Çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirmenin yolları

Kış aylarında soğuk havaların etkisi ve havada dolaşan solunum yolu ile çocuklara bulaşan hastalıkların da artması ile çocuklar sık sık hastalanıyor. Peki çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirmenin yolları

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek nasıl olur. Çocukları bulaşıcı hastalıklardan nasıl koruyabiliriz. İşte size birkaç öneri;

Kış aylarında artan salgın hastalıklar, çocukların çok daha sık hastalanmasına yol açıyor. Solunum yolu ile çocuklara bulaşan hastalıklardan nasıl korunabilir. Çocukların bağışıklık sistemi, çevresindeki düşmanları tam olarak bilmeyen yeni kurulmuş bir ülkeye gibidir. Çocuklarda güçlü bir bağışıklık sistemi için; yeterli uyku, dengeli beslenme, aktif bir yaşam ve mutlu bir aile ortamı, olmazsa olmazlar arasında.

Çocuklarda bağışıklık sistemi

Çocukların bağışıklık kazanmasında anne sütü başrol etkendir. Anne karnındaki bebeğe, hastalıklardan korunması için birtakım antikorlar geçer ve bu da bağışıklık sistemini oluşturur. Anne sütü bebeklerin vücudundaki savunma sisteminin görevini yapması için en önemli etkendir. Bebek kendi bağışıklık sistemini kurana kadar korunma süreci anne sütü sayesinde ilerlemektedir. Bebeklerin özellikle ilk 1 yılları korunmasız oldukları dönemdir. Çocuk 2 yaşını geçtikten sonra kendi bağışıklık sistemi güçlenir. Çocukların hastalıklardan korunması için en önemli şey onların bağışıklık sistemlerini güçlendirmektir.

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları

Sağlıklı beslenme; sağlıklı beslenme bağışıklık sisteminin güçlü olması için ilk önemli kuraldır. Çocukların beslenmesinde probiyotiklerin önemi büyük rol oynar. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin doğum sırasında vajinal kanalda tanıştığı probiyotikler sayesinde alerjik sorunlar yaşama riskleri de düşüktür. Çocuğun her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenmesi, abur cubur ve fast food tarzı gıdalardan uzak durması gerekmektedir.

Kaliteli uyku; düzenli ve yeterli uyku güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardandır. Yenidoğan bebeklerin günde 12- 23 saat uyuması gerekirken çocuk büyüdükçe bu saatler azalmaktadır. Çocuğun uyuduğu saatler, ortamın ısısı, yatağın rahatlığı, rahat olup olmadığı gibi faktörler çok önemlidir.

Hareketli bir yaşam; aktif yaşam tarzı tüm vücudu sağlıklı kılar. Çocukların bitmek bilmeyen enerjileri doğru fiziksel aktivitelerle desteklenmelidir. Çocuğun vücut yapısı ve karakterine uygun spor dallarına yönlendirilmesi önemli rol oynar.

Mutlu bir aile ortamı; mutlu yaşam kavramının sağlığa etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Son dönemlerde psikolojinin bağışıklık sistemi üzerine önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Hayata güzel bir bakış açısıyla bakmak bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Çocuklarda mutlu yaşam ortamı ise ancak mutlu bir aileye sahip olmakla mümkündür. Çocuğun sağlıklı olması için anne babalara önemli sorumluluklar düşmektedir.

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli etkenlerden biri de aşıdır. Son yıllarda aşı tedavileri ile çocuklarda görülen bağışıklık sistemi hastalıkları yarı yarıya azalmış olduğu bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Aşı olmayan çocukların hastalıklara karşı korunmasız kaldıkları bir gerçektir. Kontrolsüz ilaç özellikle antibiyotik kullanımı da çocukların bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki oluşturur. 0-6 yaş aralığındaki çocuklarda en sık görülen hastalık nezledir. Çocuklara 6 yaşına kadar nezle ilaçlarının verilmemesi gerekmektedir. Mutlaka uzman doktor tavsiyesi ile ilaç kullanımı yapılmalıdır.
 

Yorumlar