TGTV'nin bayramlaşma programı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4) - "Bizim Suriye'de toprak diye bir meselemiz yoktur. Suriye Suriyelilerindir, bu böyle bilinmeli. Ama istiyoruz ki birileri de orada toprak hesabı yapmasın." - "Bugün yaptığımız işin adı yıllardır müttefik ülkelere, Avrupa Birliği'ne, NATO'ya teklif ettiğimiz herkesin de çok makul bulduğu bir projenin hayata geçirilmesidir. Suriye halkının memnun olduğu bu operasyondan sadece ve sadece terör örgütleri şikayetçidir. Demek ki doğru yoldayız. Benzer bir çalışmaya Irak'ta ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Musul meselesinin çözümü Türkiye'nin bölgeye ilişkin sağduyulu perspektifine kulak verilmesinden geçiyor." - "Umuyoruz ki Irak merkezi hükümeti ve bölgede etkin olan tüm ülkeler bu gerçeği görür. Dünyanın huzurunun, bölgedeki krizin çözüme bağlı olduğunu düşünen herkesi Irak konusundaki inisiyatifimize destek vermeye çağırıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
TGTV'nin bayramlaşma programı

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim Suriye'de toprak diye bir meselemiz yoktur. Suriye Suriyelilerindir, bu böyle bilinmeli. Ama istiyoruz ki birileri de orada toprak hesabı yapmasın" dedi.

Erdoğan, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfınca (TGTV) "79 Milyon Bir Bayrak Altında" adıyla düzenlenen bayramlaşma programındaki konuşmasında, Suriye meselesine değindi.

Terör örgütlerinin,Türkiye'nin maruz kaldığı kuşatma operasyonunun bir yüzü, Suriye ve Irak meselesinin de bu coğrafyanın kalbine bir hançer gibi saplanan DAEŞ dahil, hadisenin bir başka yüzü olduğunu dile getiren Erdoğan, sabah - akşam terörden ve terörün sonuçlarından şikayet ettikleri halde bölgede terör örgütlerinin açıkça arkasında duran ülkelerin riyakarlığından bıktıklarını ve usandıklarını vurguladı.

Erdoğan, Suriye'de 5 yılda 600 bine yakın masumu katleden terör örgütlerini ve rejimi destekleyen her ülkenin akan kana ortak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye krizin ilk gününden beri insani boyutta üzerine düşenleri yaptı, yapmayı sürdürüyor. Fakat geldiğimiz noktada artık konu Suriye meselesi olmaktan çıkmış, Irak meselesi olmaktan çıkmış, ülke ve millet olarak kendi beka meselemiz haline dönüşmüştür. Bunun için terör örgütleri karşısındaki ilkeli tavrımızdan taviz vermeden sahada daha etkin olma kararı aldık. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye halkının kendi geleceğini kendi belirleme hakkı konusundaki tutumumuz açıktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda "Eğit, donat anlayışıyla Suriye insanını eğitelim ve donatalım, onlara belli imkanlar sağlayalım" ve "Uçuşa yasak bölge ilan edelim" dediklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Neresi 90-95 enlem, 40-45 kilometre boylam olmak üzere o güvenli bölgede. Bu konuda ikili yaptığımız görüşmelerde hep olumlu ifadeler kullandıkları halde sırtımızı döndükten sonra bunları unuttular. Değerli kardeşlerim, bunu yapmaya mecburuz çünkü biz de tehdit altındayız. Bunu Kilis'te yaptılar mı? Yaptılar. Gaziantep'te yaptılar mı? Yaptılar. Öyleyse artık daha sabredecek halimiz yoktu. İşte onun için Cerablus oldu, işte onun için Rai oldu ve şimdi artık hamdolsun Azez ve bu noktada Cerablus buluşmuş vaziyette. Bu başarıldı. Şu anda ateşkesteyiz. Temenni ederim ki şöyle 2-3 köyde sıkıntılar var, şu an itibarıyla. O da aşıldığı andan itibaren 48 saat başarılı bir şekilde aşılırsa ondan sonra buna bir hafta daha ilave edilecek. Bir hafta da yine başarılı bir şekilde devam ederse temennim odur ki inşallah bu ateşkes daimi hale gelmiş olur."

- "Suriye'de farklı niyetler peşinde değiliz"

Kimsenin Türkiye'yi Suriye'de farklı niyetler peşinde koşan bir ülke olarak gösteremeyeceğini vurgulayan Erdoğan, "Bizim Suriye'de toprak diye bir meselemiz yoktur. Suriye Suriyelilerindir, bu böyle bilinmeli. Ama istiyoruz ki birileri de orada toprak hesabı yapmasın. Bunun da biz uyarısını devamlı yapıyoruz. Bugün yaptığımız işin adı yıllardır müttefik ülkelere, Avrupa Birliği'ne, NATO'ya teklif ettiğimiz herkesin de çok makul bulduğu bir projenin hayata geçirilmesidir. Suriye halkının memnun olduğu bu operasyondan sadece ve sadece terör örgütleri şikayetçidir. Demek ki doğru yoldayız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer bir çalışmaya Irak'ta da ihtiyaç olduğuna inandıklarını ifade ederek, "Musul meselesinin çözümü Türkiye'nin bölgeye ilişkin sağduyulu perspektifine kulak verilmesinden geçiyor" dedi.

Irak Merkezi Hükümeti ve bölgede etkin olan tüm ülkelerin bu gerçeği görmesini umduklarını dile getiren Erdoğan, "Dünyanın huzurunun, bölgedeki krizin çözüme bağlı olduğunu düşünen herkesi Irak konusundaki inisiyatifimize destek vermeye çağırıyoruz." diye konuştu.

- "Çok daha fazla rahatsız olacaklar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özelikle bayram günlerinde bu konuların konuşulmasından gerçekten üzüntü duyduğunu belirterek, ancak yanı başımızda her gün masum kanı dökülürken, üstelik aynı ateş Türkiye'ye de sıçratılmaya çalışılırken sadece başka meseleleri konuşma, tefekkür ve tezekkür etme imkanına da sahip olunmadığını söyledi.

Geçen 14 yılda, özellikle de son 3 yılda gösterilen güçlü duruşla pek çok kimseyi rahatsız ettiklerini bildiğini ifade eden Erdoğan, "Onlara kötü bir haberim var. Önümüzdeki günlerde çok daha fazla rahatsız olacaklar. Ülkemizin ve milletimizin aydınlık geleceği için hep birlikte daha çok çalışacağız." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımcıların Kurban Bayramı'nı tebrik ederek, hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklardakilerin ibadetlerinin kabul ve makbul olmasını temenni etti.

(Bitti)

Yorumlar