Rıza Sarraf ilk kez tanık olarak mahkemede, işte ilk sözleri

FBI tarafından ABD'de rehin tutulan Rıza Sarraf, ilk kez mahkemeye tanık olarak çıkarıldı. Turuncu tulumlar içinde, ayakları bağlı bir şekilde mahkeme salonuna getirilen Sarraf, neden işbirliği yaptığını da açıkladı. İşbirliği yapmaktan başka şansının olmadığını belirten Rıza Sarraf, mahkemede savcının sorduğu sorulara cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf ilk kez tanık olarak mahkemede, işte ilk sözleri

Sonhaberler | Haber Merkezi

FETÖ'nün Türkiye'deki ilk darbe girişimi olan 17-25 Aralık kumpasının devamı olarak ABD'de açılan davanın ana aktörlerinden Rıza Sarraf ilk kez tanık sıfatıyla duruşmaya katıldı. Rıza Sarraf, cezaevinden çıkmak için 'işbirliği yapmaktan' başka şansının olmadığını söyledi. 

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İran işadamı Rıza Sarraf, New York’ta devam eden duruşmada mahkeme salonuna ayakları kelepçeli ve turuncu cezaevi tulumuyla getirildi.

Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab'ı önce savcılar sorguluyor, daha sonra eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatları tarafından da sorgulandı. 

Sarraf ilk olarak İran merkez bankası ve döviz konusunda kendisine sorulan sorulara cevap verdi. Sarraf, Halk Bankası'nda irtibatlı olduğu kişinin ise Hakan Atilla olduğunu söyledi. 

Sarraf, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile de bağlantısı olduğunu kabul etti. 

Reuters'ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Aktif Bank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış'ın aracı olarak Aktif Bank CEO'su ile Sarraf arasında görüşme ayarladığını bildirdi. 

Rıza Sarraf, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası'nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Sarraf ayrıca, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi. 

Sarraf, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi.

Öte yandan uzun zamandır ortalıkta görünmeyen Sarraf'ın nerede olduğuna yönelik kendisine sorular soruldu. Savcının, "Otelde mi kalıyorsun" sorusuna hayır yanıtını veren Sarraf, "İki haftadır FBI’ın denetimindeyim. Metropolitan Tutukevi'nde (Detention Center) kalıyorum" dedi. Sarraf şu anda FBI'in tutuklusu olduğunu da söyledi. 

Rıza Sarraf'ın mahkemede, "(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" söylediği de gelen bilgiler arasında.  

ABD'ye neden geldiği sorulan Rıza Sarraf bunun üzerine, "ABD'ye tahkim ve kızımı Disneyland'a götürmek için geldim. Gelince FBI beni tutukladı" cevabını verdi.

İşte Rıza Sarraf'ın mahkemedeki konuşmalarından satırbaşları: 

Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.

İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.

​Aktif Bank bana İran'la iş yapacak müşterilerin hesap açmak için özel bir izin almam gerektiğini söyledi.

(Eski AB Bakanı) Egemen Bağış Aktif Bank'ta hesap açmam için bana yardım etti.

2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani ile görüşmeler yaptım. İran Merkez Bankası'na finansal hizmet konusunda anlaşmaya vardık.

Aktif Bank Genel Müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım. Hesap 5-10 milyon Euro ile başladı (günlük işlem hacmi).

İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık.

(Aktifbank gelirinin önemli bir kısmını karşılıyor muydu? sorusuna) Kesinlikle evet.

Halkbank ile ilişkim 2012 yılında başladı fakat bağlantılarım daha eskiye dayanıyordu.

Eşim (Ebru Gündeş) Türkiye'de ünlü bir sanatçı olduğu için hep göz önünde olan bir kişiydim. Bu yüzden (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan ile çalışmak için fazla görünürde olan biriydim. Aslan bu nedenle benimle çalışmak istemedi.

('Aslan sizi geri çevirdikten sonra neden Zafer Çağlayan ile iletişime geçtiniz?' sorusuna cevaben) İletişime geçtim çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomi Bakanıydı.​

Çağlayan'a 45 ila 50 milyon euro arasında bir rüşvet ödedim.​

Yorumlar

ihsan yazıklar olsun sana satılmış hain zarrap şerefsizin b irisin sen