Tiklerden kurtulmak isteyenlere cerrahi çözüm

Ağrısı, sızısı olmayan ancak rahatsız ediciliğiyle bilinen tiklerden kurtulmak için cerrahi çözüm öneriliyor

Google Haberlere Abone ol
Tiklerden kurtulmak isteyenlere cerrahi çözüm

Sonhaberler | Haber Merkezi

Hem kadın hem de erkekleri etkiler ama yine de orta yaşlı kadınlarda ve özellikle Asyalılar’da daha sık görülür. Toplumda görülme sıklığı 10 binde bir kadar. Hemifasiyal Spazm olarak isimlendirilen tikler hayatı tehdit etmez ancak son derece rahatsız edicidir. Hastalarda ilk önce göz kapağının kasılması ile başlar ve istemsiz göz kırpma ile kendini gösterir. Hastalık ilerledikçe kasılmaya yüzün alt yarısı da eşlik eder ve ağız, kasılmayla beraber o tarafa kayar. Ufuk Üniversitesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, tiklerinden kurtulmak isteyenlere cerrahi yöntemleri öneriyor. Prof. Dr. Ersin Erdoğan, uykuda bile devam eden bu rahatsızlığın çözümü hakkında şu bilgileri verdi:

AMELİYATI TECRÜBELİ EKİPLER YAPMALI

“Kalıcı tedavi yöntemi mikrovasküler dekompresyon ameliyatıdır. Bu ameliyatı trigeminal nevralji için sık uyguluyorum. Ameliyatta sinire temas eden damar ayrılmakta ve araya teflon yastık konulmaktadır. Etkisi genellikle hemen başlamaktadır. Cerrahide amaçlanan, beyin sapında fasiyal sinire temas eden damarı bulup onun temasını engelleyip spazmı yapan sebebi ortadan kaldırmaktır. Mikrovasküler dekompresyon en üst düzey beyin cerrahi prosedürlerinden biri olup bu konuda tecrübeli ekipler tarafından yapılmalıdır.
Cerrahi genel anestezi altında yapılmaktadır. Kulak arkasına saçlı deri içine yapılan kulak sayvanından daha küçük kesi ile kafa derisi kesilir, 2-2,5 cm çapında kemikte açılan delik ile beyinciğin yanından yedinci sinirin beyin sapından çıktığı yere ulaşılır. Temas eden damar sinirden ayrılıp araya teflon yastık konularak ameliyata son verilir. Ameliyat mikroskop altında mikrocerrahi alet ve tetkikler kullanılarak yapıldığı için mikrovasküler dekompresyon adı verilmiştir. Bu ameliyat sonrasında hastaların büyük bir çoğunluğu hayatına spazmsız ve ilaçsız devam ederler.

Bazı hastalar ameliyat sonrasında yüzde hafif kuvvetsizlik hisseder ama genelde geçicidir. En ciddi komplikasyon işitme kaybıdır ve çok nadiren olabilir. Bu tür komplikasyonların olma olasılığı bu konuda tecrübeli hekimlerde oldukça nadir olup bu konu ile uğraşan ekiplerin seçilmesi önemlidir.”

Yorumlar