Sanayi Bakanı’ndan orta gelir tuzağı uyarısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin birey başına milli gelirinin 10 bin 500 dolar olduğunu belirterek, “Bu 10 bin 500 dolar orta gelir tuzağı olarak tarif edilen bölgedir.

Google Haberlere Abone ol
Sanayi Bakanı’ndan orta gelir tuzağı uyarısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin birey başına milli gelirinin 10 bin 500 dolar olduğunu belirterek, “Bu 10 bin 500 dolar orta gelir tuzağı olarak tarif edilen bölgedir. Biz, buradan ancak sıçrama yaparak çıkabiliriz. Bunun da tek yolu var. O da daha kalifiye ürün, daha teknolojiye dayalı ürün üretip satmaktır.” dedi.



Fikri Işık, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’na konuk oldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldığı toplantıda ekonomiyi yorumlayan Işık, Türkiye’nin milli gelirinin 800 milyar dolara, ihracatının 152 milyar dolara dayandığını dile getirdi.


Ülkede üretimin ve Ar-Ge yatırımlarının giderek arttığını anlatan Işık, buna bağlı olarak şirketlerin büyüdüğüne işaret etti.

2023 için 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar birey başına milli gelir, 500 milyar dolar ihracat hedefi konulduğunu aktaran Işık, şunları kaydetti:

“Bu hedefleri yakalama adına geldiğimiz yer önemli. Türkiye, artık tüm birikimlerini iyi bir koordinasyonla bir araya getirme durumunda. Şu aşamada şirketler ile üniversiteler el ele verme durumunda. Burada kamunun rolü önemli. Biz, milli geliri artırmak, ihracat hedeflerini yakalamak için yeni bir sıçrama yapma durumundayız. Bizim birey başına milli gelirimiz 10 bin 500 dolar. Bu 10 bin 500 dolar orta gelir tuzağı olarak tarif edilen bölgedir. Biz, buradan ancak sıçrama yaparak çıkabiliriz. Bunun da tek yolu var. O da daha kalifiye ürün, daha teknolojiye dayalı ürün üretip satmaktır. Ürün ve hizmet kalitemizi artırmaktır. Ürün ve prosesleri ilerletmektir. Burada her şeyi sanayiciye bırakmak yanlış, ‘herkes kendi evreninde dolansın’ demek yanlış. Dilerim üniversitelerin birikimi sanayi ile bir araya gelir. Dilerim bu birliktelik nikâhla noktalanır. Nikâh da Katolik nikahı olur. Dilerim akademik kurumlar ile sanayi Katolik nikâhı ile ayrılmamak kaydı ile bir birine bağlanır, evlenir. Bunu yaptığımızda, toplumun aklını, müteşebbis ruhunu bir araya getirdiğimizde gelecek il e ilgili kaygımız kalmaz.”

Üniversiteleri sanayi ile daha çok güç birliği yapmaya davet eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, bu anlamda gereken teşvikleri sunduklarını, sunacaklarını vurguladı.

AR-GE VE İNOVASYONA AYRILAN KAYNAK 1,5 MİLYAR LİRA

Fikri Işık, Ar-Ge, inovasyon, faydalı modele bu sene ayrılan hibe ve nakit yardımı dâhil ayrılan kaynağın 1 milyar 576 milyon lira olduğunu açıkladı. “Dilerim bu kaynak yerinde harcanır, biz de Başbakan’a, Maliye Bakanı’na gider; ‘bu para bize yetmiyor’ deriz’.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin enerji dışında cari açık vermediğine temas eden Işık, buluşlar için girişimciye yardımcı olacaklarını, yerli ürün tercih edeceklerini sözlerine ekledi.


Plaket takdimi ile sona eren toplantıda Fikri Işık, kürsüde iken ’bir otomobilin yanlış yere park ettiği’ anons edildi. Anonsun ardından Işık’ın “Evet, İstanbul'dayız ve böyle bir anons bizim susmamızı gerektiriyor.” demesi katılımcıları güldürdü.
CİHAN

Yorumlar