Rusya Merkez Bankası rubleye daha az müdahale edecek

Rusya Merkez Bankası, rubleye destek için yapılan müdahale miktarının azaltılacağını, rublenin daha serbest dalgalanacağını açıkladı. Rusya’nın Mart ayında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından rublenin hızla değer kaybetmesinden endişe...

Google Haberlere Abone ol
Rusya Merkez Bankası rubleye daha az müdahale edecek

Rusya Merkez Bankası, rubleye destek için yapılan müdahale miktarının azaltılacağını, rublenin daha serbest dalgalanacağını açıkladı.

Rusya’nın Mart ayında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından rublenin hızla değer kaybetmesinden endişe edilmişti. Merkez Bankası açıklamasında müdahale miktarında 100 milyon dolarlık azalıma gideceklerini belirtti. Böylece enflasyon hedefli rejime hazırlık için rublenin esnekliği artırılmış olacak. 7 rubleden oluşan koridorun alt tabanı 36,40 ruble, üst tabanı da 43,40 ruble. Merkez Bankasının müdahalede bulunmaması için döviz sepeti karşılığı rublenin koridor içinde olması gerekiyor.

Yüzde 55 dolar ve yüzde 45 Euro’dan oluşan sepetin 5 kapeklik bir koridor ilerlemesi için Rusya Merkez Bankası yaklaşık 350 milyon dolarlık satış yapıyor.

Banka enflasyon hedeflerini gerçekleştirebilmek için faiz oranlarında daha sıkı kontrol ve rublede daha az müdahale planlıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile ilişkileri geliştirme yönündeki açıklamaları rublenin güçlenmesine neden oldu.

Serbest piyasada yüzde 0,1 düşen dolar 34,3 rubleden işlem görürken, yüzde 0,03 düşen Euro 46,8 rubleden alıcı buluyor.

CİHAN

Yorumlar