Şaban Kızıldağ kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Şaban Kızıldağ kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, uzmanlık alanı nedir, nereden ne zaman mezun oldu? Türkiye'nin konuşmalarıyla, konferanslarıyla ve ilginç teorileriyle tanıdığı Şaban Kızıldağ, "Mazaret Yok" isimli konferans serileriyle biliniyor. Son olarak Arafta Sorular'a konuk oldu.

Google Haberlere Abone ol
Şaban Kızıldağ kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Şaban Kızıldağ kimdir nerelidir, kaç yaşında uzmanlık alanı nedir, nereden ve hangi bölümden mezundur? Yaptığı konuşmalar ve özellikle de "Mazaret Yok" konferanslarıyla birçok kişinin tanıdığı Şaban Kızıldağ hakkında merak edilen bilgilerden bazılarını sizler için derledik. Aynı zamanda Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Eski Başkanvekili ve AK Parti teşkilatlarının kişisel gelişim eğitimcisi olarak da bilinen Kızıldağ'ın şu ana kadar sayısız konferansı oldu. İşte Şaban Kızıldağ biyografisi veya hayatı hakkında detaylı bilgilerden bazıları: 

Şaban Kızıldağ 1969 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. 51 yaşında olan Şaban Kızıldağ, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri alanında lisans, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve Yönetim Bilimleri alanında doktora yaptı. Sakarya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde dersler verdi.

Ulusal ve uluslararası alanda birçok makalesi ve bildirisi bulunan Kızıldağ, dört yıl bir kamu kurumunda üst düzey yönetici olarak çalıştı. Ardından “Executive Coaching” alanında eğitim aldı ve Eğitim, İletişim, Danışmanlık ve Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Merkezi Kareli Defter’i kurdu.

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) üyesi olan Kızıldağ, Maltepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İletişim, Kültürlerarası Sentez, Yönetim Danışmanlığı, Kültür Biçimlendirme, Liderlik ve Performans Gelişimi alanlarında eğitim, danışmanlık ve koçluk hizmeti sunmaya devam eden Dr. Şaban Kızıldağ’ın "Medya Çocukları, Dersaadetten İstanbul’a Eminönü Ailesi, Aynası İştir Kişinin Lafa Bakılır, Genel İletişim, Asırlar Boyunca Eminönü, Yerçekimine Karşı Temel Bilgiler, Yöneticiliğin Temel Haritası” adlı kitapları bulunuyor.

Uluslararası bir danışman, eğitimci, koç ve yazar olarak, bilgilerini ve tecrübelerini birçok özel kurum ve kamu kurumuyla paylaşan Dr. Şaban Kızıldağ, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon insana konferans ve seminer verdi.

Şaban Kızıldağ 4 yıl boyunca Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak da görev yaptı. Bu görevi esnasında ajansın İstanbul Ofisi çalışanlarına "Mazeret Yok” başlıklı konferanslar vermişti. 

AİLE İLE SOKAK ARASINDAKİ BAĞLANTI

Kızıldağ bu konferanslardan birinde "Aile ve Ruh Halimiz" konusuna da değinerek önemli tespitlerde bulunmuştu. Kızıldağ şunları söylemişti:

"Sağlıklı bir ruh hali olmadığı için sağlıklı sokaklar yok, sağlıklı ilişkiler yok. Sağlıklı bir ruh halinin 6 önemli kriteri var. İnsan önce kendisini sevecek. Önce aynadaki adama 'merhaba' diyecek, sonra beraber çalıştığı insana 'merhaba' diyecek. Bir insanın kendisiyle problemi varsa dünyayla barışık olması mümkün değil. İki; sağlıklı bir ruh hali için insan başkalarını sevecek. Başkalarını severken de rengine, dinine, kılık kıyafetine, insan nerede doğarsa doğsun, neye inanırsa inansın, nasıl giyinirse giyinsin, teninin rengi ne olursa olsun, göz yaşının rengi aynı. Üç; sağlıklı bir ruh hali için, insan yaptığı işi sevecek. İşini sevmeyen bir adamın dünyayla barışık olması mümkün mü? Dört; sağlıklı bir ruh hali için insan ait olmayı sevecek. Kendini evine ait hissedecek ki orada mesut olsun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ait hissedecek ki o devletin bir taşının üzerine bir taş koysun. Kendisini çalıştığı yere ait hissedecek ki o kurumun kalitesine katkı sunsun. Beşincisi, sağlıklı bir ruh hali için insanın sağlam bir inancı olacak. O inanç zorda kaldığında arkadan ittirecek, önden çekiştirecek, eğer orada da sorun varsa o da problem. Altıncısı, sağlıklı bir ruh hali için insanların sağlam hayalleri olacak. O hayallere bağlı planları olacak. O planlara bağlı uygulama adımları olacak."

TEBESSÜM EDEN DEVLET TEORİSİ

Şaban Kızıldağ, Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından düzenlenen kişisel gelişim eğitimi "Her Şeye Rağmen, Mazeret Yok" başlıklı programında yaptığı konuşmada ise "Tebessüm Eden Devlet" başlığına dikkat çekmişti. 

Kızıldağ, kamu dairelerinde üst düzey yöneticiden alt kademeye kadar her çalışanın tebessüm etmeyi misyon edinmesi gerektiğini söyleyerek "Bizim insanımızda gönül Mevlana ama servis beton. Tebessümü, halkla iç içe olmayı ve devletin millet için çalıştığını hissettirmemiz lazım." diye konuştu.

Millet odaklı kamu bürokrasisinin önemine işaret eden Kızıldağ, sözlerini şöyle sürdürdü: Benim bu sistemi anlatan bir kelimem var. 'Girokrasi' diyorum adına. Girişimci bürokrasi mantığı. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyoruz. Kamunun kapıları tebessümle, mazeretsiz bir şekilde vatandaşa açık olduğunda insan yaşayacaktır ve haliyle devlet yaşayacaktır. Hiçbir şey bilmiyorsak 'ce' demeyi deneyelim. Tebessüm sadakadır ve gönül kapılarını açar. Bizim insanımız devlet dairelerinden yıllardır korkar. Bir olay olduğunda 'Aman şahit yazarlar' diyerek uzak durmuşuzdur. Devletin millet için olduğunu hissettirmek bu salondakilerin boynunun borcudur. Hademe de olsan devletsin. Kamudaki herkes çalıştığı birimin devletidir. Bir tarak dişleri gibi düşünün. Eşit olmayı ve en alt kademeden en üst kademeye tüm çalışanların gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor. 'Tebessüm Eden Devlet' modeli dediğimiz bu misyon, asıl devletin, vatandaşın kendisinin olduğunu hissettirecektir.

KIZILDAĞ'IN GENÇLERLE İLGİLİ DÜŞÜNCESİ

Şaban Kızıldağ'ın gençlerle ilgili de önemli düşünceleri var. Gençlerin toplumların geleceği olduğunu ifade eden Şaban Kızıldağ, şöyle konuştu: "Geleceğimiz olan gençlerin dünyayı ve hayatı iyi okumaları gerekiyor. Konferansta, gençlerin dünyayı iyi okuyarak dünyadaki yerlerini bugünden daha da sağlamlaştırmaları açısından en önemli ihtiyacın kendilerine olan güveni ve büyük bir bela olan mazeretten kurtulmalarını konuştuk. Gençlerimiz inşallah dünyaya yön verecek. Bunu da Kahta'dan tüm Türkiye'ye duyurmuş olduk."

AK PARTİ KIZILCAHAMAM KAMPI'NDA EĞİTİM VERMİŞTİ

Şaban Kızıldağ'ın önemli bir diğer özelliği ise AK Parti genel merkez yöneticilerine eğitim vermiş olmasıdır. 2013 yılında Ankara Kızılcahamam'da düzenlenen AK Parti Kampı'na Şaban Kızıldağ da eğitimci olarak katılmıştı. Kızıldağ, burada AK Parti teşkilat yöneticilerine önemli konularda eğitimler vermişti. 

Öte yandan AK Parti'nin yerel teşkilatları tarafından düzenlenen konferanslar serisiyle Türkiye'nin birçok ilinde AK Partililere konferanslar vermişti.

ŞABAN KIZILDAĞ HAKKINDA BİR YORUM

Şaban Kızıldağ hakkında yapılan bir yorumda şöyle denilmişti: Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon insana konferans ve seminer vermiş olan Dr Şaban Kızılağ öğretirken eğlendirmeyi iyi başarıyor. İş hayatında engelleri fırsata dönüştürmenin yollarını anlatan Kızıldağ, sempatik tarzı ve farklı anlatım üslubuyla dikkat çekiyor. Bilinmeyeni bilinenle anlatıyor; bilinene yeni bakış açılarıyla yaklaşıyor ve böylece bilgi evrenimizi yepyeni renklerle donatıyor. Uluslararası bir danışman, eğitimci, koç ve yazar olarak, bilgilerini ve tecrübelerini birçok özel kurum ve kamu kurumuyla paylaşan Kızıldağ, mazeret yok adını taşıyan eğitim çalışmasıyla; ezberlerimizi bozuyor ve hayata karşı farkında olmadan ürettiğimiz mazeretlerden uzaklaşmamıza yardımcı oluyor.

ŞABAN KIZILDAĞ KİTAPLARI 

Şaban Kızıldağ tarafından kaleme alınan kitapları ise şunlardır:

Yönetmek İçin Mazeret Yok

Bu kitapta 21. Yüzyılda yöneticiliğin ve liderliğin ana esaslarını ele alan Şaban Kızıldağ, büyük resmi görmenin yanı sıra, o resmi yeniden çizmeye hazırlanmanın önemli adımlarını bize cömertçe gösteriyor. Küçük işletmelerden büyük holdinglere uzanan yelpazede bir yol haritası çizen Kızıldağ'ın Yönetmek İçin Mazeret Yok kitabı, bu yüzyılda lider olmak isteyenler için istifade edilmesi gereken kaynak bir eser.

İletişimde Mazeret Yok

Bugüne kadar bir milyonu aşkın insana "Eğitim için, gelişim için, değişim için ve daha güzel bir dünya için: Mazeret Yok. " dedirtmeyi başaran Dr. Şaban Kızıldağ, hem bilimsel hem eğlenceli bir iletişim kitabı kaleme aldı. Beden dili, kendini ifade edebilme, diksiyon, kültürel donanım gibi konularda yolumuzu aydınlatan Dr. Şaban Kızıldağ'ın kitabı İletişimde Mazeret Yok'u okuduğunuzda, insanlarla iletişimde kendinizde göremediğiniz eksikliklerin farkına varacak ve hayatınızdaki değişime siz bile şaşıracaksınız. 

Asırlar Boyunca Eminönü

Roma, Bizans ve Osmanlı devletlerinin hükümranlığını yaşayarak asırlar boyunca üç medeniyete beşiklik eden İstanbul’un merkezi Eminönü; tarihi meydanları, camileri, medreseleri, kütüphaneleri, çeşmeleri, sebilleri ile üç ciltlik kitapta toplandı. Adını Topkapı Sarayı’nın emin ve güvenilir oluşundan alan Eminönü, İstanbul’un en eski yerleşim ve yönetim yerlerinden biri. Osmanlı Devleti döneminde İstanbul’un tek ticaret merkezi olan Eminönü, şimdi de Türkiye’nin en büyük toptan ticaret merkezi. Tarihi Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nın kurulu bulunduğu ilçe olan Eminönü, turistlere seyirlik ve alışveriş için geniş imkanlar sunuyor. İstanbul’un en önemli turistik merkezleri Sultanahmet, Topkapı Sarayı ve önce kilise, sonra cami daha sonra ise müze olan Ayasofya, Eminönü sınırları içerisinde bulunuyor.

Aynası İştir Kişinin Lafa Bakılır

Diksiyonunuz mu kötü? Beden dilinizi doğru mu kullanamıyor musunuz? Topluluk karşısında konuşurken sıkıntı yaşıyor, bu konuya bir çözüm bulamıyor musunuz? Doğru anlaşılamamaktan ya da kendinizi doğru anlatamamaktan yoruldunuz mu? Kültürel donanım açısından yetersiz olduğunuzu düşünüyor ve bunun için neler yapacağınızı kestiremiyor musunuz? Bir işe başlamakta, bir konuda karar almakta ya da sahip olduğunuz yetenekleri doğru değerlendirmekte güçlük mü çekiyorsunuz?

Dersaadet’ten İstanbul’a Eminönü Ailesi

Dersaadet’ten İstanbul’a Eminönü Ailesi isimli bu eser; amacı, metodolojisi ve kapsamı itibariyle üst düzeyde bilimsel bir çalışmadır. Bilimsel disiplinlerden Aile sosyolojisi içerisinde gerçekleştirilen bu çalışma; belirli açılardan “sosyal yapı ve değişme araştırmalarına” ve “kentsel monografilere” eklemlenmekle birlikte araştırmaya konu olan obje(Eminönü Aileleri) itibariyle toplumsal yapı araştırmaları ve Eminönü tarihi açısından bir ilke imza atmaktadır. Literatürde Eminönü Aileleri hakkında bilgiler hiç yok değildir. Özellikle İstanbul’u konu alan tarihi metinlerde Eminönü’nün sosyal doku unsurları, mahalle yaşantısı, kültürü ve diğer aileye ilişkin bilgiler mevcuttur. Fakat bu bilgiler genel olarak hem cumhuriyet öncesi dönemlere aittir ve hem de doğrudan Eminönü aile yapısı ve değişimini konu almaktadır.

Medya Çocukları

Türkiye insanı bugün popüler kültürün etkisine ve kitle toplumu olma yoluna gitmiştir. Türkiye'de hakim olan kültür de ağırlıklı olarak medyatik popüler kültürdür. Bugün Türkiye genelinde gençler, günde ortalama 5-6 saat medya ile içiçe yaşamaktadırlar. Bu zaman dilimi, insanların ömürlerinin dörtte birini kesintisiz medya ile geçirmesi anlamına gelmektedir. Medya imgeler oluşturarak, insanların hayallerini, düşlerini satın almakta, onları popüler kültür sürecinin içerisine çekmektedir. Bunun bize, özgü bir sorun olduğunu iddia etmek de büyük bir yanılgıdır. Sanayileşmiş ülkelerde popüler kültür sorunu yaşanmaktadır ve konu üzerinde ciddi bir şekilde çalışılmaktadır.

Yöneticiliğin Temel Haritası

Elinizdeki kitap, size 21. Yüzyılda yöneticiliğin ve liderliğin haritasını çiziyor. Bu haritada aynı zamanda, tüm küreyi kapsayan değişimlerin de haritası. Cunku bu yüzyılda liderliğe soyunmak herkesin harcı değil. Yönetmeye hazırlanıyorsanız, büyük resmi görmekten öte, onu yeniden çizmeye de hazırlanmak zorundasınız. Bu nedenle elinizdeki haritayı, en küçük işletmelerden en büyüklerine hitap edebilecek şekilde hazırladık. Çünkü, yönetmenin 21. yüzyıldaki anlamını doğru bir şekilde çözmek ve bu çözümü herkes için mümkün kılmak zorundayız. 

Yer Çekimine Karşı Temel Bilgiler

Doç. Dr. Temel Kotil; bir mühendis, bir akademisyen, bir yönetici, bir lider, bir baba, bir evlat, bir dost ve daha birçok şey… Türk Hava Yolları’nın dünya markası olması yolunda birçok şeyi sırtlandı. Takım arkadaşlarıyla birlikte inanılmaz başarılara imza attılar. Her yerde olduğu gibi birçok problemle karşılaştılar. Yer çekimi büyük bir çekim kuvvetidir. Ayaktan çekmeler, çatışmalar, ayrı düşünceler, direnmeler ve daha bir sürü şey… Bütün bunları bilmek, okumak zannediyorum birçok insana fayda sağlayacaktır. 

Şaban Kızıldağ'ın kendi Youtube kanalı üzerinden yayınladığı biyografisi şöyle:

 

Kaynakça: 
www.aa.com.tr 
www.sabankizildag.com 
www.wikipedia.org 

Yorumlar