Kobani davasında duruşmalara devam edildi

Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin 108 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada sanıklardan Emine Beyza Üstün ve Alp Altınörs savunma yaptı. Öte yanda son günlerde Selahattin Demirtaş hapisten çıktı mı? Son dakika gelişmesi var mı? soruları da merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Kobani davasında duruşmalara devam edildi

Selahattin Demirtaş hapisten çıktı mı, tahliye edildi mi ya da serbest mi bırakılıyor iddiaları giderek yayılmaya başlarken Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılanmasına devam edildi. Peki, Selahattin Demirtaş hapisten çıktı mı? Son dakika gelişmesi var mı?

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklardan bazıları bulundukları cezaevlerinden video konferans aracılığıyla katıldı, diğer sanıklar ve taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Sanıklardan eski HDP milletvekili Emine Beyza Üstün, suçlamaları kabul etmedi, iddianamede herhangi bir suç unsuru bulunmadığını, tutuklanmalarını gerektiren somut hiçbir neden olmadığını öne sürdü.

Kobani olayları gerekçesiyle gözaltına alınıp 2 Ekim'de tutuklandığını, 9 aydır da tutuklu bulunduğunu belirten Üstün, aynı iddialar ve benzer suçlamalarla 23 Ağustos 2017'de İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ifade verdiğini, hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

Davanın siyasi olduğunu, barış ve demokrasi isteyen siyasetçilerin yargılandığını savunan Üstün, Kobani olaylarıyla ilgili gerçeklerin ortaya çıkması için TBMM'de defalarca araştırma önergesi sunduklarını, fakat önergelerin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti.

"HDP'NİN TÜZEL KİŞİLİĞİ YARGILANIYOR"

HDP Merkez Yürütme Kurulunun (MYK) 6 Ekim 2014'teki toplantısından sonra partinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımların ardından farklı illerde başlayan şiddet olaylarına ilişkin suçlamaları kabul etmeyen Üstün, şiddet çağrısı yapmadıklarını, paylaşımlarda suç unsuru bulunmadığını öne sürdü.

HDP'nin siyasetteki varlığının Türkiye'de demokrasinin güvencesi olduğunu ifade eden Üstün, savunmasını şöyle sürdürdü:

"HDP'nin politikalarını ortadan kaldırmak için siyasi iktidarın yapmaya çalıştığı siyasi saldırıyı bu davayı sürdürerek meşrulaştırmayın. Kararınız, Türkiye'de demokratik siyaset ve demokrasinin korunması için belirleyici olacaktır. Demokrasi güçlenirse birlikte eşit ve özgür yaşayabileceğiz. Geleceği güvence altına alabileceğiz. Vereceğiniz karar sadece benimle ve yargılanan siyasetçilerle ilgili olmayacak, kararınızı kendiniz ve kendi geleceğiniz için de vermiş olacaksınız."

Emine Beyza Üstün, dosyanın kapatılmasını ve tutuklu sanıkların serbest bırakılmasını talep etti.

Sanıklardan HDP MYK üyesi Alp Altınörs de üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, HDP'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlarda suç unsuru olmadığını söyledi.

Davada HDP'nin tüzel kişiliğinin yargılandığını savunan Altınörs, "HDP MYK'nın atılan 3 tweet dolayısıyla 37 cinayetten yargılandığı bir dava bu. HDP MYK bir tüzel kişiliktir. Tüzel kişilik hakkındaki davaları Ağır Ceza Mahkemeleri göremezler." dedi.

Altınörs, HDP'nin sosyal medya hesabındaki paylaşımların terör çağrısı değil, teröre karşı çıkmak için yapılan çağrılar olduğunu savundu.

Savunmaların ardından mahkeme, yarın devam etmek üzere duruşmayı tamamladı.

İDDİANAMEDEN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianameye göre, Suriye'deki iç savaş nedeniyle DEAŞ'ın Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine, Ekim 2014'te HDP yönetimi ile PKK, sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Yapılan çağrılarla aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başlatıldı, kolluk güçlerinin yanı sıra siviller de hedef alındı.

Olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç kullanılamaz hale getirildi.

Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile PKK'nın üst düzey yöneticilerinin de olduğu 75'i firari 108 sanığın ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutulduğu iddianamede, sanıkların tamamının 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Özetlersek; mahkeme Demirtaş hakkında herhangi bir tahliye kararı vermedi. Duruşmaya yarın devam edilecek. 

Demirtaş Kobani davasında 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR

Zaza kökenli Türk vatandaşı olup, babasının adı Tahir, annesinin adı Sadiye'dir. 3'ü erkek 7 kardeş olan Demirtaş kardeşlerden sadece Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş Üniversite eğitimini tamamlayamadı. Bir kız kardeşi avukat diğer 3 kız kardeşi üniversite eğitimlerini tamamlayarak öğretmen oldu. Diğer erkek kardeşi olan Süleyman Demirtaş tekstil mühendisi olarak çalışıyor.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Selahattin Demirtaş bir süre kardeşi Aygül Demirtaş ile birlikte serbest avukatlık yaptı.

Demirtaş 2006 yılında (İHD) İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütünün Türkiye Şubesi yöneticiliklerinde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Diyarbakır Milletvekili ve 1 Şubat 2010 den itibaren (BDP)Barış ve Demokrasi Partisi eş genel başkanlığı yaptı.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan olan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Hakkari'den aday olmuş ve tekrar Milletvekili seçilmiştir.

İyi düzeyde Zazaca, orta düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Selahattin Demirtaş, öğretmen Başak Demirtaş ile evli ve 2 çocuk babasıdır.

2004 doğumlu "Delal' adında kızı ve 22 Temmuz 2007 doğumlu Kürtçede "yürekten gelen' anlamında "Dılda" adı verilen ikinci bir kızı daha oldu.

22 Haziran 2014'te Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eşbaşkanlığına seçildi.

Selahattin Demirtaş, 2014 yılı Ağustos ayında yapılan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ne katıldı. %9.76 oy alarak 3. sırada kaldı.

7 Haziran 2015 ve 1 kasım 2015 tarihinde yapılan Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nden istanbul 1. bölgeden milletvekili seçildi.

4 Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve 9 HDP'li milletvekili ile birlikte Türkiye Anayasası'na göre "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

21 Şubat 2017 tarihinde Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesince "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verildi.

Yorumlar