Sinan Oğan neden MHP'den ihraç edildi? Sinan Oğan neden MHP ile yollarını ayırdı, nasıl oldu, ne oldu?

Sinan Oğan'ın neden ihraç edildiği soruları bu aralar yeniden gündem oldu. Nedeni ise Oğan'ın Ümit Özdağ'ın başını çektiği ittifak tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi oldu. Hal böyle olunca da Sinan Oğan neden ihraç edildi? Sinan Oğan MHP'den neden ayrıldı? soruları da yeniden gündem.

Google Haberlere Abone ol
Sinan Oğan neden MHP'den ihraç edildi?

Sinan Oğan neden MHP'den ihraç edildi? Nasıl oldu, ne oldu? İhraç edilen milletvekilleri arasında yer alan Oğan'ın displine verilme nedenleri de yine en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. 

Oğan son olarak, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından kurulan ittifakın cumhurbaşkanı adayı olduğu için gündeme geldi. Oğan'ın aday olduğu duyulunca birçok kişi, Sinan Oğan neden ihraç edildi? Sinan Oğan MHP'den neden ayrıldı? sorularını merakla sormaya başladı. 

SİNAN OĞAN NEDEN MHP'DEN İHRAÇ EDİLDİ?

MHP’li vekiller Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok ve eski vekil Sinan Oğan partiden ihraç edildi. ‘Partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını açıklayan eski milletvekili Sinan Oğan ve halen milletvekilliği görevindeki Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok parti disiplin kuruluna sevk edilmişti.

Bu dört isim disiplin kurulunun oybirliğiyle partiden ihraç edildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partide hiç kimsenin referandumda ‘Hayır’ dediği için ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilmediğini savunmuştu.

Olağanüstü kongrede liderliğe de soyunan Ümit Özdağ, televizyon programlarında, ‘başkanlık sistemi’nin Meclis’e gelmesi durumunda ret oyu vereceğini açıklamıştı. Bu açıklamaların ardından Özdağ, kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmiş eve kısa bir süre sonra ihraç edilmişti. 8 Eylül 2016 tarihinde ise MHP liderliğine soyunan bir başka isim olan Meral Akşener de oy çokluğuyla partiden ihraç edilmişti. İhraç kararında Akşener’in, Bahçeli için sarf ettiği ‘başparalel’ sözünün etken olduğu belirtilmişti.

MHP’nin AK Parti ile beraber Meclis’te geçirdiği anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diyen ve geçen haftalarda referandum için çalışmalarına başlayan ‘muhalif’ MHP vekilleri üst üste saldırıya uğramıştı. Sinan Oğan, İstanbul’daki Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki konferansta, “MHP’li biri kendi partisinin kapatılmasına neden ‘Evet’ desin” deyince izleyicilerden biri “Hareketin lideri Devlet Bahçeli” diye slogan atıp sahneye çıkarak Sinan Oğan’a saldırmış, kürsüyü de devirmişti.

Partisinin grup toplantısının ardından gazetecilere konuşan Bahçeli, Oğan’a yapılan saldırıyla ilgili soruya şu yanıtı vermişti: “Bunun neresini değerlendireyim? Bir kişi kürsüyü yıkıyor. Kimseye bir şey olmuyor. Ülkücü hiçbir şeyi yarım bırakmaz.”

Mersin’in Silifke ilçesinde 16 Nisan’daki ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ çalışması yürüten Özdağ ve Halaçoğlu’nun etkinliğini yaklaşık 30 kişilik grup ‘basmıştı.’ Grup Bahçeli lehine sloganlarla salona zorla girerken kürsüyü de işgal etmişti.

SİNAN OĞAN KİMDİR, NERELİDİR?

Sinan Oğan 1 Eylül 1967 tarihinde Azeri kökenli bir ailenin çocuğu olarak Iğdır'ın Melekli beldesinde doğdu.

Marmara Üniversitesi İİBF mezunu olup yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede tamamlamıştır.

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) doktora çalışmasını tamamlamıştır. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı.

TİKA Azerbaycan Temsilcisi oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Nişanı" ile taltif edilmiştir. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı. TÜRKSAM'ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. Yayınlanmış 3 kitabı ve 500'den fazla makalesi bulunmaktadır. 

Milliyet Gazetesi "Sosyal Bilimler", Marmara Üniversitesi "Akademik Üstün Başarı" ve Ekoavrasya Derneği "Türk Dünyasına Hizmet" ödüllerinin sahibidir. "İnterpress Media Takip Merkezi" tarafından 2010 yılında televizyon ekranlarında en çok tartışılan konu ve en çok ekranda yer alan isimler üzerine yapılan bir çalışmada 131 haberle, Türkiye'de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimleri arasında yer aldı.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Iğdır milletvekili seçilmiştir. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteridir.

26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP'ye geri döndü. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi.

Yorumlar