Koç Holding'e devredildi. Bu süreçte TÜPRAŞ, halka arz edildi ve hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başladı.

Özelleştirme süreci, önce Tatneft - Zorlu Grubu tarafından kazanıldı ancak Petrol-İş Sendikası'nın açtığı iptal davası sonucu satış iptal edildi. Daha sonra Koç-Shell Grubu, ikinci bir ihalede en yüksek teklifi vererek TÜPRAŞ'ı satın aldı. Şirketin hisselerinin bir dönemi Shell tarafından tutuldu, ancak daha sonra Koç Holding, bu hisselerin tamamını satın alarak TÜPRAŞ'ın halka kapalı kısmının tek sahibi oldu.

Son olarak, 2021 yılında TÜPRAŞ'ın genel merkezi Kocaeli'den İstanbul'a taşındı. Bu tarihçe, TÜPRAŞ'ın kuruluşundan özelleştirilmesine ve bugünkü hâline gelmesine kadar olan önemli gelişmeleri özetlemektedir.

Yorumlar