Tam da İsrail'in istediği oluyor, Gazze yavaş yavaş ölüyor

İsrail ablukası altındaki Gazze'deki elektrik ve yakıt krizi kentte hayatı felç etmiş durumda. Sağlık hizmetleri verilemiyor. Açık olan hastanelerin de yakın zamanda kapanacağı belirtiliyor. BM Genel Sekreteri Guterres, şehrin iki yıl sonra yaşanamayacak hale geleceği uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Tam da İsrail'in istediği oluyor, Gazze yavaş yavaş ölüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Her ikisinin de başkentleri Kudüs olan Filistin ve İsrail devletleri görmek istiyorum. Temel hizmetler ve altyapıyı iyileştirmek için somut adımlar atılmazsa Gazze, 2020'ye kadar yaşanamayacak hale gelecek" dedi. Filistin Halkının Vazgeçilemez Haklarının Kullanımı Komitesi Toplantısı'nda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin sorununun çözülemeyen en uzun süreli konulardan biri olduğuna dikkati çekti. Uluslararası toplumun yıllarca iki devletli çözüme götürecek müzakere edilmiş bir süreci desteklediğini belirten Guterres, ''Her ikisinin de başkentleri Kudüs olan Filistin ve İsrail devletleri görmek istiyorum.'' dedi.

AA'nın haberine göre; negatif eğilimlerin hem İsrail hem de Filistinlilerin meşru, ulusal, tarihi ve demokratik haklarıyla bağdaşmayan ve geri dönüşü olmayan tek devletli bir gerçeklik yaratma potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Guterres, ''Doğu Kudüs de dahil işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşim birimleri inşa edilmesi BM kararları ve uluslararası hukuk kurallarınca gayrimeşrudur.'' diye konuştu. İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerinin barışın önündeki en büyük engel olduğunu ve bu planların durdurulması gerektiğini vurgulayan Guterres, Gazze'deki insani durumun ve ekonomik koşulların son derece kötü olduğunu söyledi.

"GAZZE YAŞANAMAYACAK HALE GELECEK"

Guterres, ''Temel hizmetler ve altyapıyı iyileştirmek için somut adımlar atılmazsa Gazze, 2020'ye kadar yaşanamayacak hale gelecek.'' uyarısında bulundu. İsrail ablukası altında olan Gazze'de yaşanan insani kriz nedeniyle 2 milyon Filistinlinin elektrik kesintisi, temel hizmetlerden mahrum kalma, işsizlik gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Guterres, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) finansal desteğin kesilmesinden derin endişe duyduğunu ifade etti. Guterres, ''Orta Doğu'da beş milyon Filistinli mültecinin güvenliği, hakları, onuru tehlikede.'' dedi.

"B PLANI YOK"

Filistinli taraflar arasındaki birliğin ve uzlaşının kalıcı barışa ulaşmada önemli bir adım olduğunun altını çizen Guterres, İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin, ''B planı yok. İki devletli çözüm, Filistin halkının vazgeçilemez haklarına kavuşmasının ve soruna sürdürülebilir bir çözüm bulunmasının tek yolu.'' değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL ÇATIŞMA BEKLİYOR

İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, bu yıl Gazze ile "şiddetli" çatışmaların yaşanabileceği uyarısında bulundu. İsrail basınında yer alan habere göre, Eizenkot, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle elektrik, su ve gıda maddelerinde yaşanan kriz nedeniyle Gazze ile çatışmaya girilebileceğini söyledi. İsrail emniyet teşkilatı da geçen hafta, Gazze'deki duruma bir çözüm bulunmadığı takdirde askeri çatışmanın kaçınılmaz olduğu uyarısında bulunmuştu. Filistin'de 2006 yılında yapılan seçimleri Hamas Hareketi'nin kazanmasının ardından İsrail, Gazze'ye ağır bir ambargo süreci başlatmıştı.

SAĞLIK MERKEZLERİ KAPANMAK ÜZERE

Gazze'deki elektrik ve yakıt krizi nedeniyle 16 sağlık merkezi ve 3 hastanenin jeneratörlerinin çalışmadığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, yayımladığı açıklamada, aralarında çocuk hastanesinin de olduğu üç hastane ve 16 sağlık merkezine ait jeneratörlerin, gerekli yakıtının tükenmesi üzerine çalışamadığını ve hizmetlerin kesintiye uğradığını belirtti. En-Nuseyrat bölgesinde vatandaşlara tıbbi hizmet veren tek sağlık merkezinin jeneratörlerinin de çalışmadığına dikkati çeken Kudra, Gazze'nin diğer bölgelerindeki sağlık merkezlerindeki jeneratörlerin de durması ve hizmette aksaklıkların yaşanmasından endişe duyulduğunu ifade etti.

Gazze'de iki milyondan fazla kişiye hizmet veren, Sağlık Bakanlığına bağlı 13 hastane ve 54 sağlık merkezi bulunuyor. Bakanlığın verilerine göre, günde 18 ila 20 saat arasında elektriğin verilemediği Gazze'deki hastaneler ayda 950 bin litre, jeneratörleri çalıştırmak için ise aylık 450 bin litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Gazze'de İsrail ablukasının başladığı 2006 yılından bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölge 600 megavat elektriğe ihtiyaç duyuyor, ancak bunun yalnızca 210 megavatı temin edilebiliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞANLARI GÖSTERİ DÜZENLEDİ

Gazze'de Hamas'ın görevlendirdiği Sağlık Bakanlığı çalışanları, maaşlarının ödenmesi talebiyle gösteri düzenledi. Sağlık Bakanlığı binası önünde düzenlenen eylemde konuşan Sağlık Sendikaları sözcüsü Ahmed en-Neccar, "Sağlık Bakanlığı çalışanları meselesine adil ve hızlı bir çözüm getirilmesini talep etmek için burada toplandık." dedi.

Filistin'in siyasi çekişmelerinde sağlık sektörünün kullanılmasını kabul etmediklerini ifade eden Neccar, şunları söyledi: "Çalışanlar maaşlarını alamıyor. Jeneratörlerin çalışmaması, ilaç ve malzeme eksikliği yüzünden sağlık hizmetleri neredeyse durma noktasına geldi. Filistin hükümetinden Gazze'deki memurların maaşlarını ödemelerini ve onları resmi sisteme dahil etmelerini istiyoruz."

Sağlık Bakanlığına Gazze'ye karşı tam sorumluluk üstlenme çağrısı yapan Neccar, maaş ödememe politikasının sürdürülmesi durumunda çalışanların gerginliği tırmandıracak adımlarını kontrol edemeyecekleri uyarısında bulundu. Gazze'de 2006 yılında kurulan Hamas hükümetinin çalışmalarını engellemek amacıyla Ramallah'taki Filistin yönetimi, 14 Haziran 2007'de Gazze'deki memurlarının işe gitmemesi emrini vermiş, bunun üzerine Hamas kendi memur kadrosunu oluşturmuştu.

Gazze'de Hamas tarafından görevlendirilen memurların sayısı 40 bine ulaşıyor. Hamas ve Fetih heyetleri, Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında geçen yıl 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Buna göre Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin geçen yıl sonunda Gazze Şeridi'nde tüm kontrolü alması gerekiyordu, ancak bu henüz tam olarak hayata geçirilemedi.

HASTANELERDEN DÜNYAYA ÇAĞRI

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan elektrik krizi nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya kalan Muhammed Durra Çocuk Hastanesi Müdürü Macid Hammade, uluslararası topluma ve İslam dünyasına "Filistinli çocukların hayatını kurtarın." diye seslendi. Hammade, düzenlediği basın toplantısında, bölgede yaşanan elektrik krizinin ulaştığı boyutların ciddiyetine dikkati çekti. Jeneratörler için gerekli yakıtın tükenmesi nedeniyle Yoğun Bakım Ünitesi'ni kapatmak zorunda kaldıklarını ve hizmetlerini yüzde 60 azalttıklarını söyleyen Hammade, "Hastanenin verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanan yaklaşık 100 bin çocuk tehdit altında." dedi.

Gerekli tıbbi imkanların sağlanması durumunda sağlıklarına kavuşabilecek pek çok çocuğun imkansızlıklar nedeniyle ölümü beklediğine işaret eden Hammade, şöyle konuştu: "İnsan hakları kuruluşlarına, uluslararası örgütlere, Arap ve İslam dünyasına kısaca vicdan sahibi kendini beşer olarak tanımlayan herkese sesleniyorum: Yardım edilebilecekken, hizmetlerin yetersizliği dolayısıyla ölümü bekleyen çocuklarımızı kurtarın."

Giderek bir insani felakete dönüşen elektrik ve yakıt krizi nedeniyle hastaneye gelen acil vakalara müdahale edemediklerini kaydeden Muhammed Durra Çocuk Hastanesi Müdürü, "Bunun vebali, sorumluluk sahibi kişilerin boynunadır. Hastanenin kapanması, 100 bin çocuğa verilen hizmetin durması demek. Filistinli çocukların hayatını kurtarın." diye konuştu. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Gazze'deki elektrik ve yakıt krizi nedeniyle 16 sağlık merkezi ve 3 hastanenin jeneratörleri çalışmıyor. Bölgede iki milyondan fazla kişiye hizmet veren, bakanlığa bağlı 13 hastane ve 54 sağlık merkezi bulunuyor.

Bakanlığın verilerine göre, günde 18 ila 20 saat arasında elektriğin verilemediği Gazze'deki hastaneler ayda 950 bin litre, jeneratörleri çalıştırmak için ise aylık 450 bin litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Gazze'de İsrail ablukasının başladığı 2006 yılından bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölge 600 megavat elektriğe ihtiyaç duyuyor, ancak bunun yalnızca 210 megavatı temin edilebiliyor.

Yorumlar

ihsan gtavur zaten sevinir ya Müslümanım diyeler yuh yazıklar olsun sizin müslümanlığınıza