Selahaddin Eyyübi'nin Babası Kim? - Necmeddin Eyyub ve Eyyûbîler Hanedanı

Selahaddin Eyyubi son günlerin en çok konuşulan isimleri arasında yer alıyor. Nedeni ise hem Filistin'de yaşanan insanlık dışı vahşet hem de TRT1'de yayınlanan aynı isimli dizi oldu. Eyyubi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri ise babasının kim olduğudur.

Google Haberlere Abone ol
Selahaddin Eyyübi'nin Babası Kim? - Necmeddin Eyyu

Selahaddin Eyyubi'nin babası kimdir, nerelidir, kökeni nedir soruları son günlerde merakla soruluyor. Eyyubi'nin ailesi, babası, annesi tarih boyunca dikkat çekmiştir. 

SELAHADDİN EYYUBİ'NİN BABASI KİMDİR?

Selahaddin Eyyubi, tarihi bir figür olarak öne çıkmış olsa da, onun hayatının önemli bir dönemini şekillendiren kişi, babası Necmeddin Eyyub'dur. 

Necmeddin Eyyub, tam adıyla Necmeddin Eyyub bin Şadi bin Mervan, Kürt bir komutandı ve Eyyûbîler Hanedanı'nın öncüsüydü. Atalarının Yemenli Arap Ezd kabilesine mensup olduğu ancak sonradan Kürtleştikleri bilinmektedir.

Babası Şadi bin Mervan, Bağdat şehrinin valisi Bihruz'un yakın arkadaşıydı. Bihruz'un etkisiyle Necmeddin Eyyub, Tikrit'in kumandanlığına atanmış ve Büyük Selçuklu Sultanı Muhammed Tapar, Şadi'yi ailesiyle birlikte Tikrit civarına yerleştirmiştir.

NECMEDDİN EYYUB'UN HİZMETİ VE ZENGİ İLE İLİŞKİSİ

İmadeddin Zengi'nin ordusu, 1131'de Karaca el-Saki tarafından mağlup edildi ve Zengi, Tikrit'e sığındı. Necmeddin Eyyub ve amcası Esâdüddîn Şirkuh, Zengi'ye yardım etmiş ve Tikrit'te hapsedilen Azideddin el-Mustevfi'nin kaçmasını sağlamışlardır.

Ancak, Şirkuh'un bir Selçuklu yüksek memurunu öldürmesi sonucunda Bihruz ile araları açılmış ve Necmeddin Eyyub ailesiyle birlikte 1138'de İmadeddin Zengi'nin hizmetine girmiştir.

31 Temmuz 1173'te attan düşerek yaralanan Necmeddin Eyyub, yaralarının enfeksiyon kapması sonucu 9 Ağustos'ta yaşamını yitirdi. Ancak, onun mirası devam etti ve altı oğlu ve iki kızı aracılığıyla genişledi.

NECMEDDİN EYYUB'UN ÇOCUKLARI

Necmeddin Eyyub'un altı oğlu ve iki kızı arasında Melik Nasır Yusuf Selahaddin Eyyubi, Melik I. Adil Seyfeddin Ebubekir Ahmed bin Eyyub, Melik Muazzam Şemsüddevle Fahreddin Turanşah bin Eyyub gibi önemli isimler bulunmaktadır.

Necmeddin Eyyub'un soyundan gelen bu çocuklar, Selahaddin Eyyubi'nin büyük başarılarına ve Eyyûbîler Hanedanı'nın güçlü mirasına katkıda bulunan önemli liderler olmuşlardır.

Yorumlar