Sıddık Yarman kimdir? Bekir Sıddık Binboğa Yarman kim, nereli, kaç yaşında?

Prof. Dr. Bekir Sıddık Binboğa Yarman'ın kim ve nereli olduğu soruları bu aralar merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Sıddık Yarman kimdir? Bekir Sıddık Binboğa Yarman

Bekir Sıddık Binboğa Yarman, Türk akademik camiasının önde gelen isimlerinden biridir. Lisans eğitimini 1969-1974 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Elektronik Mühendisliği alanında tamamlamıştır​​. Yüksek lisansını, 1976-1978 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde Stevens Institute of Technology'de Elektrik Mühendisliği-Matematik bölümünde yapmış, doktorasını ise 1982 yılında Cornell University'de aynı alanda tamamlamıştır​​​​.

MESLEKİ BAŞARILAR VE KATKILAR

Yarman, 1984 yılında Türkiye'ye dönerek Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak atandı ve 1985 yılında Doçent oldu. 1986’da TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne, 1987’de TÜBİTAK Hüsamettin Tuğaç Vakfı Teknolojik-Araştırma Ödülü’ne ve aynı yıl Alexander von Humbolt Vakfı Araştırma Ödülü’ne layık görüldü​​. 1988-1991 yılları arasında STFA-SAVRONİK firmasının Teknik Kuruculuğunu üstlenmiş, 1987-1994 yılları arasında Almanya'nın Ruhr Üniversitesi'nde araştırmalarını Profesör unvanı ile sürdürmüştür​​.

Bekir Sıddık Yarman kimdir
Bekir Sıddık Binboğa Yarman

 

YÖNETİCİLİK VE AKADEMİK LİDERLİK

Yarman, 1995 yılında Işık Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü olarak atanmış, bu görevini 2004 yılına kadar sürdürmüştür. Işık Üniversitesi'nin kuruluş ve gelişim sürecinde büyük katkılar sağlamış, üniversitenin akademik ve idari yapısının güçlendirilmesinde etkin rol oynamıştır​​. Ayrıca, 2009-2016 yılları arasında Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görev yapmıştır​​.

BİLİMSEL KATKILAR VE ARAŞTIRMALAR

Yarman'ın bilimsel katkıları ve araştırmaları, RF, Mikrodalgalar, Güç Amplifikatörleri, Devreler ve Sistemler, Sinyal İşleme gibi alanlarda yoğunlaşmaktadır​​. Kariyeri boyunca, A.B.D. Hava Kuvvetleri’ne devredilen 4 adet U.S. Patenti, 19 adet Türk Patenti, 300'den fazla uluslararası bilimsel yayını/tebliği ve 2000'in üzerinde sitasyonu ile bilim dünyasına önemli katkılar sağlamıştır​​. Özellikle "SYMPES SES ve GÖRÜNTÜ Kodlama Tekniği" üzerine yaptığı çalışmalar, dünya literatürüne önemli bir katkı sunmuştur​​.

HALİHAZIRDAKİ ROL VE KATKILAR

Yarman, halen İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çin'deki Wuhan Teknoloji Üniversitesi, Malezya Üniversitesi ve İngiltere'deki Lincoln Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir​​. Ayrıca, ileri teknoloji konularında araştırma ve üretim yapan Savronik Grup ve RFT Araştırma Şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlıklarını da yürütmektedir​​.

ÖNEMLİ NOTLAR

  • Prof. Dr. Bekir Sıddık Binboğa Yarman, 6 Temmuz 1952 tarihinde İstanbul'da doğmuştur​​.
  • 1982 yılında doktorasını tamamlayarak geniş bir akademik kariyere adım atmıştır​​.
  • Işık Üniversitesi'nin kuruluşunda ve gelişiminde önemli bir rol oynamıştır​​.

Yorumlar