Tartışmalar İyi Parti'yi dağılma sürecine götürür

İyi Parti'de yaşanan tartışmalarla ilgili yapılan anket araştırmasında, katılımcılar tartışmaların partiyi dağılma sürecine götüreceğini düşündüğünü beyan etti.

Google Haberlere Abone ol
Tartışmalar İyi Parti'yi dağılma sürecine götürür

İYİ Parti'nin son dönemde parti içi çatışmalarıyla gündemden düşmediğini söyleyen Yusuf Akın, geçtiğimiz günlerde içinde yer aldığı Millet İttifakı'yla hazırladığı ortaya çıkan yeni anayasa çalışmalarıyla da yeni bir krizin patlak verdiğinden dolayı bu ayki araştırma konusunda İYİ Parti'yi ele aldıklarını ifade etti.

Akın son günlerde vatandaşın gündeminden düşmeyen gelişmelere yer verdiklerini dile getirerek, “Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 43,4'ü yaşanan tartışmaların partiyi dağılmaya götüreceğini düşünüyor. Parti içinde yaşanan sorunların faturasını Millet İttifakı'na kesenlerin oranı ise yüzde 23,5” şeklinde konuştu. 

Araştırma Şirketi Areda Survey'in Sosyometre araştırması 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında 3055 kişinin katılımıyla tamamlandı. Areda Survey PPDS'si kullanılan ve yüzde 95 güven düzeyinden +2 hata payıyla sonuçlanan kamuoyu yoklaması, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI ile gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 50,7'si kadın olurken, katılımcıların büyük çoğunluğunu yüzde 21'lik oran ile 25-34 yaş grubu oluşturdu. 

FETÖ'CÜ VE KARA LİSTE TARTIŞMALARI

Yusuf Akın yapılan araştırma sonucunu paylaşarak sorular üzerinden şu şekilde değerlendirmelerde bulundu;

“Araştırmada, katılımcılara üç kritik soru soruldu. Sorulardan ilki, ‘İYİ Parti'deki FETÖ'cü ve kara liste tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz' oldu. Katılımcıların yüzde 43,4'ü yaşanan tartışmaların partiyi dağılmaya götüreceğini düşünüyor. Bu tür tartışmaların her partide yaşanabileceğine işaret eden vatandaşların oranı yüzde 36,3 olurken, fikrim yok diyenlerin oranı yüzde 20,4 olarak belirlendi.”

KRİZİ PEK ÇOK NEDENİ VAR

“Katılımcılara yöneltilen ikinci kritik soru, ‘Sizce İYİ Parti'de yaşanan bu krizlerin nedeni nedir?' oldu. Vatandaşların yüzde 25,2'si bu soruya ‘parti içindeki merkez sağ-milliyetçilerin çatışması' yanıtı verirken, Meral Akşener'in yanlış/haksız politikaları diyenlerin oranı ise yüzde 23,4 oldu. Parti içindeki çatışmaları diğer partilerin etkisi olarak görenlerin oranı yüzde 22,9 olurken, ilgili soruya HDP hoşnutsuzluğu yanıtı verenlerin oranı ise yüzde 15,4.”

BÜYÜK SORUN İTTİFAK

Son olarak da, partideki sorunların temeline ışık tutacak ‘İYİ Parti'deki en önemli sorun hangisidir?' sorusuna da araştırma kapsamında yer verildiğini dile getiren Akın, “Türk halkının yüzde 23,5'i partinin en büyük sorununun içinde yer aldığı ittifak olduğunu ifade ederken, yüzde 17,4'ü ‘FETÖ ittifakına dair algı' yanıtı verdi. İlgili soruya, parti içi muhalefet yanıtı verenlerin oranı yüzde 17, ‘hiçbir sorun yok' diyenleri oranı yüzde 13,7 oldu. ‘Partide lider sorunu var' diyen vatandaşların oranı yüzde 7,5 olarak belirlenirken, kadro sorunu diyenler yüzde 7,3, parti kimliği ve politika üretememe seçeneklerinde birleşen katılımcıların oranı ise yüzde 6 oldu” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar