S-400 meselesi tamam, paranın yarısı ödendi

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 füze savunma sistemi alışverişi konusunda son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Rusya'dan yapılan açıklamada Türkiye'nin paranın yarısına yakınını ödediği belirtildi. Milli Savunma Bakanı Canikli de yaptığı açıklamada anlaşmanın tamamlandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
S-400 meselesi tamam, paranın yarısı ödendi

Sonhaberler | Haber Merkezi

Başta ABD olmak üzere birçok batılı ülke tarafından yakından takip edilen Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 füze savunma sistemleri alışverişi konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Bugün her iki taraftan yapılan açıklamalara göre anlaşma sağlandı, paranın bir kısmı da ödendi. Füzelerin Türkiye'ye maliyeti ise 2 buçuk milyar dolar.

Türkiye’nin Rusya’dan uzun menzilli hava savunma sistemi S-400 satın almasına yönelik maliyete yönelik ilk üst düzey görevli açıklaması yapıldı. İhracat şirketi de bulunan Rus kamu savunma sanayii şirketler grubu Rostec’in CEO’su Sergey Chemezov Kommersant gazetesinde yayımlanan demecinde, Türkiye’nin 4 batarya için 2,5 milyar dolar ödeyeceğini bunun yüzde 45’inin “avans” olarak alındığını, kalanının ise Rusya’nın açacağı kredi ile ödeneceğini söyledi.

Chemezov, ilk teslimatın Mart 2020’de yapılmasının planlandığını belirttiği açıklamasında, “Rus ve Türk tarafları (teknik) müzakereleri tamamladı, yalnızca nihai belgeleri onaylamak kaldı. Sözleşmenin toplam tutarının yüzde 45’i avans, yüzde 55’i Rus kredi olarak ödediklerini söyleyebilirim. İlk teslimatları Mart 2020'de başlatmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin satın aldığı S-400 konfigürasyonunun hangisi olduğu ve kaç füze satın alındığına dair resmi açıklama henüz yapılmadı. Bir S-400 bataryası radarlar, füze fırlatıcıları ve atış kontrol sistemlerinden oluşuyor.

BİR AÇIKLAMA DA BAKAN CANİKLİ'DEN

Öteyandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tunus’ta bulunan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de Rus basınında yer alan haberleri hatırlatan gazetecilere haberi doğruladı.

Nurettin Canikli, iki sistem ve 4 batarya satın alınacağını ve kredi kullanılacağını vurguladı. Canikli, “Doğru, öyle zaten. İki sistem, 4 batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı. Aslında orada imzalanacak olan krediyle alakalı bir konuydu. Daha doğrusu ‘Kredi mi kullanalım, yoksa kendimiz mi finanse edelim’in sonunda, ‘Bir bölümünü kredili olarak kullanalım’ şeklinde görüş ortaya çıktı. Yoksa anlaşma bitti.” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN DA ALIYOR

Öte yandan Rusya ve Suudi Arabistan'ın, S-400 hava savunma sistemlerinin alımı konusunda anlaşmaya vardığı açıklandı.

Rus haber ajansı RİA Novosti'ye konuşan Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Kurumu Temsilcisi Mariya Vorobyeva, Suudi Arabistan'a S-400 sistemlerinin sevkiyatı konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Rusya ile Suudi Arabistan arasında askeri ürünlerin üretimini yerelleştirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandığını da belirten Vorobyeva, "Suudi Arabistan ile S-400 sistemlerinin yanı sıra Kornet-EM model tanksavar füzeleri, TOS-1A model ağır ateşleme sistemleri, AGS-30 bomba atarları ve Kalaşnikof AK-103 tüfeklerin sevkiyatı konusunda da anlaşmaya varıldı." dedi.

Vorobyeva, imzalanan mutabakat zaptının, Kornet-EM model tanksavar füzelerin, TOS-1A model ağır ateşleme sistemlerin, AGS-30 bomba atarların ve Kalaşnikof AK-103 tüfeklerin üretiminde Suudi Arabistan'a teknoloji transferini de kapsadığını bildirdi.

Yorumlar

ihsan bunlar kazık marka biz kendimiz yapmaya çaılışalım