Süper Kupa neden Suudi Arabistan'da oynanıyor?

Süper Kupa neden Türkiye veya başka bir ülkede değil de Suudi Arabistan'da oynanıyor, sorusunun cevabını TFF Başkanı Büyükekşi açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol
Süper Kupa neden Suudi Arabistan'da oynanıyor?

Süper Kupa neden Suudi Arabistan'da oynanıyor sorusunun cevabı ile ilgili en net ve en açıklayıcı bilgiyi TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi vermişti. 

SÜPER KUPA NEDEN SUUDİ ARABİSTAN'DA

Galatsaraya ile Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Süper Kupa maçı Suudi Arabistan'da gerçekleşecekti. Ancak yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle iki kulüp maça çıkmayarak Türkiye'ye dönme kararı aldı. Skandalın büyümesi üzerine ise herkeste aynı soru: Kupa neden Türkiye veya başka bir ülkede değil Suudi Arabistan'da oynanacaktı?

Bu konuyla ilgili çeşitli spekülasyonlar vardı. Bunlardan en dikkate değer olanı ise Suudi Arabistan'ın vereceği paraydı. Kulüpler ve TFF'ye vereceği yüksek miktardaki paralar nedeniyle maçın buraya alındığı ileri sürülüyordu. Bu konularla ilgili somut deliller veya kanıtlar yok. 

Konuyla ilgili resmi ve en detaylı açıklamalar ise TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'den gelmişti. 

Büyükekşi açıklamasında şöyle demişti: 

Süper Kupa maçı neden Suudi Arabistan'da oynanacak' diyorlar.

Biz önce kulüplerimizle konuştuk, istiyoruz dediler. Biz de bunun üzerine Suudi Arabistan ile görüşmelere başladık. Şu anda Suudi Arabistan'da maç yapmak sadece ekonomik değil imaj olarak da çok değerli.

Neymar, Ronaldo ve birçok dünya yıldızı Suudi Arabistan'da oynuyor.

Suudi Arabistan, İtalyanlar ve İspanyollar ile 5 yıllık anlaşma yapmış.

Hakemimiz Halil Umut Meler de Suudi Arabistan'da maç yönetti. Suudi Arabistan 2034 FIFA Dünya Kupası'na aday oldu.

Yüzde 90 da alacaklar. Biz de desteğimizi açıkladık. Biz Süper Kupa'yı Almanya'da yapmak istedik. Almanya, güvenlik gerekçesiyle iki Türk takımının maç yapmasına izin vermedi. İngiltere'de yapalım dedik.

Aynı durum... Hiçbir Avrupa ülkesi izin vermiyor. Azerbaycan, 'Gelin biz de yapın' diyor ancak orada da para yok.

Suudi Arabistan 120 milyon dolar gibi paralar ödeyerek dünya yıldızlarını ülkesine transfer ediyor.

Süper Kupa'yı Suudi Arabistan'da düzenlememiz Türk futbolunun marka değeri için faydalı olacak.

BAŞKA BİR AÇIKLAMASI

Mehmet Büyükekşi'nin bu konudaki bir başka açıklaması ise şöyle olmuştu:

Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde futbol son derece etkili, bu nedenle ülkelerin tanıtımı açısından da futbol büyük önem taşıyor. Suudi Arabistan ile Süper Kupa maçlarını 5 yıl boyunca dörtlü bir turnuva olarak düzenleme formatı için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu modeli, İtalyanlar ve İspanyollar da Kral Kupası maçlarıyla yapıyor. 

Yaptığı dünyaca ünlü transferlerle de önemli bir pozisyon alıyorlar.

Almanya, Abu Dabi ve Suudi Arabistan ile görüştük. Suudi Arabistan bizim için önemliydi çünkü dünyanın gözü Suudi Arabistan'da. 2034 yılında Dünya Kupası için başvurularını yaptılar.

Biz de bu çalışmalarında kardeş ülkemizin yanınızdayız.

Biz de Süper Kupa'nın dünyada birçok televizyon kanalında gösterilmesini sağlayarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı kutlamalarını tüm dünyaya göstermiş olmayı hedefliyoruz.

Hedefimiz dünya sıralamasında Süper Lig'in 6. sıraya yerleşmesi.

Ligimiz çok çekişmeli ve önemli maçlara sahne oluyor. Bunu yurt dışında da sergilemek istiyoruz.

Takımlarımızın dünya markası olmalarını, tüm dünyadan taraftarları olmasını hedefliyoruz.

FATİH ALTAYLI'NIN İDDİASI: ALİ KOÇ'UN FİKRİYDİ

Öte yandan, maçın Suudi Arabistan'da oynanmasıyla ilgili bir diğer iddia ise Fatih Altaylı'dan gelmişti. Altaylı, Süper Kupa maçının Suudi Arabistan'da oynanması fikrinin Ali Koç'tan geldiğini ileri sürmüştü. 

Fatih Altaylı açıklamalarında şunları kaydetmişti:

Bu hafta sonu bir restoranda Türkiye Futbol Federasyonu’nun önemli sponsorlarından birinin patronu ile karşılaştım. Yıllardır tanıştığımız için biraz sohbet ettik. Haliyle laf futbola, milli takımın başarısına ve oradan da Suudi Arabistan’da oynanacak kupa finaline geldi.

Futbolun en önemli sponsorlarından biri olarak bu maçın Türkiye’de oynanmasına yönelik bir talebiniz ya da en azından bir itirazınız olmadı mı?” diye sordum.

"Nereden çıktı bu Suudi Arabistan işi? dedim"

Bizim sponsor olarak bu işlere karışma hakkımız yok. Ama elbette bir vatandaş olarak, milliyetçi bir vatandaş olarak bunu Federasyon Başkanı’na sordum.

Nereden çıktı bu Suudi Arabistan işi?” dedim. “Ali Koç önermiş” dedi. “Anlamadım” dedim. “Ali Koç’un önerisiymiş” dedi ve anlattı.
"Avrupa takımları Suudi Arabistan’da maç veya turnuva oynayarak çok ciddi gelir elde ediyorlar"

Ali Koç Federasyon Başkanı’na “Avrupa takımları Suudi Arabistan’da maç veya turnuva oynayarak çok ciddi gelir elde ediyorlar. Biz de en azından kupa finalini orada oynayarak iyi bir gelir elde edebiliriz. Bunu planlarsanız çok iyi olur” demiş.

Federasyon da Ali Koç’un bu önerisi üzerine Suudilerle görüşmeye başlamış ve Süper Kupa Finali böylelikle Suudi Arabistan yolcusu olmuş.

YÜKSEK PARALAR İDDİASI

Öte yandan çeşitli isimler tarafından ortaya atılan para iddialarının detayları da merak konusu oldu. 

İddialara göre, Suudi Arabistan yönetimi maçın Riyad'da oynanması için Türkiye Futbol Federasyonu'na 50 milyon dolar, Fenerbahçe ve Galatsaray'a ise 25'er milyon dolar para vermeyi taahhüt etti.

 Kaynak: Haber Merkezi

Yorumlar