Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Parlamentolar Forumu

- TBMM Başkanvekili Aydın: - "Maalesef uluslararası camia, Myanmar'da yaşanan trajediye kayıtsız kalmıştır. Dünya, bu trajediye karşı üç maymunu oynamaktadır" - "Şiddetin olduğu her yerde tek vücut durmadığımız ve meseleleri kendi meselemiz gibi sahiplenmediğimiz takdirde barışı kalıcı kılmak mümkün olmayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Parlamentolar Forumu

BALİ (AA) - TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliam hakkında "Maalesef uluslararası camia, Myanmar'da yaşanan trajediye kayıtsız kalmıştır. Dünya, bu trajediye karşı üç maymunu oynamaktadır." dedi.

Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Parlamentolar Forumu" 50 ülkeden 289 temsilcinin katılımıyla başladı. Forum, Endonezya milli marşı ve Bali’nin geleneksel dans gösterisiyle açıldı.

Endonezya Meclisler Başkanı Setya Novanto, konuşmasının ardından açılış gonguna vurarak forumun resmi açılışını yaptı.

- "Terörü ilkesel ve koşulsuz olarak reddetmeliyiz"

Türkiye'ye temsilen foruma katılan Aydın, "Şiddetin sonlandırılması, barışın sürdürülmesi" başlıklı oturumda konuştu.

Suriye ve Irak’ın, bölgedeki mağduriyetten yararlanan yerel ve küresel terör örgütlerinin yuvalandığı merkezler haline geldiğine dikkat çeken Aydın, "Birbirlerinden ve bölgede var olan sorunlardan beslenerek kendi nüfuz alanlarını yaratmaya çalışan bu terör yanlısı oluşumları izole etmeli ve dost ülkeler olarak terörle mücadelede birbirimize azami seviyede destek vermeliyiz." diye konuştu.

Kısa vadeli çözümle "düşmanımın düşmanı dostumdur" anlayışından kaçınarak terör örgütlerine göz yumulmaması gerektiğini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Terörü ilkesel ve koşulsuz olarak reddetmeliyiz. Örneğin; DEAŞ terör örgütü ile mücadele için destek verilen ama yine ayrı bir terör örgütü olan ve senelerdir mücadele verdiğimiz PKK’nın uzantısı PYD/YPG terör örgütüne göz yumulması tezatlık yaratmaktadır. Unutulmaması gereken şey, şiddetin ve terörün bulaşıcı olduğudur. Göz yumduğumuz her örgüt, yarın bir gün başka bir isim altında bize de dokunacaktır. Nötr ya da negatif kalmak, bir gün bize de zarar verecektir. Barışı daim kılmak istiyorsak, yeri, dini, dili, ırkı ve bölgeselliğine bakmadan tüm şiddet türlerine elbirliğiyle karşı çıkmalıyız."

Şiddetin kaynağı ne olursa olsun ve nereden gelirse gelsin herkesi teröre karşı samimi ve ortak duruş sergilemeye davet eden Aydın, "Zalimin karşısında durup, mazlumun yanında tavır takınmamız gerekmektedir. Bizler sessiz kaldıkça, sorumluluk alıp harekete geçmedikçe insanlık elimizde can verecek. Sahillere vuran çocuk cesetlerinin hesabını kim verecek? Peki, halkların temsilcisi parlamentolar olarak vicdanımızı nasıl temizleyeceğiz? Şiddetin olduğu her yerde tek vücut durmadığımız ve meseleleri kendi meselemiz gibi sahiplenmediğimiz takdirde barışı kalıcı kılmak mümkün olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Uluslararası camia bu trajediye kayıtsız kalmıştır"

Konuşmasında, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara uygulanan zulme değinen Aydın, Türkiye'nin, Arakanlı Müslümanlara karşı, binlerce kişinin ölmesine ve yerlerinden edilmesine neden olan orantısız güç kullanımını kınadığını dile getirdi.

Türkiye'nin konu hakkında Birleşmiş Milletler (BM) ile uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesine ilişkin acil çağrılarını hatırlatan Aydın, "Maalesef uluslararası camia bu trajediye kayıtsız kalmıştır. Dünya bu trajediye karşı üç maymunu oynamaktadır. Önüne geçilmediği takdirde, tüm dünyanın önünde bir insani kriz yaşanacaktır. Şiddet önlenemedikçe travmalara yol açacak ve radikalleşecektir. Soruna kalıcı çözüm bulunması için uluslararası toplumun harekete geçmesi lazımdır. Gelin hep birlikte forumumuzun sonunda biz de Arakan, Suriye ve diğer bölgelerde yaşanan şiddetin durdurulması için güçlü bir çağrı yapalım." ifadelerini kullandı.

Aydın, konuşmasının ardından Endonezya Meclisler Başkanı Setya Novanto ile görüştü.

Görüşmenin başında, Novanto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine verdiği tespihi halen sakladığını söyledi. Aydın da kendi tespihini Novanto'ya hediye etti.

Daha sonra basına kapalı devam eden görüşmede, Arakanlı Müslümanların durumu, terörle mücadele ve ikili ilişkilerin artırılması konuları ele alındı.



Yorumlar