Tayland'da yeni internet yasa tasarısı kabul edildi

BANGKOK (AA) - Tayland'da ordu tarafından atanan yasama meclisi, 2007 yılında yürürlüğe giren "Siber Suçlar Yasası"nda değişikliğe gidilmesini öngören yasa...

Google Haberlere Abone ol
Tayland'da yeni internet yasa tasarısı kabul edildi

BANGKOK (AA) - Tayland'da ordu tarafından atanan yasama meclisi, 2007 yılında yürürlüğe giren "Siber Suçlar Yasası"nda değişikliğe gidilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Ulusal Yasama Meclisi, yetkililere "kamu ahlakına" aykırı zararlı içeriği engelleme yetkisi veren tartışmalı yasa tasarısını, 168 "evet" oyuyla kabul ederken, tasarıya karşı oy kullanan milletvekili olmadı, 4 milletvekili de çekimser kaldı.

Yasa, kamu güvenliği ve ulusal çıkarları tehdit eden, terör propagandası yapan ve müstehcen yayınların yer aldığı internet sitelerinin kapatılmasının yanı sıra ulusal güvenliğe, kamu hizmetlerine ya da altyapıya zarar verecek yahut halk arasında paniğe neden olacak sahte veya çarpıtılmış verileri bilgisayar sistemine girenlerin de cezalandırılmasını öngörüyor.

Kanunu ihlal suçundan hüküm giyenlere beş yıla kadar hapis cezası ve 2 bin 800 dolara kadar para cezası verileceği kaydedildi.

Sivil toplum örgütleri ve akademisyenler, "kapsamı çok geniş" olarak nitelendirdikleri yasayı, her ne kadar ilk versiyonunda olduğu gibi hakaret suçunu kapsamasa da, yasanın ihlali durumunda verilecek cezalar bakımından eleştirdi.

İnternet dünyasındaki düzenleme eksikliğini giderebilmek için kabul edilen orijinal yasa, seçilmiş hükümeti 2014 yılında devirerek iktidara gelen askeri rejim tarafından, hükümeti eleştirenlere karşı etkin bir şekilde kullanıldı.

Ülkede 360 bin kişi, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle kanun tasarısı aleyhine dilekçe imzalamıştı.






Yorumlar